08 Maja 2026, 01:28:04 czas Polski

Autor Wątek: Strugnica - pytanie o potrzebne poprawki  (Przeczytany 3065 razy)

Offline miroslawskowron

Strugnica - pytanie o potrzebne poprawki
« dnia: 12 Marca 2016, 11:09:03 czas Polski »
Witam
Chciałbym zaprezentować wykonaną samodzielnie strugnicę, jednocześnie chciałbym się zapytać co można by w niej poprawić..

Nogi - klejonka bukowa - kantówki 7cmx8cm
Poprzeczki długie - dąb - 3cmx10cm
Poprzeczki krótkie - klejonka dąb 6cmx10cm
Blat 150x55x4cm - w miejscu gdzie jest ścisk podklejony jest ten sam blat o wymiarach 40cmx55cmx4cm
Całość jest skręcona śrubami (tak jak w strugnicach Sjoberg) i połączone na 2 kołki 10mm
Strugnica jest potraktowana 4 krotnie olejem do blatów 3v3 - nic lepszego nie mogłem dostać u mnie w Jaśle

Ścisk zrobiony na wzór tego Sjoberg-owego z tym że miałem długą śrubę trapezową i szerokość chwytu po pełłbym rozsunięciu to 30cm

Za miesiąc po powrocie do domu (jestem kierowcą zawodowym) chciałbym zrobić odwierty na pieski... ma ktoś jakiś pomysł żeby to wykonać  jak najdokładniej i pod kątem 90 stopni ?- nie mam wiertarki stołowej ani stojaka do wiertarki
https://picasaweb.google.com/lh/photo/uEIKQakRRMcrTGJHZJop4NMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink
https://picasaweb.google.com/109419451695387481031/Stolarstwo?feat=directlink#6261103311085254706

Offline Henry

Odp: Strugnica - pytanie o potrzebne poprawki
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Marca 2016, 14:13:39 czas Polski »
Jeśli działa to jest dobra. Ja bym się tylko zastanowił nad pogrubieniem blatu - cienki jakiś. Nie dość że imaki będą łatwiej wyrabiać otwory to jeszcze całość może sprężynować jak będziesz nawalał podbijakiem.

Co do otworów to zerknij na wątek o Sjobergu - było kilka porad:
http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/jak-zrobic-strugnice-sjoberg-professional/75/

Offline miroslawskowron

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Marca 2016, 00:30:44 czas Polski »
Ogólnie blat zastosowany w mojej strugnicy to blat kuchenny 40mm gruby z klejonki na mikrowczepy, gdybym wkleił dróg taki sam bla ta wierzchu to zda to egzamin ? z tym ż w tym momencie blat jest zaolejoway.. czy chwyci to klej..?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Marca 2016, 01:56:33 czas Polski »
Przesalifować blat musi kolega a wtedy posmarowany klejem drugi przyklei się do pierwszego.
Jak to zrobi to sytrugnica na stabilności wytrzymałości zyska

Offline miroslawskowron

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Marca 2016, 09:11:43 czas Polski »
Dzieki za rade, wrócę do kraju to przemyśle sprawe i zadecyduje czy dokupie drogi blat (tani nie jest)

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Marca 2016, 15:18:35 czas Polski »
Zrobić samemu blat można, tanio będzie a i doświadczenie zyskać można

Offline Kali

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Marca 2016, 08:11:57 czas Polski »
Dwóch mistrzów jedi nam się trafiło :)
Przesalifować blat musi kolega a wtedy posmarowany klejem drugi przyklei się do pierwszego.
Jak to zrobi to sytrugnica na stabilności wytrzymałości zyska

Zrobić samemu blat można, tanio będzie a i doświadczenie zyskać można
Tylko który to Joda, a który Luck :)

A wracając do tematu to może lepiej było by przykleić sklejke 2 x 20 mm lub grubszą i chyba taniej wyjdzie

Offline miroslawskowron

« Odpowiedź #7 dnia: 14 Marca 2016, 17:32:39 czas Polski »
I tak juz poszedłem w koszta.. zobacze, jeśli nie bedzie sie nic z blatem dzialo to zostanie, ewentualnie doinwestuke 300 zl w drogi blat, i dokleje. Wyjdzie 80mm litej klejonki. Ale to tak za miesiąc..