05 Maja 2026, 01:43:07 czas Polski

Autor Wątek: Strug Irwin  (Przeczytany 6099 razy)

Offline wiszku

Strug Irwin
« dnia: 25 Marca 2016, 23:54:48 czas Polski »
Kilka dni temu zastanawiałem się nad zakupem struga firmy Irwin. Kosztował ponad 160zł, ale teraz cena spadła do 85 i zaryzykowałem. Zamówilem wraz z małym stanleyem. Dzisiaj przyszły więc cykłem kilka fot, bo oto nawet u sprzedawców trudno.

Reszta tutaj: http://imgur.com/a/JIj8x
Oczywiscie musiałem wypróbować i przejechałem kawałek dechy  :). Co do samego struga: porównując go do tego stanleya, to moim zdaniem jest lepiej wykonany. Waży ponad 2,4kg , 356mm długosci i 64mm szerokości(nóż - 51mm). Stopa grubości 5mm lepiej wyszlifowana niz u małego (co widac na foto), regulacja wysuwu noż też o wiele płynniejsza. Baboli jednak nie brakuje: nóż krzywo zaostrzony (jeśli wogóle można to tak nazwać), odchylak też nie obrobiony, skos na ustach nie dokładny - trzeba bedzia pilniczkiem poprawić bo nóż haczy(w stanleyu to samo). Uchwyty pomimo, że w sklepie pisze "drewniana rączka" są plastikowe. Wsio widać na fotach i czy się opłaci kupić sami zdecydujecie. Ja osobiście jestem zadowolony, myśle że kilka poprawek i drewniane uchwyty i będzie dobre narzedzie, za nie duze pieniądze. Pozdro 

sgt_raffie

• Gość
Odp: Strug Irwin
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Marca 2016, 23:58:49 czas Polski »
A mozna proscić o namiary na sklep? Bo szukam jakiegoś struga właśnie i ten zdaje się być w moim budżecie..

Znalazłem...
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2016, 00:04:06 czas Polski wysłana przez sgt_raffie »

Offline telengi

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Marca 2016, 01:36:54 czas Polski »
Jak kolega znalazł to też mógłby się podzielić namiarami :)

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Marca 2016, 09:56:39 czas Polski »
Mówisz i masz:
https://www.net-s.pl/index.php?id=10&ss=7&cn=2575&g=518995

chyba o to chodzilo zalozycielowi postu ale jakos nie moge sie przelamac i kupic. Sklep nie do konca budzi zaufanie.

Offline jasiop

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Marca 2016, 10:21:34 czas Polski »
To ja podam sklep, który budzi zaufanie :-)
http://www.budujesz.pl/irwin-strug-do-prac-zgrubnych-drewniana-raczka-14-2-tsp5-41511/
Nie raz już tam kupowałem, zawsze było OK.
Ciekawą opcją jest duży wybór miejscowości gdzie można towar odebrać osobiście za darmo.

PS
Nie żeby wyglądało to na kryptoreklamę, ale mają tam naprawdę stosunkowo niskie ceny i bardzo duży wybór ...
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2016, 10:24:29 czas Polski wysłana przez jasiop »
Jasio P - Rzeszów

Offline wiszku

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Marca 2016, 14:02:44 czas Polski »
Witam
Kupowałem na budujesz i narzekać nie mogę. Nie podawałem sklepu co by komuś reklamy nie robić.

Offline 91az

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Marca 2016, 15:04:13 czas Polski »
mają tam naprawdę stosunkowo niskie ceny i bardzo duży wybór ...

No może bez przesady ;-) Zależy jak się trafi i czy akurat chcą powalczyć o pozycję na ceneo. Kupiłem u nich parę rzeczy, ale raczej nie nastawiałem się na to, że morele sprawdzą przed wysyłką jakość sprzętu :-) Po prostu przesuwacze pudełek.

BTW Irwin zamówiony, dzięki za namiary, właśnie czegoś takiego szukałem -  w tej cenie warto zaryzykować :-) 

Offline jasiop

« Odpowiedź #7 dnia: 26 Marca 2016, 15:29:39 czas Polski »
Starałem się nie przesadzać z pochwałami ...
Ale skoro nie zgadzasz się do końca z moją opinią, to może wskaż w takim razie jeden czy dwa porównywalne z budujesz.pl sklepy ...
Jasio P - Rzeszów

Offline 91az

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Marca 2016, 15:49:20 czas Polski »
Każdy z pierwszej piątki na ceneo wyskakujący po wyszukaniu jakiegoś produktu ? :-) .

Niczego nie krytykuję, po prostu wskazuję na charakter ich działalności - brak własnego magazynu (i wsparcia technicznego, nawet na poziomie marketu), szerokość oferty definiowana przez ilość konektorów z bazami danych dostawców i polityka cenowa ustawiona przez pryzmat kolejności na liście porównywarek cen. Nic więcej, nic mniej. Kupowałem/kupuję tam z pełną świadomością wymienionych cech i ew. ryzyka.

Offline RobRob

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Marca 2016, 17:17:07 czas Polski »
Jak przyjdzie ci ten irwin pochwal się jak tym sie pracuje

Offline 91az

« Odpowiedź #10 dnia: 26 Marca 2016, 17:31:20 czas Polski »
Spróbuję. Będę miał tylko na razie mały problem ze znalezieniem stołu na którym będę mógł posadzić materiał do obróbki. Te stoliki które mam przesuwam No4 MacAlistera aż ściana nie zatrzyma ;-) Coś się wymyśli, ale to już grubo po świętach.

Offline telengi

« Odpowiedź #11 dnia: 26 Marca 2016, 22:54:00 czas Polski »
Też zamówiłem, a co mi tam :P
Będzie mój pierwszy prawdziwy strug, bo do tej pory miałem tylko starego drewniaka i taniego top toolsa za 30zł :)

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Kwietnia 2016, 11:35:54 czas Polski »
No i jak oceniacie Panowie tego Irwina? Doszły już paczki do Was?

Offline 91az

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Kwietnia 2016, 14:24:14 czas Polski »
Doszedł, ale jeszcze się nie dotarliśmy - za mało czasu. Wyjęty z pudełka przypomina nieco no.4 mac allister  z castoramy.
Żeliwo jest w konkretnych ilościach na swoim miejscu.

Pierwsze regulacje przed próbnym struganiem i pierwsze pociągnięcia po drewnie nożem bez podostrzenia: ciężko. Rozbiorę, obmacam, podostrzę nóż, przeczyszczę stopę, zrobię strugnicę ;-), napiszę jak chodzi.
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2016, 14:25:54 czas Polski wysłana przez 91az »

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Kwietnia 2016, 15:47:11 czas Polski »
Kupiłem i stopa wklęsłe prawie 1 mm na długości. Oddałem do szlifowania i teraz bajka jest. Tylko plastikowe rączki są paskudne.