Wow, tylu odpowiedzi się nie spodziewałem przez noc:)
Co do system aluminiowego to ma sporo zalet którym na pewno jest wytrzymałość i waga, myślę że będąc bardziej precyzyjnym podeszłoby do mojego system, minusem pozostaje cena, bo za cały komplem okuć wyszło mi około 700pln a dodając do tego koszt szkła to już wychodzi 1700pln. Jeśli bym się na niego zdecydował to rozumiem, że wózki nitami się przytwierdza do tych profile czy tak jak na stronie producenta można wykorzystać śruby M5? Jeśli śruby to rozumiem, że czekałoby mnie gwintowanie aluminium czy może one są samowintujące? No i podstawowe pytanie odnośnie szkła, jak z jego wytrzymałością? Nie zbije się po lekkim uderzeniu? W niedalekiej przyszłości jakiś szkrab albo dwa będą śmigały po mieszkaniu i nie chciałbym by taka tafla szkła pękła w trakcie zabaw...
Mam rozumieć, że jeśli wybrałbym płytę 12mm i naklejone szkło lub lustro na nie to musiałbym stosować to wzmocnienie? Szczerze ta opcja jest najbliższa w tym momencie mojemu sercu, pomimo większej szpary pomiędzy drzwiami ale kusi ceną i łatwością montażu:)
Po przedstawieniu żonie wszystkich pomysłów i cen wróciła do gry biała płyta meblowa 18mm na którą by troche ożywić wnętrze byłby naklejony jakiś wzorek, jest to najmniej szałowe rozwiązanie ale najtańsze i najłatwiejsze w montażu:) Czy do takiej płyty też wypada wrzucić to wzmocnienie?
Pierwszy raz montuję szafę więc strasznie nieogarnięty jestem w tym ale dzięki Wam wiedza rośnie:) Co do samego wzmocnienia to aż tak by się wygięły te drzwi w rozmiarze 2565mm x 880mm? Montowałem boki tylko 200mm węższe i płyta meblowa 18mm nie wyginała się jakoś specjalnie...