Hej,
Stworzyłem dwie szafy z drzwiami przesuwnymi 1720mm x 2460mm oraz 1200mm x 2470mm, wszystko zostało zmontowane do systemów przesuwnych SARA ze strony
http://dobreokucia.pl/pl/p/SARA-zlaczki-do-2-skrzydel-drzwi/343 więc tory jezdne zostały już odpowiednio przymocowane i czekają na drzwi.
Tutaj niestety pojawił się problem bo fronty z płyty meblowej nie wyglądają zbyt ciekawie a drzwi z frontów meblowych są po prostu drogie i ciężkie (około 1900pln za dwie pary drzwi).
Tańszym rozwiązaniem jakie znalazłem jest szkło lacobel, znalazłem producenta w okolicy który jest mi w stanie wykonać takie fronty za około 1000pln więc przynajmniej dla mnie wyglądałyby lepiej niż z frontów meblowych i byłyby sporo tańsze. Niestety żeby nie było tak różowo nie jestem w stanie do szkła lacobek przymocować wózków do przesuwania drzwi bo wózki do czegoś trzeba przykręcić, wolałbym nie przyklejać wózków bezpośrednio do szkła bo obawiam się wytrzymałość takiego mocowania... Moim pierwszym pomysłem jest przyklejenie klejem do luster szkła do płyty meblowej o grubości 10mm/12mm i wymiarach takie jak szkło, drugim jest przyklejenie tylko ramki o szerokości 10cm również z płyty meblowej 10mm/12mm.
Teraz pytanie do Was jako do bardziej doświadczonych osób, która opcja byłaby lepsza i wróżyła sukces całemu przedsięwzięciu?
Według mnie pierwsza jest spoko tylko zbliżymy się maksymalnego ciężaru skrzydła drzwi, za to powinny być sztywne i wytrzymałe, druga rozwiązuje problem ciężaru ale nie wiem jak z wytrzymałością by było...
Jeśli macie jakieś inne pomysły na drzwi do szafy przesuwnej to jestem otwarty na wszystkie propozycje:)
Pozdrawiam