26 Lipca 2026, 23:23:47 czas Polski

Autor Wątek: kompletowanie warsztatu  (Przeczytany 4689 razy)

Offline Piotr Kalisz

kompletowanie warsztatu
« dnia: 20 Marca 2016, 15:56:57 czas Polski »
Cześć
Chciałbym spytać się o radę doświadczonych kolegów o propozycje kompletowania warsztatu stolarskiego. Moim zamiłowaniem staje się stolarstwo za sobą mam już wykonanie mebli kuchennych, na okuciach Bluma oraz planuje wykonanie szafy przesuwnej która jest już zaprojektowana. W zasadzie do tego typu prac wystarczyła mi wkrętarka, znacznik i ołówek.
Jednak coraz bardziej mam chęć budować meble z litego drewna a w planach nawet schody, przyszłościowo planuje założyć zakład stolarski produkcja mebli i schodów.
Ze sprzętu posiadam

Piła stołowa Dedra DED7727 http://www.narzedzia.pl/pila-stolowa-dedra-ded7727,46138.html
strugarka heblarka TYP W4/94-02 Acorn http://www.acorn.slupsk.pl/pl/menu_1b.htm
szlifierka sparky http://sparky.pl/elektronarzedzia/urzadzenia-wielofunkcyjne-obrobka-drewna/szlifierki/szlifierki-oscylacyjne/szlifierka-oscylacyjna-mp-450e.html
frezarkę górnowrzecionową  marketową
i kilka innych drobnych narzędzi, wkrętarka wyrzynarka

Te sprzęty nadają się do mniej dokładnych prac a ja mam bzika co do dokładności.

Na początek oczekuje wybrania sprzętu, który pozwoli mi na wykonanie z tarcicy nieobrzynanej klejonek, które posłużą do wykonania blatów meblowych, całych mebli, schodów, parapetów, i schodów wangowych i innych.

Głównie na początek  potrzebował bym wyrówniarko- grubościówkę, Jarek na swoich filmach pokazuje hammera ale jest chyba zbyt droga jak na początek ( i gdy się nie posiada firmy ) chociaż ten wał spiralny jest czymś napraprawde fajnym. Myślałem o zakupie jakiejś używki byle była w dobrym stanie co do dokładności wykonywania prac lub np Makita 2012NBX ( ale to raczej sprzęt do mniejszych i mobilnych prac).

Offline jasiop

Odp: kompletowanie warsztatu
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Marca 2016, 18:59:00 czas Polski »
Cześć
Chciałbym spytać się o radę doświadczonych kolegów o propozycje kompletowania warsztatu stolarskiego. ...
... szlifierka sparky http://sparky.pl/elektronarzedzia/urzadzenia-wielofunkcyjne-obrobka-drewna/szlifierki/szlifierki-oscylacyjne/szlifierka-oscylacyjna-mp-450e.html
Zamiast tej oscylacyjnej wziąłbym jakaś mimośrodową ... Jak dla mnie "ranking" przydatności to: 1 - mimośrodowa, 2 - taśmowa, 3 - typu delta, a dopiero 4 - oscylacyjna ...

PS
Nie wiem po Co ci ten cały "kombajn" Acorna, pilarkę i frezarkę i tak przecież chcesz kupić osobno ...
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2016, 19:05:57 czas Polski wysłana przez jasiop »
Jasio P - Rzeszów

