Wkret Assy P 4x35mm samosciągajacy-podwojny
Gwint ściągający ma 12mm więc skręcane płyty czy deski powinny mieć co najmniej tyle. Drugi gwint zaczyna się na 20mm więc widać że wkręty są optymalne pod płyty 16 i 18mm. Dolny gwint ma tylko 1cm użytecznej długości... no to już wiecie jaka będzie wada. Pod łbem nacięcia które frezują i pozwalają mu się schować bez użycia pogłębiacza.

Assy wymyśliło sobie gniazdo AW20 będące modyfikacją TX20 - taki bit też pasuje ale z luzem - awaryjnie powkręcać można ale szybko się wyrobi i wkręt nie trzyma się na bicie.

Na AW20 trzyma się pewnie i ani razu nie zdarzyło się że bit wyjechał z wgłębienia jak się to zdarza przy PZ'tkach (do PZ polecam lepsze bity z posypem diamentowym, np Wery)

Test na sklejce 10mm

Ta wersja wkrętu nie ma czubka nawiercającego => nie ma mowy o wkręcaniu w sklejkę bez nawiercenia

Po nawierceniu wiertłem 3mm jest idealnie

I trzyma jak diabeł sołtysa

Jedyny test w którym wygiąłem wkręt zamiast wyrwać

Płyta stolarska 19mm fornirowana dębem

Główka ładnie się chowa - a fornir na tej płycie jest bardzo kruchy - na plus

Zapomnijcie o wkręcaniu "z ręki" - gdy górny gwint zaczyna wchodzić w materiał nie ma mowy o utrzymaniu tego w ręku. Jak chcecie mieć równo skręcone - trzeba użyć ścisków.

Długość 35mm w 19mm płycie - zapomnijcie o jakiejkolwiek wytrzymałości przy wkręcaniu równolegle do włókien - duży minus. Ale w sumie do tego są wkręty z pojedynczym gwintem 50mm - ale te zapomniałem zamówić.

Porstopadle do włókien o wiele lepiej ale nadal wkręt jest za krótki żeby trzymać mocno.

Jakaś stara płyta wiórowa 18mm

Zachowuje się jak zwykły wkręt przez brak freza na czubku, więc bez ścisków skręca się słabo

Ale trzyma całkiem ok - jak na taką długość.

Ślad w fornirze dębowym po główce - jak na taki kruchy fornir jest bardzo dobrze

Stary laminat też całkiem ok - nie taki ładny jak po dobrym wiertle ale i tak lepiej niż się spodziewałem

Więc do czego takie drogie wkręty się mogą przydać?
- do płyty 16mm np. żeby skręcić szuflady - akurat nie miałem takiej płyty ale patrząc na 18mm to powinny być dobre
- do pudełek i innych rzeczy które robię ze sklejki 10mm - po nawierceniu wiertłem 3mm trzyma naprawdę fest i to nawet po rozkręceniu i wkręceniu drugi raz
- jak docisk przy klejeniu - dzięki podwójnemu gwintowi faktycznie nieźle dociska:
płyta stolarska 19mm:

Deska sosnowa 20mm - wprawdzie trzeba uważać na siłę wkręcania, ale docisnęło tak że potem zrezygnowałem z poprawienia ściskiem:

Podsumowując: trochę mało uniwersalne wkręty ale warto mieć garść w szufladzie.