14 Czerwca 2026, 01:30:10 czas Polski

Autor Wątek: Ławka dwuosobowa  (Przeczytany 11985 razy)

Offline Jakub

Odp: Ławka dwuosobowa
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Października 2013, 23:16:56 czas Polski »
Jeśli czop wycinałeś piłą to jest on na tyle szorstki, że nie musisz nic dodatkowo robić. Jeśli jest gładki od dłuta to możesz go piłką podrapać, ale to nie jest konieczne przy dzisiejszych klejach. Najlepiej zrób sobie takie połączenia z odpadów, sklej i na drugi dzień spróbuj rozwalić, a się możesz zdziwić  ;D Najlepiej samemu popróbować, żeby wiedzieć o co kaman, czasem takie doświadczenie da Ci duuuużo więcej niż gdybyśmy tu napisali 1000 postów. Zrób sobie np. 2 czopy na końcu listewek i 2 gniazda w dwóch listwach, jedno zrób gładkie i sklej a drugie szorstkie i sklej. Będziesz miał porównanie. Oczywiście musisz robić je możliwie takie same i tak samo ciasne ;) Przy okazji poćwiczysz, a widza którą w ten sposób zdobędziesz będzie bezcenna. Powodzonka

PS. teraz zobaczyłem o co Ci chodzi bo pojawiły się nowe posty. To o czym piszesz w praktyce (przynajmniej mojej) nie wystąpi bo ciężko zrobić aż tak ciasne złącze które nie pozwoli na wypłynięcie klejowi. Wiem co mówię bo jestem świeżo po moich obcych czopach domino i po licznych próbach. Też miałem obawy takie jak Ty, ale po sklejeniu kilkudziesięciu połączeń moje obawy zniknęły, zawsze klej sobie  wycieknie. Oczywiście ręką tego nie złożysz, trzeba dość mocno ścisnąć porządnym ściskiem, żeby się zeszło. Ale za to jaka moc...
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2013, 23:20:27 czas Polski wysłana przez Jakub »
Pozdrawiam Jakub.

Offline robson

« Odpowiedź #31 dnia: 17 Października 2013, 23:19:42 czas Polski »
Witam,nie ryfluje się czopów

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Października 2013, 23:20:09 czas Polski »
Nie spotkałem się z takim postępowaniem . Czop i gniazdo  zasadniczo  są szorstkie  od narzędzi które je wykonują . Czopy też wykonuję trochę krótsze od gniazda . Tak że nie obawiam się o klej ......no ale zawsze należy się nad tym tematem  zastanowić bo zależy co się robi i z jakich przekrojów

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Października 2013, 23:20:26 czas Polski »
Dobrze dopasowany czop + ładny klin i po sprawie :) Osobiście nie widziałem by rozcinano czopa na wyprowadzenie kleju z gniazda. Czop to nie kołek ze idealnie wpasuje się w otwór (oczywiście są ustępstwa od tej reguły ;) ). Dlatego klej zawsze znajdzie sobie drogę ucieczki nierównością w ścianie gniazda czy też czopa.

Offline Jakub

« Odpowiedź #34 dnia: 17 Października 2013, 23:21:17 czas Polski »
Właśnie wszystko to panowie opisałem  :P
Pozdrawiam Jakub.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #35 dnia: 17 Października 2013, 23:22:28 czas Polski »
no włąsnie ja swoje dotychczas robilem dłutem i widząc gładkie płaskie powierzchnie pojawił mi się znak zapytania. A rzeczywiście po pile powierzchnia bedzie zupełnie inna.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #36 dnia: 17 Października 2013, 23:25:36 czas Polski »
Dobrze dopasowany czop + ładny klin i po sprawie
klina nie będzie bo czopy będa kryte

Offline Jakub

« Odpowiedź #37 dnia: 17 Października 2013, 23:26:53 czas Polski »
Da się dać klin i do krytych. Pewnie się narażę, ale daruj sobie wszelkie klinowania...
Pozdrawiam Jakub.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #38 dnia: 17 Października 2013, 23:28:49 czas Polski »
plan jest zrobić wszystkie połaczenia bez klinów

Offline Jakub

« Odpowiedź #39 dnia: 17 Października 2013, 23:32:29 czas Polski »
To jeszcze taka informacja: Grubość czopa/szerokość gniazda = 1/3 grubości elementu. To tak książkowo.
Pozdrawiam Jakub.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #40 dnia: 17 Października 2013, 23:35:17 czas Polski »
spoko :D
dokladnie tak robię :D

Offline robson

« Odpowiedź #41 dnia: 17 Października 2013, 23:42:26 czas Polski »
Fajnie to czekamy na realizację  :),  dodam ze swojego doświadczenia przed sklejeniem złóż wszystko na sucho,sprawdź czy wszystko pasuje  :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #42 dnia: 17 Października 2013, 23:46:14 czas Polski »
tego nauczyłem sie przy poprzedniej realizacji - najpierw złożyć na sucho zanim cokolwiek zacznie się łączyć, malować, wykańczac itp

Offline robson

« Odpowiedź #43 dnia: 18 Października 2013, 00:23:04 czas Polski »
Myślę, że w tym powiedzeniu chodzi o to by stosować mocne i bardzo pasowne złącza które już dzięki swojej budowie (czopy, zapłetwienia, kliny, itp.) są bardzo mocne i się trzymają same a co dopiero z klejem   ;)
Trochę się spóźniłem - wybaczcie , to powiedzenie odnosi się głównie do prac związanych z fornirowaniem ręcznym ale nie tylko, o ile nie'' wyrajbuje'' się nadmiaru kleju spod forniru  i spoina będzie za gruba ,połączenie to nie będzie trwałe :)

Offline Jakub

« Odpowiedź #44 dnia: 18 Października 2013, 13:52:58 czas Polski »
Widze, ze kazdy znajdzie swoje wytlumaczenie tego powiedzenia ;-)
Pozdrawiam Jakub.