03 Maja 2026, 10:02:14 czas Polski

Autor Wątek: Płyty ogniotrwałe.  (Przeczytany 3003 razy)

Offline zyszku

Płyty ogniotrwałe.
« dnia: 14 Marca 2016, 22:19:35 czas Polski »
Witajcie.
Potrzebuję pomocy dotyczącej płyt ogniotrwałych.
Skąd je najlepiej wziąć,
Czy są jakieś szczególne warunki z ich korzystania i montowania, tak aby nie straciły swoich właściwości.
Gdzie je zamawialiście
itd itp.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Offline SpecPiotr

Odp: Płyty ogniotrwałe.
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Marca 2016, 22:41:06 czas Polski »
Mam 7 sztuk na zbyciu  ;D Dekor jakas jablon jasna.

Ale do rzeczy. Nie masz jakis szczegolnych warunkow uzytkowania. Zamawiajac takie musisz wziac pod uwage minimum logistyczne chyba, ze zamawiasz surowe. W Kronopolu minimum takie to 15 sztuk. W innych firmach pewnie podobnie. Wszystko zalezy od dekoru.
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2016, 22:45:21 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline zyszku

« Odpowiedź #2 dnia: 14 Marca 2016, 23:00:19 czas Polski »
A skąd jesteś:) Podaj dokładny dekor to się zobaczy;) Nie wiem jeszcze nawet ile tego wyjdzie. No najgorsze jest to minimum logistyczne... A nie spotkaliście się z jakimś laminatem, który jest dostępny bez zamawiania całej palety?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Marca 2016, 23:18:57 czas Polski »
Ogniowe robia pod zamowienie. Mozesz surowe zamowic to chyba bez minimum. Rano bede w biurze to podam Ci dekor. Ja jestem z Gdyni/Rumii. Na priv wysle Ci numer to mozesz jutro dzwonic.

Offline mir

« Odpowiedź #4 dnia: 14 Marca 2016, 23:56:07 czas Polski »
Kronopol, kronospan, finsa.
Używam niemal wyłącznie surowych, pod fornir lub farby. Niekiedy białą.
To dostaniesz raczej bez problemu w pojedynczych ilościach.
Pozostałe laminowane to zwykle ilości logistyczne.
Niekiedy można dostać bukowe.
Są łatwe do odróżnienia od zwykłych, mają zabarwiony na czerwono rdzeń.
Warunki stosowania znajdziesz u producenta na jego stronie.
Pamiętaj o ateście, który otrzymujesz przy zakupie.
Ogniotrwałe mają, moim zdaniem, nieco inne właściwości wytrzymałościowe.
Gorzej przenoszą obciążenia i łatwiej się rozwarstwiają.
Dlatego przy pogrubieniach stosuję na rdzeń sklejkę ogniotrwałą.
Przy materiałach ogniotrwałych najważniejszym pytaniem powinno być: jak wyglądają odbiory prac  :)
Strażak może zakwestionować np.: brak atestu na klej do pcv i pcv.
Nie spotkałem się z atestowanym.
Warto poczytać o wymogach w przepisach ogólnych by zamiast napełniać kieszeń poprosić by szedł do diabła :)
Materiały są drogie i rodzą pokusę zastąpienia ich zwykłymi.
Tego nie radzę.
Znam przypadki wygranych przetargów z ceną na poziomie moich kosztów.
Zamiast zapłaty mogą być poważne problemy.

Offline zyszku

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Marca 2016, 09:36:30 czas Polski »
Czyli rozumiem, że tylko "wióry" są ogniotrwałe a laminat pozostaje ten sam? Jak się ma fornirowanie bądź malowanie do ogniotrwałości. I ta właśnie nieszczęsna PCV. Będę robił u znajomego w firmie prawdopodobnie z tej płyty i jak będę do niego jechał rozmawiać to nie chcę być całkiem ciemny w tym temacie.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Marca 2016, 09:44:57 czas Polski »
Zyszku. Plyty ktore mam to Jablon Locarno Jasna D9475 SE z Kronopolu. Certyfikaty na stronie Kronopolu. Plyty nazywaja sie StopFire.
Generalnie dokladnie na to co pytasz to nie znam idpowiedzi. Wiem tylko, ze osoba odpowiadajaca za p.poz. na obiekciebwraz z BHPowcem zatwierdzili te plyty jako zgodne z wymogami.

Offline mir

« Odpowiedź #7 dnia: 15 Marca 2016, 15:50:16 czas Polski »
Płyta atestowana sprzedawana przez producenta ma atest na całość, gotowy wyrób.
Są laminaty hpl i cpl z takim atestem, jeśli będziesz planował okleić samodzielnie.
Fornir powinien być naklejany na płytę ogniotrwałą i lakierowany produktem z atestem w ilości zapewniającej ogniotrwałość całości.
Na drewno podobny lakier.
Problem jest z czymś innym.
Dowolnością ocen przy odbiorach. Zwykle takie zlecenia są za niemałe pieniądze i są ludzie, którzy wiedząc ,że przeciągnięcie odbioru przeciągnie płatność próbują na tym zarobić.
Strażacy często żądają atestów ITB a nie każdy producent je posiada.
W żadnych przepisach nie ma wskazań ITB jako wyroczni a brak takiego atestu jako dyskwalifikujący.
Niedawno kwestionowano mi lakier z atestem Lloyda bo nie ma ITB. Wtedy zamiast słownych przepychanek stosuje się pismo z prośbą o wskazanie przepisów.
Taki problem może się pojawić przy lakierowaniu forniru. Drewno można polakierować uniepalem ale nie nadaje się na fornir.
Jeszcze drobiazg.
Samo zastosowanie właściwych materiałów może nie załatwiać sprawy.
Warto wczytywać się w warunki zlecenia, które mogą rozszerzać zalecenia ogniotrwałości. Podpisując umowę przystajemy na nie.
Bywają tak sformułowane, że następuje żądanie przedstawienia atestu ITB na wytworzoną przez nas np.: polakierowaną płytę fornirowaną jako całość.
Na pewno należy do umowy dopisywać akceptację na przedstawione materiały, opisane symbolem, nazwą producenta i właściwościami.

Offline zyszku

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Marca 2016, 13:32:23 czas Polski »
Dzięki za odpowiedzi. Ciężki temat ale może się uda:)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Marca 2016, 15:55:23 czas Polski »
Zyszku. Wrzucilem w dzial "sprzedam". Moze akurat