19 Maja 2026, 21:14:53 czas Polski

Autor Wątek: szuflady systemowe.  (Przeczytany 13817 razy)

mefjuu

• Gość
Odp: szuflady systemowe.
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Marca 2016, 09:54:16 czas Polski »
Nie chcę wprowadzać w błąd, ale akurat mówiłem na przykładzie ModernBoksa - tam plecy idą za dnem.
Nie pamiętam jak jest w Blumie - plecy są nasadzane na dno?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #16 dnia: 31 Marca 2016, 10:02:06 czas Polski »
Robiłeś Piotrze taką wąską szufladę dla klienta czu tak szybko na potrzeby tego wątku?
Robercie. Ja dla forum wszystko i na szybko zrobiona ;D

Mefjiu. Nie pamietam jak karze instrukcja ale tak sie przyzwyczailem i tak robie. Ale bardzo dobrze, ze o tym napisales ;)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline jarko20

« Odpowiedź #17 dnia: 31 Marca 2016, 21:10:42 czas Polski »
Piotrze mam pytanie. Potrzebuje zrobić z całego frontu szafki kuchennej 60 (docelowo miał to być front do zmywarki- a na razie robi jako blenda miejsca na zmywarkę, z której chyba będę rezygnował na rzecz szafki) zrobić czoło szuflady. Półka miała by mieć dwie szuflady - dolną do której byłby zamontowany w/w front oraz środkowa wewnętrzna. Czy nada się do tego system Modernbox z szuflady wysokiej na 199mm, czy nie będzie wyginało tak wysokiego frontu?? Co byś mi doradził. (chodzi mi o system dla tej dolnej szuflady do której byłby montowany byłby cały front)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #18 dnia: 31 Marca 2016, 21:38:35 czas Polski »
Generalnie nie uzywam ModernBoxow i musialbys sie Przemka dopytac. Na TB tak kilka razy robilem i teoretycznie istnieje ryzyko wygiecia frontu ale praktycznie jeszcze sie z tym nie spotkalem. Ani fornir, ani lakier, ani plyta. Co do drewna to nie mialem okazji tak robic.
A tak poza tym to Jarko ten temat chyba nie bardzo w tym watku ale Robert Ci wybaczy bo to dobry chlop jest ;D

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #19 dnia: 31 Marca 2016, 22:12:24 czas Polski »
Piotrze mam pytanie. Potrzebuje zrobić z całego frontu szafki kuchennej 60 (docelowo miał to być front do zmywarki- a na razie robi jako blenda miejsca na zmywarkę, z której chyba będę rezygnował na rzecz szafki) zrobić czoło szuflady. Półka miała by mieć dwie szuflady - dolną do której byłby zamontowany w/w front oraz środkowa wewnętrzna. Czy nada się do tego system Modernbox z szuflady wysokiej na 199mm, czy nie będzie wyginało tak wysokiego frontu?? Co byś mi doradził. (chodzi mi o system dla tej dolnej szuflady do której byłby montowany byłby cały front)

Łooo nawet robiłem takie :)
Trzeba zachować precyzję by później nie brakło regulacji w przypadku błędu.
Działa już pół roku u klientki nie dzwoniła. Jest to najczęściej otwierana szuflada (tak sądze) bo jest w niej kosz na śmieci - jak to w PL.

Offline arturs

« Odpowiedź #20 dnia: 31 Marca 2016, 22:19:54 czas Polski »
a jak proponujesz kosz na śmieci umieścić? skoro piszesz "jak to w PL" - jak gdzie indziej to rozwiązują?

strongboxy dzisiaj kupiłem, trzy szuflady bez frontów z resztek płyty zmontowałem,.. identycznie jak tandembox.. wyglądają solidnie, ciężkie, smar jest.. na razie dobre wrażenie.. zwłaszcza że połowę tańsze niż blum

aa.. i jeszcze jedno.. jak proponujecie podzielić szuflady w szafkach o wysokości 80cm - na 3..
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2016, 22:24:06 czas Polski wysłana przez arturs »

Offline jarko20

« Odpowiedź #21 dnia: 31 Marca 2016, 22:22:33 czas Polski »
Dziękuję, nie chciałem śmiecić nowy wątkiem. Dokładnie chcę zastosować taki zestaw ale właśnie dla całego wysokiego frontu.
Już nawet znalazłem. Planuję dokładnie takie coś tylko bez koszy na śmieci a z wewnętrzną środkową szufladą
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2016, 22:32:04 czas Polski wysłana przez jarko20 »

Offline robson

« Odpowiedź #22 dnia: 31 Marca 2016, 22:40:34 czas Polski »
Przy większym obciążeniu front się odchyla (górą odłazi ) nie pomaga naciąganie relingami ,pewnie są zbyt nisko :(

« Odpowiedź #23 dnia: 31 Marca 2016, 22:45:13 czas Polski »
Można temu zaradzić i przykręcić krzywo prowadnicę :)
Tył przykręcić o jakiś milimetr niżej :D
Ale wam zdradziłem patent.

Offline robson

« Odpowiedź #24 dnia: 31 Marca 2016, 22:49:05 czas Polski »
To o czym piszesz znane jest chyba wszystkim  :)  z czasem i tak się wyrabia

Offline arturs

« Odpowiedź #25 dnia: 31 Marca 2016, 23:03:55 czas Polski »
a to zapobiegnie wyrywaniu od góry?

Offline robson

« Odpowiedź #26 dnia: 31 Marca 2016, 23:06:02 czas Polski »
Chyba tylko puste kosze   :(

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #27 dnia: 31 Marca 2016, 23:38:26 czas Polski »
A nie lepiej tył szuflady zrobić wyższy i ten reling zamontować wyżej?
Poprawi to stabilność.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #28 dnia: 31 Marca 2016, 23:49:00 czas Polski »
Wlasnie pomyslalem dzieki Robertowi, ze mozna faktycznie plecki wyzsze zrobic tyle ile nam potrzeba. Reling oryginalny zostaje gdzie jest bo tam sa oryginalne zaczepy ale mozna dokupic reling od Metaboxow. jest on mocowany do scianki na 2 wkrety.
Az jak bede na warsztacie sprawdze jak z dlugoscia czy pauje.

Maly minus jest rozstaw relingow oryginalnych od tych dostawianych. Te drugie beda kapke weziej. Niewiele ale jednak. Z drugiej strony TB i MB nie maja prostych scianek wiec nie odczujemy tego.

« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2016, 23:52:25 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

« Odpowiedź #29 dnia: 01 Kwietnia 2016, 00:08:36 czas Polski »
Piotrek dobrze prawi