19 Maja 2026, 16:42:16 czas Polski

Autor Wątek: Japonska grzbietnica Dozuki  (Przeczytany 2296 razy)

Offline MikolajP

Japonska grzbietnica Dozuki
« dnia: 20 Marca 2016, 18:52:38 czas Polski »
Czołem, forum podpowiedziało żebym nie odkopywał starego powiązanego wątku, wiec zakładam osobny temat, mam nadzieje ze to dobrze  ???

Mam juz od dłuższego czasu Ryobe Seiun, wziąłem na probe, co by sprawdzić czy wszystkie zachwyty tymi piłami są prawdziwe, i piła jest warta swojej ceny. A no i faktycznie, jest  :D Potrzebuje teraz grzbietnicy, na pewno wolał bym zeby dobrze cięła wzdłuż i w poprzek włókien, a nauczony ryobą, jej obydwa ostrza faktycznie służą do jednego. Wiec waham sie tylko między Dozuki Universal a Dozuki Universal Compact. Czy ktoś miał okazje ciąć obydwiema tymi piłami? Która piła jest stabilniejsza, precyzyjniejsza?  Czy piła z dłuższym brzeszczotem jest po prostu bardziej wydajna, a i tak równie precyzyjna co ta z krótszym i węższym brzeszczotem?

Pozdrawiam

Offline sajo

Odp: Japonska grzbietnica Dozuki
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Marca 2016, 20:38:56 czas Polski »
Ta z dłuższym brzeszczotem ma też dłuższą rękojeść. Ją mam, więc nie mam porównania z krótszą. Ale jakbym miał gdybać, to teoretycznie większa kontrola, plus szybsze cięcie. Mniej pociągnieć piłą, mniej szans na popełnienie błędu. Ale czy warto dopłacać? Na dluta.pl placiłem 150zł, teraz widzę 163,71 zł. Bezpośrednio od dictum 140zł, ale oni jeszcze 10euro chcą za dostawę  ;)

Offline MikolajP

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Marca 2016, 20:59:10 czas Polski »
a no, na dłutach ostrooo poszli w góre ze wszystkim, ryobe taniej kupowałem niz teraz siedzi, dłuta stolarskie, tokarskie... dziady jedne konkurencji nie maja to samowolka cenowa. I jeszcze te terminy dostaw...  >:( Koniec końców biorę dłuższą i większą, ale i krótszą przydało by się mieć, ale to kiedyś tam. Dzięki  :)

Offline sajo

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Marca 2016, 23:34:13 czas Polski »
Ja dlatego kupuje na dictum. Większy wybór,  niższe ceny, dużo rzeczy do tokarek i się zwróci transport.