19 Maja 2026, 11:02:53 czas Polski

Autor Wątek: Maskowanie wentylacji  (Przeczytany 2252 razy)

Krajmesel

• Gość
Maskowanie wentylacji
« dnia: 19 Marca 2016, 20:26:42 czas Polski »
Witam

Ostatnio na tapetę wziąłem kratki wentylacyjne. I tak, klejonka z jesionu wymiar końcowy 17cm x 17cm grubość 1cm. Trochę szperania w necie i wzorek jak ta lala ;) se znalazłem

Krajmesel

• Gość
Odp: Maskowanie wentylacji
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Marca 2016, 20:35:30 czas Polski »
Następnie towar wylądował na moim "CNC" i zaczęło się łamanie piłek. Kratki maja być dwie i wymyśliłem sobie że pierdyknę dwa modele negatyw i pozytyw w/w wzorca :) co z tego bedzie to się okaże ;)

Offline nabuch

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Marca 2016, 20:55:01 czas Polski »
Bardzo fajnie wyszły . Jakie będzie mocowanie do ściany ? Jak dla mnie bardziej podoba mi sie wersja numer 2 (pełniejasza )  Bardzo podoba mi się Twoje "CNC " Widziałem gdzieś na YT jak facet sprawnie takim czymś wycina . Nie wiem czy pokazywałeś gdzieś sprzęt na forum ale na pewno jest to jakaś alternatywa przy braku finansów . Jeszcze jedno pytanie poboczne a mianowicie skąd bierzesz piłki ? Pozdrawiam W.

Offline Arek15

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Marca 2016, 23:35:22 czas Polski »
cnc wymiata...szacun

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Marca 2016, 07:49:24 czas Polski »
Masz talent i precyzję w rękach :)

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Marca 2016, 14:49:56 czas Polski »
Witam

Co do montowania do ściany to jeszcze nie wiem, ale coś się wymyśli. Też drugi mi się bardziej podoba. Piłki to różnie nie mam jakiegoś  stałego miejsca gdzie kupuje, czasem castorama lub inny markiet. Raz udało mi się kupić dobre piłki w małym sklepiku z narzędziami.
Co do "wymiatarki" to bardzo prosta budżetowa produkcja, jak będę w domu to zrobię kilka fotek maszynki i w samach coś napiszę.

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Marca 2016, 20:52:58 czas Polski »
Fajnie to wygląda ale chyba przez te ażury będzie widać wnętrze rur wentylacyjnych
Pozdrawiam Tomek

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Marca 2016, 12:24:18 czas Polski »
 W planie ma być jakaś gęsta siteczka czy cuś.  ;)

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Marca 2016, 21:12:19 czas Polski »
Dziś trochę dłuteckowania i papireckowania  i do przodu. Wersja pełniejsza zdecydowanie lepsza, na tym etapie.

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Marca 2016, 22:37:01 czas Polski »
o kolego widzę wyższy stopień wycinanek :) podoba mi się szczególnie ten przeplatany wzór, bardzo zyskało po obróbce dłutami i papierem.

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Marca 2016, 21:41:26 czas Polski »
Helo to znowu mła

Całość ma być w ramce tzn. kratka. listewki pofrezowane. Felc i wzorek na ręcznej frezarce. Następnie podocinanie na ukośnicy i karwasz...... złożenie tego do kupy >:( ale jakoś się udało . Na koniec malowanie bejcą i politurą . Jak wyschnie to jeszcze raz politura i siatka. Mam już coś na oku, zobaczymy czy będzie pasowało ;) 

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Marca 2016, 18:00:13 czas Polski »
witam

Aby nie było widać za dużo przez ażury siatkę wyciąłem z filtra do okapów i dałem pod spód. Do ściany montowane jest za pomocą wbitego haczyka i otworu w górnej listewce. Dziura od wentylacji zamaskowana ;)