08 Lipca 2026, 14:55:41 czas Polski

Autor Wątek: Drzwi do szafy przesuwnej  (Przeczytany 7940 razy)

Offline SpecPiotr

Odp: Drzwi do szafy przesuwnej
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Marca 2016, 22:33:52 czas Polski »
https://youtu.be/3L_vuRv55aw

;D

Zapraszam Robercie. Z checia ugoszcze fachowca od stolarki ;D

Ale zeby nie bylo OT to teraz czekamy az zalozyciel watku to doczyta.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline rybus17

« Odpowiedź #31 dnia: 18 Marca 2016, 07:41:58 czas Polski »
Wow, tylu odpowiedzi się nie spodziewałem przez noc:)

Co do system aluminiowego to ma sporo zalet którym na pewno jest wytrzymałość i waga, myślę że będąc bardziej precyzyjnym podeszłoby do mojego system, minusem pozostaje cena, bo za cały komplem okuć wyszło mi około 700pln a dodając do tego koszt szkła to już wychodzi 1700pln. Jeśli bym się na niego zdecydował to rozumiem, że wózki nitami się przytwierdza do tych profile czy tak jak na stronie producenta można wykorzystać śruby M5? Jeśli śruby to rozumiem, że czekałoby mnie gwintowanie aluminium czy może one są samowintujące? No i podstawowe pytanie odnośnie szkła, jak z jego wytrzymałością? Nie zbije się po lekkim uderzeniu? W niedalekiej przyszłości jakiś szkrab albo dwa będą śmigały po mieszkaniu i nie chciałbym by taka tafla szkła pękła w trakcie zabaw...

Mam rozumieć, że jeśli wybrałbym płytę 12mm i naklejone szkło lub lustro na nie to musiałbym stosować to wzmocnienie? Szczerze ta opcja jest najbliższa w tym momencie mojemu sercu, pomimo większej szpary pomiędzy drzwiami ale kusi ceną i łatwością montażu:)

Po przedstawieniu żonie wszystkich pomysłów i cen wróciła do gry biała płyta meblowa 18mm na którą by troche ożywić wnętrze byłby naklejony jakiś wzorek, jest to najmniej szałowe rozwiązanie ale najtańsze i najłatwiejsze w montażu:) Czy do takiej płyty też wypada wrzucić to wzmocnienie?

Pierwszy raz montuję szafę więc strasznie nieogarnięty jestem w tym ale dzięki Wam wiedza rośnie:) Co do samego wzmocnienia to aż tak by się wygięły te drzwi w rozmiarze 2565mm x 880mm? Montowałem boki tylko 200mm węższe i płyta meblowa 18mm nie wyginała się jakoś specjalnie...

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #32 dnia: 18 Marca 2016, 07:56:31 czas Polski »
Dobra to jedziemy po kolej.
Tych profili alu nie musisz gwintowac bo profil jest pustu i wkret sie ladnie wgryza. Ja zastosowalbym nity bo zawsze do takiego beda lepiej trzymac. Bylem kiedys swiadkiem niefajnego wypadku ze szklem i stad moze moja przesada. Sama tafla jest jednak wytrzymala. Tak latwo sie nie stlucze. Musisz tylko zadbac by byla podklejona odpowiednia folia jak Robert napisal. W razie stluczenia ostre kawalki nie spadna na glowe.
Co do samej plyty i jej wyginania. Jestbto duzy format i jest to troche loteria. Ty masz skrzydla podwieszane wiec moze nie bedzie zle ale nikt tego nie zagwarantuje. Sam system do prostowania czy jak to zwal tez tani nie jest. Kiedys to kupowalem i cos kolo 100 placilem za sztuke ale tu musisz sie dowiedziec dokladnie.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Marca 2016, 08:06:05 czas Polski »
Jeśli chodzi o lustdo lub szkło to nie zbije się.
U mnie w łazience przukleilem lustro na ścianę, a ze dla siebie to zrobilem to bardzo dokładnie. Uszkodzilo się i musialem je zdjąć.  Waliłem młotkiem żelaznym z calej siły i mialem sporo kłopotu.
Jesli chodzi o wzmocnienie, jeśli bedzie pronlem to mocesz je dodac potem.
Obawiam się że będzie.  Klopot polega na tym, ze wewnątrz szafy zawsze będą inne warunki (temperatura, wilgotność) niż na zewnątrz.  Materiał bedzie pracował.  A już na pewno z lustrem naklejonym.
Do lustra to jeszcze musisz pomyśleć o.uchwycie do otwierania.
Ja zawsze zlecam wyciecie w lustrze miejjsca na wpuszczany uchwyt.

