17 Kwietnia 2026, 09:09:01 czas Polski

Autor Wątek: separator do odciągu  (Przeczytany 13096 razy)

Offline studio tata

Odp: separator do odciągu
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Stycznia 2014, 23:49:49 czas Polski »
nie zaobaczylem prosby wrzuce jutro wymiary
mojego separatora pozdr

Offline PiotrM

« Odpowiedź #16 dnia: 10 Stycznia 2014, 00:00:08 czas Polski »
witam, dla mnie ciekawy temat,
czekam za informacjami .
pozdrawiam
PiotrM

mily68

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Stycznia 2014, 08:01:55 czas Polski »
w jeden otwór wkleiłem przewód od starego odkurzacza
zasilający (na 230V)? ;)
zero trocin wszystko w worku
to po co wiadro? ;)

A tak na poważnie to czy zrobiłeś jakąś przegrodę czy tylko "usprawniłeś" pokrywkę i czy ścianki wiadra nie zapadają się pod ciśnieniem oraz jaki odkurzacz podłączasz do tego separatora?

Offline preluda4

« Odpowiedź #18 dnia: 15 Stycznia 2014, 23:16:12 czas Polski »
 Witam ponownie. Zaszła pomyłka (nie w worku tylko w wiadrze )znalazły się trociny.Ten separator był na próbę po prostu chciałem zobaczyć jak to działa ale odkurzacz musi być ustawiony na połowę mocy bo na ful zasysa ścianki .Ale jak znajdę trochę czasu zrobię nowy na pewno będzie z wyższego i metalowego wiadra ,dam znać co wyjdzie.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Stycznia 2014, 22:36:03 czas Polski »
Witam
Parę miesięcy temu wymieniłem w moim separatorze z przegrodą Thiena wiadro plastikowe na wiadro metalowe ( kupiłem dwa takie same w składnicy złomu z kilka zł ). Separatora używam codziennie, spisuje się bez zarzutu, przede wszystkim ścianki się nie odkształcają przy pracy odkurzacza. Opisywałem go zresztą już wcześniej w innych watkach.

Offline a3756

« Odpowiedź #20 dnia: 17 Stycznia 2014, 01:23:14 czas Polski »
A ja własnie takiego używam i jak dla mnie super. Przymierzam się cały czas do budowy dużego odciągu na ten sam wzór na razie szukam dużego okrągłego pojemnika.

Offline Arek

« Odpowiedź #21 dnia: 24 Stycznia 2014, 08:33:19 czas Polski »
Witam
Parę miesięcy temu wymieniłem w moim separatorze z przegrodą Thiena wiadro plastikowe na wiadro metalowe ( kupiłem dwa takie same w składnicy złomu z kilka zł ). Separatora używam codziennie, spisuje się bez zarzutu, przede wszystkim ścianki się nie odkształcają przy pracy odkurzacza. Opisywałem go zresztą już wcześniej w innych watkach.
ten odkurzacz dobrze się sprawdza przy podstawowych elektronarzędziach?,właśnie się zastanawiam nad zrobieniem jakiegoś odciągu trocin lub właśnie odkurzacza z separatorem,bo w tej chwili mam pełno pyłu i wiórów w całym pomieszczeniu

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Stycznia 2014, 08:58:33 czas Polski »
Używam odkurzacza z separatorem do wszelkich elektronarzędzi, ponadto świetnie się spisuje przy sprzątaniu wiórów z wiertarki kolumnowej, tokarki, pił taśmowych,  a także podłączam go do szlifierki tarczowej 12", którą dużo pracuję. Separator wielokrotnie, może nawet kilkunastokrotnie wydłuża żywotność worków ( do worka idą tylko bardzo drobne pyły). Mam mały warsztat, w garażu, muszę mieć czysto, sprzątam kilkakrotnie podczas pracy. Wczoraj dostałem od znajomego stary odkurzacz (Predom) i właśnie dzisiaj mam zamiar zacząć przy nim pracę - chyba że mnie zimno wygoni z warsztatu.

Offline Arek

« Odpowiedź #23 dnia: 24 Stycznia 2014, 09:25:38 czas Polski »
Ja jestem w posiadaniu takiej dmuchawy od zamku dziecięcego,i myślałem go wykorzystać jakoś do budowy odciągu,ale ze stary odkurzacz też gdzieś mam i mniej miejsca by to zajmowało jakby wyjąć sam silnik z odkurzacza i resztę dorobić np z drewna.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Stycznia 2014, 10:27:18 czas Polski »
Oprócz separatora do odkurzacza, korzystam jeszcze z odciągu, który sam zrobiłem wykorzystując właśnie silnik od starego odkurzacza Zelmer.
Niżej kilka zdjęć.
Korzystam z niego do pilarki stolikowej, małej grubościówki i małej wyrówniarki ( wąż fi 50 mm). Jeżeli jesteś zainteresowany mogę Ci przesłać dok fotograficzną tego SAM-a.
P.S
Zamiast silnika od odkurzacza, na górze zbiornika możesz zastosować dmuchawę z zdjęcia wyżej.
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2014, 10:30:22 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline wiktorex

« Odpowiedź #25 dnia: 10 Kwietnia 2014, 21:55:57 czas Polski »
Wie ktoś może z jakiego materiału jest wykonany oryginalny (ten z pierwszego postu) Cyclone Central?? Ewentualnie jaki inny równie wytrzymały i elastyczny materiał można do tego wykorzystać?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Kwietnia 2014, 22:27:32 czas Polski »
Poliwęglan.
Można również wykonać z cienkiej blachy: wątki " Mini cyklon" i Cyklon stacjonarny".

Offline wnoto

« Odpowiedź #27 dnia: 11 Kwietnia 2014, 00:12:43 czas Polski »
Amirog dlaczego w tym SAM ie z przegroda kolanko białe nie wychodzi poza przegrode ?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Kwietnia 2014, 00:47:53 czas Polski »
Taka jest zasada działania przegrody. Podciśnienie stworzone za szczeliną powoduje zassanie wiórów  za przegrodę (białe kolanko ) i nadanie im ruchu wirowego w dół zbiornika. Jednocześnie przegroda stanowi przeszkodę dla wiórów od dołu zbiornika do góry,  ponownie wirując wzdłuż ścianek, pod wpływem siły ciążenia opadają one w dół.
Tu masz wyjaśnienia twórcy przegrody łącznie z filmem.  http://www.jpthien.com/cy.htm

a tu poglądowe filmy:
Thien Dust Separator - tablesaw test

Thien separator
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2014, 00:56:30 czas Polski wysłana przez amigorg »