Krzysku_z, generalnie stawiasz mnie w sytuacji "nie znam sie ale sie wypowiem". Dla mnie aktualnie priorytetami [w kolejnosci] sa:
pila stolowa
frezarka gornowrzecionowa + stol do niej + frezy
ukosnica
stacje do ladowania + akumulatory do starej wkretarki bosha [ktora jest nie do zajebania sprawdzone und potwierdzone]
jakis patent do pilarki stolowej zeby mozna bylo uzywac tarcz dado, bo bardzo mi sie ten patent podoba
zrobienie stolow i obicie calego garazu plytami osb+cos do wyciszenia, zeby mnie sasiedzi nie zlinczowali
Graty na pozniej:
grubosciowka
kolkownica
lamelownica
szlifierka tasmowa + "dyskowa" czy jak to tam sie nazywa, taki krazek papieru co sie kreci
Mocno sie zastanawiam czy w ogole kupowac:
okleiniarka reczna
Zastanawiam sie czy nie zrobic sam/przy pomocy znajomych:
dluta
Generalnie drobnicy typu sciski, wkrety, srubokrety, bity i tego typu rzeczy nawet nie licze, bo tego zawsze jest za malo i zawsze jest "o to by sie przydalo". Ewentualnie jakies rzeczy malo narazone na naciski i uszkodzenia typu pojemniki na wkrety albo przystawki do ostrzenia, wydrukuje sobie na drukarce 3d i tez bedzie dobrze.
Jesli chodzi o firmy i konkretne modele, to nawet nie wiem czego szukam, aktualnie mam szlifierke z lidla, odkurzacz z castoramy, generalnie jest mi to bardzo wszystko jedno co to jest, tylko tyle, ze ma dzialac.
Natomiast narzedzia reczne, nauczylem sie po kilku latach przy stole jubilerskim kupowac stare, a najlepiej przedwojenne. Wbrew logice, ma to sens poniewaz gdyz albowiem, kiedys narzedzia byly robione na lata z najlepszej dostepnej stali/stopow stali, a nie tak jak jest teraz "zeby bylo". Na potwierdzenie sa rylce grawerskie z okolic I WŚ ktore graweruja lepiej niz te "topowe" dostepne dzisiaj.
Co do wiertarki, to jak pisalem wczesniej, bede mial "jakas" stara, ale dala rade wiercic w 8cm granicie to we wszystkim da rade;]. Ja aktualnie skupiam sie na w miare szybkim odpaleniu warsztatu do roboty, bo jestem w trakcie remontowania domu i mam w kuchni meble z poczatku lat 90tych ktore wygladaja jak idz stad i nie wracaj, a przy okazji sypia sie jak domy w Sarajewie i to jest moim aktualnym priorytetem.
Generalnie nawet nie wiem co mam Ci napisac oprocz "powodzenia"