01 Maja 2026, 22:17:13 czas Polski

Autor Wątek: Makita MLT100 vs Bosch PTS10 vs Niewiemco1264  (Przeczytany 11661 razy)

Offline kfadrat

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • nie wiem, ze sie nie da
  • View Gallery
Odp: Makita MLT100 vs Bosch PTS10 vs Niewiemco1264
« Odpowiedź #30 dnia: 15 Marca 2016, 23:54:09 czas Polski »
albo sie beda obrazac bo im za glosno. Juz rozne cuda widzialem na tej ziemi.

Offline morosoph

« Odpowiedź #31 dnia: 16 Marca 2016, 09:06:39 czas Polski »
Jest sporo racji w argumentach kolegów, ale muszę zaprzeczyć, że wyciszanie nic nie da. Sąsiadom hałasu nie odetniesz, ale właśnie możesz im ulżyć. Niemożliwym jest skuteczne i proste wyciszenie/wytłumienie niższych i średnioniskich częstotliwości, natomiast spory zakres hałasu z powodzeniem wchłania się w specyficzne materiały tzw dźwiękochłonne. Częstokroć są to właśnie ostre, wrzynające się w głowę "hałasy" a takich przy obróbce drewna nie brakuje. Problemem jest dobór materiału ponieważ im lepszy tym więcej się nie nadaje do stolarni - kwestia cząsteczek lotnych. Ale myślę, że zwykła dobra wełna mineralna i na to jakieś miękkie /pochłaniające drgania/ płyty od wewnątrz dałoby już wyczuwalne dla sąsiadów rezultaty. Nie wiem z czego jest garaż, ale jeśli np. blaszak to działa wręcz jak wzmacniacz dlatego myślę, że jednak warto, a dochodzi do tego oprócz jakiegoś tam procentowego uspokojenia sąsiadów niebagatelny czynnik ocieplenia budynku :)

Offline kfadrat

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • nie wiem, ze sie nie da
  • View Gallery
« Odpowiedź #32 dnia: 16 Marca 2016, 09:15:12 czas Polski »
niby caly dom z jakichs "pustakow betonowo-wiorowych" ale do konca nie wiadomo co to moze byc

Offline morosoph

« Odpowiedź #33 dnia: 16 Marca 2016, 09:31:38 czas Polski »
Beton jest całkiem niezły do przenoszenia drgań czyli też hałasu, dlatego podtrzymuję swoją teorię. Im miększy,porowaty materiał - tym lepiej. Pracuję w poligrafii i w tej branży hałas jest niebagatelny. Często wykonujemy we własnym zakresie proste obudowy dźwiękochłonne do kompresorów i efekty są niepodważalne.

Offline velsyster

« Odpowiedź #34 dnia: 16 Marca 2016, 09:53:11 czas Polski »
Mam podobna sytuacje. Wyłożenie garażu wełna 10mm a na to osb wyraźnie zmniejszyło odgłosy pts10 ale wieczorami wszystko słychać i tak. Bez byłoby jednak gorzej. Ale jak nie planujesz ciąć metra sześciennego dziennie to nie jest tragicznie.

Offline velsyster

« Odpowiedź #35 dnia: 16 Marca 2016, 10:58:13 czas Polski »
10cm miało byc ;)

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 16 Marca 2016, 17:49:22 czas Polski »
Przy tak małym lokalu 10cm wełny na ścianie plus osb to już z dwu stron prawie 25cm ubędzie z pomieszczenia.

Offline velsyster

« Odpowiedź #37 dnia: 16 Marca 2016, 20:04:13 czas Polski »
Tak to juz jest. Kompromisy ;) samo sie nie wyciszy idealnie tez sie nie wyciszy. Ja mogłem sobie pozwolić na stratę bo zyskiwalem barierę termiczna i idzie jakoś nagrzać garaż co kiedyś nie było możliwe.

Offline Tybek

« Odpowiedź #38 dnia: 04 Czerwca 2016, 00:13:23 czas Polski »
Pragnę zdobyć złotą łopatę i dlatego odkopuję chyba najlepiej pasujący wątek do tego, o co chcę zapytać i co było wałkowane miliard razy. :-[

Jeśli chodzi o pilarki to i na makicie i na boschu da się pracować i nawet coś zrobić. Bosch jest trochę mniejszy ale za to blat chyba jest lepszy
To chyba w skrócie ostatnia z odpowiedzi na temat, który miał być poruszany.

Mam taki dylemat jak w temacie:
Makita MLT100 vs Bosch PTS10 vs RYOBI RTS1800ES-G / RYOBI RTS1800-G (ES-G i G różnią się rozsuwanym stołem)

Jakiś czas temu zrobiłem sobie z starego blatu i pilarki ręcznej - piłę stołową.

Wszystko było OK, ale moja konstrukcja ma już swoje lata i pójdzie na półki do garażu lub w piec :(

Coś czego mi zaczynało brakować to mały blat, długi czas ustawiania zanim wykonało się dokładne cięcie (ściski, deseczki itp) i mała wysokość cięcia w pionie i po skosie.

Chciałbym cudo za jak najmniej, ale tym najmniej to byłaby RYOBI, ale na jej temat to pomimo użycia opcji szukaj nic nie znalazłem, a w necie głowie unboxing lub niewiele mówiące filmy.

