14 Maja 2026, 15:54:51 czas Polski

Autor Wątek: Pierwszy strug pod klejenie listew sosnowych?  (Przeczytany 6301 razy)

Offline Henry

Odp: Pierwszy strug pod klejenie listew sosnowych?
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Marca 2016, 16:57:36 czas Polski »
No nie do końca. Jeśli masz dość ścisków na całą klejonkę, to nie robisz tego podebrania na środku. Ono jest po to żeby całą (raczej krótką) klejonkę jednym ściskiem na środku złapać. No i sprawdza się to wyłącznie w przypadku łączenia dwóch, może trzech elementów, przy większej ilości skrajne listwy byłyby za mocno wygięte.

Nie wiem czy nie mówicie o dwóch różnych rzeczach:
- o łuku żeby skompensować docisk i zapewnić równe naciski jednostkowe podczas klejenia
- o mikrusim podebraniu żeby wprowadzić do deski małe naprężenie żeby się końce nie chciały rozłazić.

Offline Arek15

« Odpowiedź #16 dnia: 18 Marca 2016, 17:03:14 czas Polski »
Strug 4 1/2 stanley ma ostrze o szerokości 6 cm , ale jest krótki perfekcyjna była by szóstka- a czemu nie myślisz o strugu elektrycznym? szeokość chyba 8 cm na alle... dostaniesz używkę za mniej niż 100 zł, 2 krawędzie w parze byś równał i myślę że to by poszło( może nie bez problemowo bo 2 m to duzo)

Offline Henry

« Odpowiedź #17 dnia: 18 Marca 2016, 17:20:21 czas Polski »
Elektryk jest krótki i chyba słabo sobie radzi z małymi zbiorami. W każdym razie jeszcze mi się nie zdarzyło żebym po elektryku nie musiał poprawiać (fakt że mam tandetę, ale mimo wszystko jest jakiś powód że wyrówniarki mają metrowe blaty ;) )

Offline Arek15

« Odpowiedź #18 dnia: 18 Marca 2016, 17:51:03 czas Polski »
owszem, ale niedoskonałości przy struganiu 2 elementów razem znikną przy połączaniu ich i sklejeniu

Offline Henry

« Odpowiedź #19 dnia: 18 Marca 2016, 17:53:29 czas Polski »
Wgłębienia i górki nie znikną a wręcz przeciwnie - będą wyraźniejsze. To tylko pochylenie się kompensuje.

Offline Arek15

« Odpowiedź #20 dnia: 18 Marca 2016, 18:30:17 czas Polski »
to racja :)

Offline Gulon

« Odpowiedź #21 dnia: 20 Marca 2016, 19:01:16 czas Polski »
Arek15 - wydaje mi się, że strug ręczny jest dokładniejszy. Po łóżku chciałbym zrobić stół do jadalni. Mam już listwy 6cm szerokie i 120cm długie na blat. Grubość 3 cm. Były oheblowane w kupione w tartaku jako 12,5 cm szerokości,  następnie wysuszone w domu i pocięte kilka dni temu na listwy po 6 cm na pile tarczowej. Myślałem, że po pile da radę je normalnie skleić jednak nie stykają się w każdym miejscu, a jak już pasują to wtedy jedna z listew jest pod kątem. To do takiej pracy starczy jedemn strug elektryczny? Tak do 150zł co byś polecił?

Offline Arek15

« Odpowiedź #22 dnia: 20 Marca 2016, 20:05:58 czas Polski »
do 150 zł to wszytsko to samo:) używki to jak trafisz:) ręczny pewnie że lepszy, materiał masz policzony to na nim nie ryzykował bym "uczenia się"z elektrykiem:) daj jakieś foty tego materiału- ja pomysle i inni też dadzą rady z piły powinno być ok ... trezba widzieć

Offline piotrek99119

« Odpowiedź #23 dnia: 21 Marca 2016, 18:55:47 czas Polski »
Panowie. W takim razie do wykonania klejonki z desek o szerokosci 3 cm wybralibyscie  strug ręczny Stanley Bailey no 5 lub 6, czy ręczny strug elektryczny w podobnej cenie? Od razu wspomnę że posiadam grubosciowke.

Offline Rizer

« Odpowiedź #24 dnia: 26 Marca 2016, 07:47:35 czas Polski »
Pomyśl co się stanie jak zjedziesz kancik strugiem ręcznym, a co jak elektrycznym... Kiedyś próbowałem uzyskać mały zbiór na elektrycznym ( kosztował chyba 120zł w markecie) i mi się nie udało. Ja do równania desek pod klejenie używam MacAllistera jeśli deski mają nie więcej jak metr długości. Jak mają więcej to robie drewnianym spustnikiem. Działa. :D

(Henry - jakiej morki używasz, bo ja Companion MG Heavy Duty) :D
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline Henry

« Odpowiedź #25 dnia: 26 Marca 2016, 22:12:33 czas Polski »
Henry - jakiej morki używasz, bo ja Companion MG Heavy Duty

No oczywiście Classic No 1 ;)
Ale nad stołem wisi jeszcze mały neck od Hermana - świetny do trasowania i podcinania.