28 Kwietnia 2026, 03:27:08 czas Polski

Autor Wątek: Piła dla amatora - propozycje i przemyślenia  (Przeczytany 18131 razy)

Offline Olleo

Odp: Piła dla amatora - propozycje i przemyślenia
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Marca 2016, 13:11:27 czas Polski »
Luz ma piotraspl, ja u siebie go nie wyczuwam.

Offline wojo72

« Odpowiedź #31 dnia: 22 Marca 2016, 13:26:12 czas Polski »
Na schemacie widać, że wrzeciono jest mocowane z przodu na łożysku a z tyłu na tulejce (99) pewnie z brązu, gdyby było tylko jedno łożysko to zębatki przekładni by się wzajemnie odpychały. To jest prawidłowy i często stosowany układ tylko tulejka musi mieć dobre smarowanie.

Offline Olleo

« Odpowiedź #32 dnia: 22 Marca 2016, 13:32:57 czas Polski »
Na schemacie widać, że wrzeciono jest mocowane z przodu na łożysku a z tyłu na tulejce (99) pewnie z brązu, gdyby było tylko jedno łożysko to zębatki przekładni by się wzajemnie odpychały. To jest prawidłowy i często stosowany układ tylko tulejka musi mieć dobre smarowanie.
Muszę się przyjrzeć, jak to wygląda na żywo i czy jest dostęp, by od czasu do czasu przesmarować.

A propos tego softstartu, tu:
http://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=12718
i tu:
http://www.google.pl/url?url=http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2802521.html&rct=j&frm=1&q=&esrc=s&sa=U&ved=0ahUKEwi2pe7QpdTLAhXC73IKHWLcDQoQFggfMAE&usg=AFQjCNHzuqPGgMY8JwIi8mAXOaR4wxCt7g
piszą, że musi być układ wykrywania obciążenia, inaczej raz zadziała, a następne razy już nie.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #33 dnia: 22 Marca 2016, 13:39:30 czas Polski »
U mnie ten soft start z allegro działa z pilarką i odkurzaczem :) Mam włącznik z przodu a z tyłu gniazdo - nie ciąłem nic przy pilarce bo bałem się o gwarancję. Pilarka miała niezłe walnięcie przy starcie, teraz powoli się rozkręca - przekładnia nie dostaje tak po tyłku. Choć coś mi się wydaje że jeden z tych egzemplarzy coś wariuje, bo tak jakby coś przerywało delikatnie momentami. Widać (słychać) to zwłaszcza po odkurzaczu bo minimalnie jakby zwalniał.

Offline piotraspl

« Odpowiedź #34 dnia: 22 Marca 2016, 15:59:16 czas Polski »
W takim razie ja nie będę kombinował i spróbuję wymienić na inny egzemplarz, teraz już wiem na co zwrócić uwagę. Tylko jeszcze na odchodne spróbuję zdjęć tarczę i zobaczyć co tam lata.

Offline pawel49

« Odpowiedź #35 dnia: 22 Marca 2016, 20:26:58 czas Polski »
Mam też ten soft start w przedłużaczu zamontowany i raczej nie polecam. Do mojej pilarki 1800W chyba ten softstart ma za cienkie kabelki, bo piła przerywa i nie ma mocy.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #36 dnia: 22 Marca 2016, 21:10:06 czas Polski »
pawel49 - ale przerywa cie tak do zera czy czujesz że deko "przygasa"? Na początku było, ale faktycznie mam taki efekt jakby deko się urządzenia przycinały - słyszę to zwłaszcza przy odkurzaczu. No i w sumie to racja z tymi przewodami - niby 16A a druciki jak w zabawce - nie wiem czy to 1 mm2 jest. Mam jeszcze dwa to podmienię. Jak coś to rozpruć obudowę i wlutować się czymś grubszym.

Offline piotraspl

« Odpowiedź #37 dnia: 22 Marca 2016, 22:00:14 czas Polski »
Przekrój nie powinien mieć nic do tego, na cienkim drucie może pójść duży prąd tylko że się stopi :P W przepadku 1mm2 zaleca się max 12A, tak więc przy 16A spodziewałbym się że zacznie się grzać ale powinien dawać radę. 1,5mm2 wystarczy już spokojnie do 16A.

