10 Czerwca 2026, 23:24:49 czas Polski

Autor Wątek: Lampka nocna  (Przeczytany 2575 razy)

m_kola

• Gość
Lampka nocna
« dnia: 18 Marca 2016, 23:15:33 czas Polski »
Jako, że nabyłem ostatnio frezarkę GW, miałem trochę sklejki i wolną chwilę to popełniłem lampkę nocną dla córki.
Standardowo najpierw drukuje wzór i odrysowuję na materiale.

Dalej wycinanie frezarką, a ostrzejsze czy mniejsze szczeliny wyżynarką i mamy już konika :)

Następnie wycinanie podstawy i ścianki przy pomocy piły i prowadnicy własnej konstrukcji.

W podstawie robimy frez do zamocowania ścianki oraz dodatkow wzmocniłem dwoma kołkami 8.

Żeby podświetlenie nie było widoczne wyfrezowałem rowki w których przy pomocy kleju na gorąco wkleiłem taśmę led.

Teraz to tylko posklejać (koń również jest mocowany do podstawy na kołkach 6) i pomalować. Klejenie i malowanie jeszcze przede mną jednak próbne złożenie wygląda tak:

Wiem, że wiele rzeczy należałoby tutaj zrobić dokładniej, inaczej jednak dopiero raczkuję i taką robótkę traktuję jak trening.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

kozio

• Gość
Odp: Lampka nocna
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Marca 2016, 07:53:33 czas Polski »
Siema,
Sprytny pomysł, jakiej mocy zasilanie? ile   tych ledów tam jest?

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Marca 2016, 09:10:43 czas Polski »
Fajny pomysł,  to przypalone na kancie zostanie?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Marca 2016, 10:58:59 czas Polski »
Siema,
Sprytny pomysł, jakiej mocy zasilanie? ile   tych ledów tam jest?
Jeślixv chodzi o zasilanie to jest takie:

Natomiast ilość diod to poziomo jest 6 a w ogonie i szyi/głowie po 3.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Marca 2016, 11:00:02 czas Polski »
Fajny pomysł,  to przypalone na kancie zostanie?
Nie zostanie:) o 23 dałem sobie spokój z detalami ;) przed malowaniem zeszlifuję.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Marca 2016, 20:16:16 czas Polski »
Ja bym nie dał zasilacza bezpośrednio na drewno. Przynajmniej wstawić pomiędzy kawałek plastiku z puszki elektrycznej a najlepiej zamknąć w obudowie z PCV. W każdym elektrycznym można wybrać albo w casto.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Marca 2016, 21:01:59 czas Polski »
A jaki to ma cel? Mały pobór mocy nie powoduje grzania. Zasilacz po godzinie działania ma nadal temperaturę pokojową.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Marca 2016, 22:52:14 czas Polski »
Bo:
1. Osprzęt elektryczny i łączenia  powinny być schowany przed przypadkowym dotykiem.
2. Teraz wszystko jest ok. Ale jak bardzo jesteś pewien jakości i trwałości tego zasilacza i połączeń przewodów? No i awarie się zdarzają.
3. Bo komuś może wylać się szklanka wody a zasilacz wygląda jakby był pod podstawą.

Z prądem nie ma żartów. To jest bardziej niebezpieczne od cyrkularki.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Marca 2016, 07:52:26 czas Polski »
Czym wyciąłeś tego konia? Ręczną piłką czy masz taśmową/włosową?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Marca 2016, 09:23:06 czas Polski »
Czym wyciąłeś tego konia? Ręczną piłką czy masz taśmową/włosową?
Frezarka GW + wyżynarka

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Marca 2016, 09:28:14 czas Polski »
Bo:
1. Osprzęt elektryczny i łączenia  powinny być schowany przed przypadkowym dotykiem.
2. Teraz wszystko jest ok. Ale jak bardzo jesteś pewien jakości i trwałości tego zasilacza i połączeń przewodów? No i awarie się zdarzają.
3. Bo komuś może wylać się szklanka wody a zasilacz wygląda jakby był pod podstawą.

Z prądem nie ma żartów. To jest bardziej niebezpieczne od cyrkularki.
Fakt, ostrożności nigdy za wiele. Całość jest jeszcze do lekkiego dopracowania więc pewnie uwzględnie Twoje uwagi. Dzięki.
Jako, że nabyłem ostatnio frezarkę GW, miałem trochę sklejki i wolną chwilę to popełniłem lampkę nocną dla córki.
Standardowo najpierw drukuje wzór i odrysowuję na materiale.

Dalej wycinanie frezarką, a ostrzejsze czy mniejsze szczeliny wyżynarką i mamy już konika :)

Następnie wycinanie podstawy i ścianki przy pomocy piły i prowadnicy własnej konstrukcji.

W podstawie robimy frez do zamocowania ścianki oraz dodatkow wzmocniłem dwoma kołkami 8.

Żeby podświetlenie nie było widoczne wyfrezowałem rowki w których przy pomocy kleju na gorąco wkleiłem taśmę led.

Teraz to tylko posklejać (koń również jest mocowany do podstawy na kołkach 6) i pomalować. Klejenie i malowanie jeszcze przede mną jednak próbne złożenie wygląda tak:

Wiem, że wiele rzeczy należałoby tutaj zrobić dokładniej, inaczej jednak dopiero raczkuję i taką robótkę traktuję jak trening.

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Marca 2016, 21:02:57 czas Polski »
Moja czteroletnia Dama oglądając z tatą forum też zamówiła lampkę-konika.
Cóż było robić-dwa popołudnia pracy i powstała półko-lampka ;)

Pozdrawiam Tomek

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Marca 2016, 21:13:08 czas Polski »
Świet(l)na! Moja (też czteroletnia) stwierdziła, że jednak woli konika ale takiego do zabawy a zobaczywszy drewniany miecz jaki zrobiłem dla jej brata zgłosiła zapotrzebowanie na takiż sam tylko... różowy ;)