15 Maja 2026, 09:22:19 czas Polski

Autor Wątek: Projekt - Kuchnia  (Przeczytany 10730 razy)

Offline lewoc

Odp: Projekt - Kuchnia
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Marca 2016, 21:56:47 czas Polski »
dodam, że zmywarki nie będzie. W kwestii uchwytów - chciałbym wystające
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2016, 21:58:38 czas Polski wysłana przez lewoc »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #16 dnia: 26 Marca 2016, 22:03:46 czas Polski »
to nie ma problemu. Zrob jak przemek napisal.
A co chcesz dac w narozniku ? Jakis system czy tzw. szafka nurka ?
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline lewoc

« Odpowiedź #17 dnia: 26 Marca 2016, 22:12:10 czas Polski »
Najpierw na kolana później do środka... ze  :'( w oczach.

Systemy to rzecz, którą zajmę się właściwie w następnym kroku. Chciałbym coś co zagospodaruje mi w miarę całą przestrzeń wewnątrz. Szkoda mi miejsca przy tych półkolach wysuwanych.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Marca 2016, 10:58:26 czas Polski »
corner magic  :D

Offline lewoc

« Odpowiedź #19 dnia: 29 Marca 2016, 11:23:52 czas Polski »
Przeglądam net i najbardziej przemawiają do mnie dwa rozwiązania. Magic corner comfort oraz nerka. Przy czym comfort jakoś taki chwiejny się wydaje. Musiałbym pobawić sie w jakimś salonie meblowym tymi rozwiązaniami - ale bardziej pochylam się nad nerką.
Jeśli chodzi o szfulady to sporo przyglądam się tandemboxom.

Offline lewoc

« Odpowiedź #20 dnia: 29 Marca 2016, 12:34:12 czas Polski »
Poszedłem za radą i wprowadziłem kilka poprawek. Przede wszystkim głębokość szafek na 55 cm. Blat na 60 cm. To da mi 2 cm szczelinę wentylacyjną od ściany do boków. Od przodu okap na 1cm.

Pytania:
Czy trawersy mogę zamontować tak jak na schemacie?
Przednie trawersy przy narożniku boków. Tylne trawersy cofnięte na 35mm w głąb. W szafce od zlewu trawers tylny jest za 3mm HDFem pionowo.
W szafce narożnej (ślepej) trawersy tylne zrobiłem w postaci kątownika za HDFem plus jeden dolny żeby usztywnić dno. Widać na schemacie od tyłu

Czy w szafce od piekarnika łączenie półki jakoś wzmocnić (w końcu na niej osiądzie piekarnik) o złączki kątowe metalowe, coś jak komandorki?

Offline robi30

« Odpowiedź #21 dnia: 29 Marca 2016, 13:23:30 czas Polski »
szafka pod piekarnik boki 56cm  i listwa pionowo z tylu i ewentualnie te kątowniki pod piekarnik,szafka narożnikowa zrób boki na 54cm i listwę daj z przodu i z tylu poziomo i nabij (tradycyjnie) tylna ścianę na gwoździki czy będzie to nerka czy magic to front proponuje zrobić otwierany osobno na zawiasach równoległych.

ps.magic ma dwa warianty montażu: magic otwierany z frontem  i druga opcja która tez dotyczy nerki, otwieramy szafkę ( front jest zamontowany na swoich zawiasach) i magic wysuwany jest za rączkę a nerka za polkę chwytamy
Słyszałem - zapomniałem
Widziałem - pamiętam
Zrobiłem - rozumiem

Offline robson

« Odpowiedź #22 dnia: 29 Marca 2016, 13:30:26 czas Polski »
Trawers- ciekawa nazwa  :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #23 dnia: 29 Marca 2016, 15:11:37 czas Polski »
Toscie teraz namieszali, ze nic nie rozumiem. Trawersy jakies i inne dzikie weze.
Ale wracajac. Szafka zlewozmywakowa ma miec listwe gorna pionowo tylko z przodu. Tylna musisz oposcic na samo dno. Ma dzialac tylko jako opor coby nic nie wypadalo za szafke. W piekarnikowej i gory nie montoj zadnych listew. Ani poziomych ani pionowych. Przygotuj sobie tylko takie na czas montazu zanim usztywnisz z blatem. Nie bardzo rozumiem po co w naroznikowej szafce Ci ta listwa 80tka z przodu.

Offline lewoc

« Odpowiedź #24 dnia: 29 Marca 2016, 19:16:02 czas Polski »
ok to mam już jasność.

trawers=listwa, poprzeczka. Uslyszalem kiedys takie pojecie przy tlumaczeniu czegos odnosnie wienca. Ale ja amator to sie nie znam.

ta 80tka z przodu przy szafce ślepiej zostawilem, żeby zamontować do niej zawiasy od frontu. chcialbym aby front otwieral sie na lewo stojac przed szfka. Nie wiem czy dobrze myślę.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Marca 2016, 19:20:28 czas Polski »
W programie mietka " stolkal " również jest nazwa trawers i takiej używam :-) a wy jak na to mówicie?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #26 dnia: 29 Marca 2016, 19:21:32 czas Polski »
Akurat mialem Ci wyslac odpowiedz  ;)

Zle myslisz. Daj zawiasy rownolegle jak to ktos wyzej napisal. I w tej szafce listwa wiencowa z przodu tez musi byc. A co do zlewozmywakowej to podsylam Ci plik jak powinna wygladac.
Kozio mnie nauczyl to tera szaleje w skeczapie  ;D ;D ;D

Ps Akwa. Pierwszy raz slysze to okreslenie na ten element. I nawet slownikowo to oznacza cos innego wiec nie wiem skad sie wzielo do mebli.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #27 dnia: 29 Marca 2016, 19:39:21 czas Polski »
A tak ma narozna wygladac. Blenda w kolorze frontu. Ladnie to wyglada jak jest rowno bez uskoku.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Marca 2016, 19:43:56 czas Polski »
Co fachman, to SpecPiotr:)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #29 dnia: 29 Marca 2016, 19:59:22 czas Polski »
I zmien wyglad laczenia w narozniku na taki. Nie chcialo mi sie juz na rysunku trzymac wymiarow ale o to chodzi. Widoczna blenda powinna byc jednakowa z kazdej strony. Front od szafki zmywakowej (na zielono) robisz 3 mm wezszy i dajesz pod zawias prowadnik H3. A to po to by blenda ladnie oparla sie o korpus dzieki czemu ladnie i rowno bedzie.