Offline Piotr Kalisz

Odp%3a+kompletowanie+warsztatu+
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Marca 2016, 21:24:28 czas Polski »
Te+sprz%c4%99ty+mam+tak+jakby+w+spadku+nie+kupowa%c5%82em+ich.+Tego+kombajnu+tez+bym+nie+kupi%c5%82++bo+w+zasadzie+jest+do+niczego%2c+mo%c5%bcna+na+tym+pogrzeba%c4%87+ale+do+profesjonalnej+pracy+nie+nadaje+si%c4%99.Dlatego+prosz%c4%99+Was+o+porad%c4%99+w+co+zainwestowa%c4%87+na+pocz%c4%85tek+aby+nie+wpakowa%c4%87+wielkich+pieni%c4%99dzy.+Bo+wiadomo+drogie+sprz%c4%99ty+wartko+kupic+jak+si%c4%99+ma+firm%c4%99%2c+odliczy%c4%87+vat+i+wrzuci%c4%87+je+w+koszty.+%0aMy%c5%9bl%c4%99+ze+na+pocz%c4%85tek+najwa%c5%bcniejsza+b%c4%99dzie+wyr%c3%b3wniarko+grubo%c5%9bci%c3%b3wka+bo+nawet+jesli+na+pilarce+wytn%c4%99+co%c5%9b+nie+zbyt+dokladnie+to+na+dobrej+wyr%c3%b3wniarce+i+grubo%c5%9bci%c3%b3wce+doprowadz%c4%99+element+do+odpowiednich+wymiar%c3%b3w.%0a

Offline marek20

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Marca 2016, 21:53:46 czas Polski »
Te+sprz%c4%99ty+mam+tak+jakby+w+spadku+nie+kupowa%c5%82em+ich.+Tego+kombajnu+tez+bym+nie+kupi%c5%82++bo+w+zasadzie+jest+do+niczego%2c+mo%c5%bcna+na+tym+pogrzeba%c4%87+ale+do+profesjonalnej+pracy+nie+nadaje+si%c4%99.Dlatego+prosz%c4%99+Was+o+porad%c4%99+w+co+zainwestowa%c4%87+na+pocz%c4%85tek+aby+nie+wpakowa%c4%87+wielkich+pieni%c4%99dzy.+Bo+wiadomo+drogie+sprz%c4%99ty+wartko+kupic+jak+si%c4%99+ma+firm%c4%99%2c+odliczy%c4%87+vat+i+wrzuci%c4%87+je+w+koszty.+%0aMy%c5%9bl%c4%99+ze+na+pocz%c4%85tek+najwa%c5%bcniejsza+b%c4%99dzie+wyr%c3%b3wniarko+grubo%c5%9bci%c3%b3wka+bo+nawet+jesli+na+pilarce+wytn%c4%99+co%c5%9b+nie+zbyt+dokladnie+to+na+dobrej+wyr%c3%b3wniarce+i+grubo%c5%9bci%c3%b3wce+doprowadz%c4%99+element+do+odpowiednich+wymiar%c3%b3w.%0a
cuś się zepsuło czy to tylko u mnie ??

Offline Piotr Kalisz

Odp%3a+kompletowanie+warsztatu+
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Marca 2016, 21:58:54 czas Polski »
To+samo+u+mnie+Ciekawe

Offline Piotr Kalisz

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Marca 2016, 10:39:50 czas Polski »
Wczoraj pisałem z komórki nie wiem czemu tak sformatowało tekst.
Więc pisze jeszcze raz.
Te sprzęty mam tak jakby w spadku, nie kupowałem ich. Tego kombajnu bym nie kupił bo w zasadzie jest do niczego, można na tym coś pogrzebać ale do profesjonalnej pracy się nie nadaje.  Dlatego proszę Was o poradę w co zainwestować na początek aby nie wpakować wielkich pieniędzy. Bo wiadomo drogie sprzęty warto kupić jak się posiada firmę, odliczyć vat i wrzucić w koszty. Myślę że na początek przydała by mi się wyrówniarko grubościówka z prawdziwego zdarzenia bo nawet jeśli na pilarce wytnę coś nie zbyt dokładnie to na dobrej wyrówniarce doprowadzę element do odpowiednich wymiarów.
Marzy mi się na pewno Nowy Felder Hammer ale nie w momencie gdy jeszcze na tym nie zarabiam. Dobrze myślę że na początek lepsza będzie wyrówniarko-grubościówka jeśli mam w planach produkcje klejonek? Na blaty i schody?

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Marca 2016, 14:01:19 czas Polski »
Przemyśl sobie co chcesz robić, "przejdź" w głowie proces produkcyjny i zobaczysz jakie narzędzia są Ci potrzebne. Jak blaty i schody to na pewno strugarka i grubościówka, ale piła tez potrzebna żeby pociąć równo, ściski itd.