O boshu i makcie poczytałem, a i tak trudno się zdecydować. Macałem w bricomanie w Poznaniu mlt 100, ale bosha nigdzie nie udało mi się dorwać, a Ryobi w LM widziałem.

RYOBI przy makicie jest malutki - mogę powiększyć go sankami, ale jak to wiele osób pisało - dołożysz trochę i masz bosha, dołożysz trochę i masz mlt i dołożyłem sobie problemów i mam wióry we łbie zamiast rozwiązania.

Wiem, że cokolwiek nie wybiorę z podanych modeli, to i tak sanki czy jakieś dopracowywanie, odkręcanie i ustawianie mnie nie minie. Wiem, czytałem...ale nie wiem :(

Jak coś mi jeszcze wpadnie do głowy to coś tu skrobnę.

Dziękuję :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 04 Czerwca 2016, 08:09:34 czas Polski »
Mogę Ci tylko powiedzieć co mi sie w Makicie podoba:

Rozsuwany blat co daje większą szerokość cięcia przy płytach i klejonkach. Wózek boczny pomaga przy cięciu z przykładnicą kątową. Wysokosc ciecia. Wysuwany blacik z tylu co pomaga utrzymac dlugi element przy cieciu wzdłuż.

Offline pawel49

« Odpowiedź #40 dnia: 04 Czerwca 2016, 09:16:27 czas Polski »
Tybek, jeśli chcesz pomacać Boscha to w OBI na Franowie jest.

Offline Tybek

« Odpowiedź #41 dnia: 04 Czerwca 2016, 10:44:50 czas Polski »
Dzięki za info Pawle :)

Kozio - Twoich wątków się trochę naczytałem i pozazdrościć Ci tylko tej mlt, którą kupiłeś z giełdy (kwestia ceny i bonusów) :)

Za makitą dla mnie pomimo jej wad najbardziej przemawia największy wychył tarczy (w pionie i pod kątami) co jest ważne, gdyż jeśli do czegokolwiek dokłada się sanki to tracimy trochę z tej wysokości. Do tego bywa, że robię coś takiego jak półeczka w załączniku...napociłem się ciąć to ręcznie i potem gładzikiem równać powierzchnie i takie tam-byłaby piła z dużą wysokością cięcia to by nie było problemu. Potem takie drobiazgi jak zdejmowanie osłony do rowków z zachowaniem klina i bosch wtedy jest górą.

Czytałem ,ale nie znalazłem jak to się ma co do podstaw z których są pilarki wykonane - wszystko to jakiś rodzaj plastiku- jak to się ma z trwałością, czy nie pęka, jak sprawa przenoszonych wibracji, ew czy są jakieś elementy, które po czasie psują się z powodu złego projektowania, a da się temu zapobiec zanim coś się rozleci ? Pomijam sprawę wkładki w mlt :)

Piła będzie do użytku domowego i mlt to naprawdę będzie ogromny wydatek dla mnie, ale w ostateczności będzie trzeba udźwignąć ten ciężar. Nie będę jej targać na montaże, ani nic takiego...kupie, sam zrobię stolik i będzie do domowych projektów, gdzie ukośnica czy pilarka ręczna to za mało.

Wałkuję już rozwałkowany temat, gdyż w życiu nie zawsze najdrożej znaczy najlepiej...
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2016, 10:50:08 czas Polski wysłana przez Tybek »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 04 Czerwca 2016, 11:22:46 czas Polski »
Ja kupiłem od kolegi z forum.

Jeśli chodzi o zabieranie piły do klienta to wymiar ma znaczenie. Jeśli ma to być budżetowe rozwiązanie to weź coś tańszego ale takiego gdzie można części w razie potrzeby dokupić. Sanki koniecznie.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 04 Czerwca 2016, 12:23:20 czas Polski »
A w dziale sprzedam nie ma jakiejś piły do sprzedania? Coś mi się kojarzy, chyba nawet Makita..

Offline Tybek

« Odpowiedź #44 dnia: 07 Czerwca 2016, 01:01:23 czas Polski »
Jest, ale licząc dojazd itp to taniej wyjdzie mi nową kupić :)

Wracając do tematu to tak na 95% zdecydowałem ... i pomógł mi w tym niczemu nieświadomy amigorg  ;)

Bardzo zależy mi na wysokości cięcia... Bosch ma takową wartość najniższa  :-\

Ryobi kusi średnia wartością wysokości cięcia i ceną (najniższa), ale brak jakiegokolwiek zdania innych użytkowników mnie trochę zniechęca lecz zapewne zachęci mnie do tego moja żona jeśli będzie miała takowe widzimisię ...

Najchętniej i jeśli wszystkie okoliczności pozwolą to nabędę drogą kupna pilarkę makita mlt 100 ... jako, że jestem pedant i mam coś nie tak z głową chciałbym nową, ale że nie śpię na pieniądzach to pewnie pozostanie używana co by wilk(ma żoneczka) był syty i owca cała (Ja)  :P

Pozostaje mi trochę pośledzić giełdę i jakieś tam portale lub jeść suchy chleb i za jakiś czas kupić nową ...może jaka promocja gdzieś będzie  ::)

Natomiast jeśli ktoś ma jeszcze jakieś uwagi co do Ryobi, boscha, czy makity - to ja chętnie i uważnie poczytam.

Dziękuję  :D