Offline rybus17

« Odpowiedź #34 dnia: 18 Marca 2016, 08:22:33 czas Polski »
Dzięki za odpowiedzi, jeśli chodzi o lustro to tez myślałem o dziurce i wpuszczanym uchwycie:)

Uspokoiliście mnie trochę jeśli chodzi o wytrzymałość szkła.

Wydaje mi się, że mam już całą potrzebną wiedzę i teraz na spokojnie musimy przedyskutować wszystkie za i przeciw każdej opcji:) Niestety ostatnio bardzo dużo na głowie i mało czasu mamy na rozmawianie o szafach bo w tym momencie najważniejsze, że stoją a że wszystko widać to już sprawa drugorzędna... Niemniej denerwująca i czas w końcu się z nimi rozprawić!

Jeśli o mnie chodzi to w tym momencie wybrałbym ramki aluminiowe z lacobel i na jednych większych drzwiach lustro.

Jak tylko podejmiemy decyzję na co się zdecydujemy to dam znać i po wykonaniu wszystkich prac pochwalę się szafami:)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Marca 2016, 08:58:11 czas Polski »
Powodzenia

Offline rybus17

« Odpowiedź #36 dnia: 18 Marca 2016, 09:56:41 czas Polski »
Dzięki na pewno się przyda :)

Offline marra

« Odpowiedź #37 dnia: 31 Lipca 2016, 03:32:20 czas Polski »
Witam, zauważyłam, że wspominali Państwo o ramkach aluminiowych Anima Domus.

Jestem w trakcie budowania szafy przesuwnej na systemie Laguna Outer. Jedyne co hamuje dalszy postęp prac, to brak jednych drzwi - chciałabym, by było to lustro (wymiary ok. 1mx2m), w wyżej wspomnianych ramkach aluminiowych. Przyznam jednak, że nie do końca wiem czy osadzenie takiego lustra w tych ramkach to zadanie dla laika, stąd już od dłuższego czasu poszukuję zakładu, który zrobiłby to za mnie (nieowocnie). Czy ktoś z Państwa miał już z nimi do czynienia i może mi pomóc ocenić, czy da się to w miarę łatwo zrobić samemu, czy lepiej dalej szukać specjalisty?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #38 dnia: 31 Lipca 2016, 08:21:35 czas Polski »
Nie osadzalem nigdy samemu ale nie wydaje sie to trudne. Klej do szkla Wurth lub Lakma i jedziesz. Najwiekszym chyba problemem jest precyzyjne dociecie katow ramki.
Zapytaj w hurtowni meblowej. Wiekszosc ktora prowadzi sprzedaz tego ma rowniez w ofercie gotowce.

Ps. A tak poza tym to odwiedz odpowiedni dzial zanim dalej podyskutujemy o tym :)

Offline marra

« Odpowiedź #39 dnia: 04 Sierpnia 2016, 00:08:10 czas Polski »
Niestety, napisałam do dwóch dystrybutorów Anima Domus z mojego województwa, ale od żadnego nie otrzymałam odpowiedzi  :-\ Ich (i tylko ich) adresy otrzymałam od Laguny, więc nie wiem czy w ogóle ktoś inny w okolicy ma w ofercie te ramki. Oczywiście mogą to być jakieś mniejsze zakłady, ale nie udało mi się znaleźć w internecie nikogo, kto przyznawałby się do ich używania. Większość producentów szaf przesuwnych, jakich znalazłam, pracowało na systemach Komandora, Indeco itp.. Do innych wysłałam oczywiście zapytanie, ale zero trafień. Nie wiem czy aż tak źle szukam, czy naprawdę to jakieś bardzo rzadkie systemy  :(

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #40 dnia: 04 Sierpnia 2016, 00:15:52 czas Polski »
A z jakiej Ty jestes okolicy, ze taka posucha ? U mnie tego pelno.

Offline marra

« Odpowiedź #41 dnia: 04 Sierpnia 2016, 00:49:08 czas Polski »
Eeee... z Poznania. Pełno osób, które są chętne wykonać ramkę Anima Domus z lustrem pośrodku? To ja chyba naprawdę bardzo źle szukałam. Jasne, nie było problemu z drzwiami w ramkach innych marek, ale wolę jednak zostać przy tych rekomendowanych przez Lagunę.