Co do bicia to zdjąłem tarczę i poruszałem samym wrzecionem/wałem (element 95 z rysunku) i wygląda na problem w tym miejscu bo lekko drga. Nie rozkręcałem tego dalej bo chcę w czwartek podjechać wymienić/reklamować. Przy okazji nagrałem krótki filmik, bicie boczne najlepiej widać od ok 45 sek:

https://goo.gl/photos/Gm7uYL2pxvniSFX2A

Dzisiaj na chwilę wpadłem do OBI gdzie była PST 10 i do Castoramy z MacAlisterem + jakaś drobnica, na każdej testowałem tarcze i nie wyczułem teog co u mnie. Oczywiście wszędzie tarcza lekko się odchyla ale nie było słychać tego specyficznego cyk-cyk jak u mnie.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #38 dnia: 22 Marca 2016, 22:10:10 czas Polski »
No to jak przekrój nie ma znaczenia to weź podłącz sobie wkrętarkę pod akumulator samochodowy np 2x1,5m2 - stanie przy bzdetnym wkręcie - a przewody nie będą gorące. Na budowie jak robiłem przy elektryce to na chińskim przedłużaczu 2x1,5 to nie dało się wiercić dwoma wiertarkami na raz.

To cyk - cyk jak bierzesz tarczą zgodnie z obrotami to mam tak samo w pilarce swojej tarczowej - ale to zębatki cykają wirnik-wrzeciono. Ale u ciebie to nie wiem w końcu czy jest przekładnia czy nie.

Offline piotraspl

« Odpowiedź #39 dnia: 23 Marca 2016, 06:38:31 czas Polski »
Chyba rzeczywiscie za bardzo uproscilem z tym przekrojem. ;)

Cykanie zgodnie z obrotami to wiem ze sa ok, moze film tego dobrze nie oddaje ale cykanie jest rowniez na bo. Co do przekladni to nie umiem ci powiedziec bo sie nie znamni nie demontowalem, na pweno nie ma paska ;)

Offline jasiop

« Odpowiedź #40 dnia: 23 Marca 2016, 08:56:04 czas Polski »
No to jak przekrój nie ma znaczenia to weź podłącz sobie wkrętarkę pod akumulator samochodowy np 2x1,5m2
Przekrój ma znaczenie, zwłaszcza przy dużych prądach i małych napięciach, kiedy jest oddawana stosunkowo duża moc - "straty mocy" P = I do kwadratu x R.
Dlatego właśnie przesył w sieciach energetycznych odbywa przy wysokich napięciach - 110, 220 czy 400 kV.
Jasio P - Rzeszów

Offline Olleo

« Odpowiedź #41 dnia: 23 Marca 2016, 09:20:27 czas Polski »
Zaglądałem na szybko i stwierdziłem tylko, że wrzeciono tarczy nie jest współosiowo z środkiem obudowy silnika, więc pewnie jakaś przekładnia lub koło pasowe jest, ale nie widać co - jest zabudowane.

Offline pawel49

« Odpowiedź #42 dnia: 24 Marca 2016, 07:51:48 czas Polski »
pawel49 - ale przerywa cie tak do zera czy czujesz że deko "przygasa"?
Do zera się nie zatrzymuje, ale słabnie.

Offline piotraspl

« Odpowiedź #43 dnia: 24 Marca 2016, 13:11:28 czas Polski »
To ja tylko dodam, że byłem w JULI i zarówno ta na wystawie jak i jeden z egzemplarzy z magazynu miały również taki delikatny luz. Ostatecznie zostałem przy swojej bo te 0,7mm mi nie przeszkadzają a w tej cenie nie znalazłem nic ciekawego a w używce zawsze coś będzie do zrobienia (tarcza itp).

Pewnie też sobie sprawę taki soft start, zwłaszcza jak tam jest jakaś przekładnia - dłużej pożyje ;)

Offline Olleo

« Odpowiedź #44 dnia: 30 Marca 2016, 11:44:20 czas Polski »
Dotarł do mnie ten softstart, ale trochę lipa - kabelki niespecjalnie oznaczone i coś nie mogę rozebrać obudowy (śrubek nie ma, nie widzę, co ją blokuje), żeby je wymienić na grubsze, a nie chcę nic uszkodzić.

A propos tarczy - jaką polecacie kupić?