20 Kwietnia 2026, 18:14:53 czas Polski

Autor Wątek: Szczotki...  (Przeczytany 9808 razy)

Offline Daniel

Szczotki...
« dnia: 11 Października 2013, 18:48:36 czas Polski »
Witam

Szukam szczotek do pilarki stołowej Einhell BT TS 1500. Nie wiem jaka powinna być długość szczotki, ponieważ jedna ma 18 mm a druga 16mm...  Znalazłem taką szczotkę, ale jest o 0,4 większa (na szerokość) i nie wiem czy będzie pasować. Może ktoś posiada taka piłe i wymieniał? Z góry dzięki za odpowiedź :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Szczotki...
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Października 2013, 20:06:16 czas Polski »
Mogę Ci  poradzić  , nie szukaj  innej  tylko  tą delikatnie na papierze  ściernym doszlifuj i będzie  dobrze :)

Offline Daniel

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Października 2013, 21:57:07 czas Polski »
Ale nie jestem pewny czy oryginalna powinna mieć 20 mm :P Ta stara miała 18 i była zjechana... Znalazlem jeszcze inna szczotke o wymiarach 6x10x32 ale ta już na pewno będzie za długa

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Października 2013, 08:21:37 czas Polski »
Daniel , zobacz  do  maszyny  i tam masz kieszonkę do  szczotki , dopasuj nową by w niej  lekko sie poruszala i to  wszystko.Dasz radę
Długość szczotek  taka by  dociskowa  blaszka była na górze kieszonki i mogła się wsuwać  dociskana  spreżynką  w miarę  ścierania szczotki .
« Ostatnia zmiana: 12 Października 2013, 08:26:13 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline Daniel

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Października 2013, 12:08:19 czas Polski »
W takim razie zamówię to 20 mm :P Dzięki :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Października 2013, 20:47:57 czas Polski »
Witam  :) może to już za późno na podpowiedź ale spróbuję może się przyda ;) Jaka ma być długość szczotek?Ja mierzę suwmiarką głębokość szczotkotrzymacza(kieszonki) do komutatora(wirnika)minus wysokość ściśnięta sprężynka ale nie na maxa.W szczotkach jest ważna również twardość -bo jak za twarda to zedrze (wytrze)komutator za miękka szybko się zużyje i może brudzić komutator pyłem ,i jeszcze jedna ważna sprawa to dotarcie szczotek :)  można to zrobić drobnym papierem ściernym  na wirniku (w zależności od dostępu) lub na podobnym walcu(średnica) .Dotrzeć można jeszcze puszczając maszynę na wolnych obrotach jak również pumeksem(w zależności od dostępu do szczotek przy pracującym silniku) ale uwaga pracujemy pod napięciem!!!!!!!!!! Ucięty kawałek czystego pumeksu przykładamy w miejsce przylegania szczotki do komutatora(silnik pracuje).Według mnie jest to najlepszy sposób docierania ale zaznaczam trzeba bardzo uważać żeby nie zostać porażonym prądem .A tutaj jeszcze do poczytania bo może trochę nie jasno napisałem ;)
http://www.morgancarbon.pl/downloadf/komutatory_morgan.pdf

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Października 2013, 20:58:44 czas Polski »
jest ważna również twardość -bo jak za twarda to zedrze (wytrze)komutator za miękka szybko się zużyje
Masz rację  nie jestem elektrykiem , ale na zdrowy rozum , komutatory są z tego samego materiału ? to szczotki zasadniczo też . czy aż tak się to wszystko różni?

Offline Jakub

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Października 2013, 22:50:26 czas Polski »
Przecież okładzina na komutatorze to miedź, a szczotki to węgiel.... ale jeśli się mylę to mnie poprawcie  ::)
Pozdrawiam Jakub.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Października 2013, 23:04:16 czas Polski »
Może żle niżej napisałem , ale chodziło mi  że komutatory zrobione z miedzi  wszystkie  mają równą twardość ,lub nie .   Jeśli nie  ,  to szczotki weglowe  muszą mieć też odpowiednią twardość

Offline Jakub

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Października 2013, 23:07:08 czas Polski »
No racja w sumie, ale przypuszczam, że jednak markowe komutatory są z lepszej miedzi niż chińskie ;/ a szczotki pewnie takie same :D albo też różne...
Pozdrawiam Jakub.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Października 2013, 23:45:22 czas Polski »
Twardość ma znaczenie ;) zarówno jak i wielkość :D ale żarty na bok najlepiej żeby zużywała się szczotka ale nie za szybko, a szczotek a raczej ich rodzai jest dużo od grafitowych po grafitowe z domieszką miedzi które można spotkać w rozrusznikach samochodowych.Szczotka ma przenosić pewien prąd i za mocno ma się nie grzać ani iskrzyć bo rozhartuje sprężynkę a potem docisk słaby i efekt domina  iskrzenie ,grzanie się duży przepływ prądu a jak dodamy słabą przegrzaną izolację to skrót zwojowy najczęściej wirnik choć nie koniecznie i po ulubionej maszynie  :'( A ja też nie jestem alfa i omega i mogę się mylić  ;) a tutaj (forum) przy was to i ja się kształcę bo szukam u wujka gogle  :)  i znalazłem trochą długie ale popatrzcie na zużyte komutatory i nie tylko ;)
http://www.schunk.pl/sixcms/media.php/1701/10_36_poln.pdf

Offline Daniel

« Odpowiedź #11 dnia: 13 Października 2013, 22:42:50 czas Polski »
Dzięki Panowie za pomoc :) Zamówiłem nieco dłuższe te szczotki, firma jakaś hiszpańska ale pewnie cudów nie będzie :P

Offline Daniel

« Odpowiedź #12 dnia: 16 Października 2013, 16:25:21 czas Polski »
Witam
Przyszły dzisiaj szczotki, założyłem no i... silnik działa ale iskrzy cały czas:/ Dopiero po wciśnięciu przycisku wył przestaje iskrzyć choć piła dalej się kręci. Może przez to że szczotki są ciut dłuższe? Dodam, że jedna z tych starych szczotek miała dł 18mm i była już wyrzeźbiona. Druga sprawa to niby te nowe szczotki maja 10 mm x 6,4 a w rzeczywistości okazuje się, że są jakieś pół mm mniejsze, nawet jak porównałem ze starymi  które też maja 10mm są ciut mniejsze. Co w takim wypadku robić, wyciągnąć je i troszke skrócić?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Października 2013, 18:05:30 czas Polski »
Jeżeli końcówki szczotek są dopasowane do kształtu komutatora, a iskrzenie "ciągnie się" po obwodzie i silnik trochę inaczej pracuje (tępy dźwięk i słaba moc) może to świadczyć o uszkodzeniu uzwojeń wirnika. Pozostanie wtedy przezwojenie lub wymiana wirnika.

Offline Daniel

« Odpowiedź #14 dnia: 16 Października 2013, 18:27:13 czas Polski »
Właśnie w tym problem, że one nie maja takiego rowka, wyżłobienia jak miały stare, a w sumie to jedna z nich bo druga się ukruszyła. Iskrzenie występuje tylko w miejscu styku szczotek. Moc i ogólnie praca silnika jest raczej taka sama. W ogóle to wymieniłem te szczotki bo pewnego razu wg silnik nie zastartował... Wyczytałem w tym pdf'ie co podesłał krzyś48, że iskrzenie może być spowodowane luzem szczotki, np na szerokości.