Offline Piotr Kalisz

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Marca 2016, 23:05:04 czas Polski »
Poczytałem trochę tematów na temat strugarek na forum i ostatecznie doszedłem do wniosku że jak inwestować to w coś porządnego bo jak to ktoś powiedział że doświadczony stolarz to może i na mniej precyzyjnej maszynie coś zrobi ale początkujący to może się przez to zniechęcić. Więc zastanawiam się nad Hammerem A3 260 lub Dewalt DW733 + jakaś wyrówniarka. Na youtube Jarek pokazywał test Hammera i o taką dokładność właśnie by mi chodziło ale nie wiem jak to jest z Dewaltem. Ale pozostaje jeszcze jedno pytanie co do szerokości wału w Hammerze czy 26cm nie będzie za mała przy produkcji blatów kuchennych które standardowo maja 60cm. Dewalt ma już szerszy wał lub hammer 310 i wtedy blat mógłbym skleić z dwóch klejonek 30cm wykonanych na tej 310 a po sklejeniu 30cm + 30cm  i przestruganiu ręcznym strugiem połączenia uzyskał bym blat 60cm. Dobrze myślę tylko wiadomo cena wyższa?? Może znacie inne maszyny tej klasy w niższej cenie? 

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Marca 2016, 08:22:06 czas Polski »
powiem ci z wlasnego punktu widzenia. Strugarke mam marketowa nutool, a grubosciowke makita 2012. Strugarka wymaga troche uwagi, woadomo markotwa, wiec cudow nie ma, ale da sie rowno wyprowadzic dwie powierzchnie, a dalej na makita, ktora dokonczy dzielo. Co do makity, nie zauwazylem jakis specjalnych wad. ladnie i rowno struga. szerokosc maksymalna 30cm.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Marca 2016, 13:51:56 czas Polski »
ja rozejrzałbym się za maszynami używanymi niż brnąć w jakieś blaszane badziewiaki za tysiące.

Offline wojo72

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Marca 2016, 14:39:20 czas Polski »
Na produkcję blatów kuchennych ja bym się nie nastawiał (chyba że ta "produkcja" to wytwarzanie pojedynczych sztuk), takie rzeczy robią firmy na maszynach przy których hammer to zabawka dla dzieci, zresztą hammer to nie jest maszyna produkcyjna tylko co najwyżej rzemieślnicza. Można na tym robić  jak najbardziej blaty pod pojedyncze zlecenia indywidualne i schody, szerokość 26 to trochę za mało nawet na proste schody.

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #11 dnia: 23 Marca 2016, 14:59:02 czas Polski »
I firmy które produkują blaty to robią załóżmy naczepę takich blatów a jakby hammer miał tyle wyrobić to by robił bez przerwy a i tak by nie wyrobił tylko by odmówił posługi

Offline Piotr Kalisz

« Odpowiedź #12 dnia: 23 Marca 2016, 17:13:43 czas Polski »
Właśnie o to mi chodzi produkcja rzemieślnicza. Tak jak wcześniej pisałem robię meble pod zamówienie indywidualne na początku chce spróbować to rozkręcić. i może zdarzy się jeden blat na rok może trzy. Czasami zrobienie listew przypodłogowych, parapetów, jakiś belek dekoracyjnych do wnętrza pomieszczenia, schody, może ogrodzenie. Wiem stół 26cm to mało ale jak na początek może by mi wystarczyło, a największy element jaki bym robił to blat kuchenny, blat do strugnicy. Dlatego zastanawiam czy na maszynie 26cm dam radę zrobić taki blat. Gdy za powiedzmy 3 lata odnajdę się w stolarstwie i zdobędę klientów to zainwestuje w większe maszyny. 

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #13 dnia: 24 Marca 2016, 14:36:03 czas Polski »
W takim razie hammer powinien się sprawdzić ale z szerokimi blatami będzie trochę roboty ale da się to zrobić

Stol-Drew

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Marca 2016, 12:33:46 czas Polski »
26 cm starczy ,jak bedziesz mial taki blat kilka razy w roku to podjedziesz do kogos i ci przestruga