08 Lipca 2026, 12:10:37 czas Polski

Autor Wątek: Frezowanie rowków w kantówkach  (Przeczytany 6061 razy)

Offline matix1505

Frezowanie rowków w kantówkach
« dnia: 28 Marca 2016, 22:17:50 czas Polski »
Witam, mam trochę kantówek o długości 3m i muszę zrobić w nich rowek szeroki na 1 cm i głęboki na 2 cm, tylko nie do końca wiem jakie narzędzie tutaj najlepiej się sprawdzi.
Frezarka górnowrzecionowa, piła formatowa a może mini pilarka z prowadnicą równoległą z regulowaną głębokością cięcia ?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: Frezowanie rowków w kantówkach
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Marca 2016, 22:21:59 czas Polski »
tylko nie do końca wiem jakie narzędzie tutaj najlepiej się sprawdzi.

Frezarka dolnowrzecionowa

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Marca 2016, 22:30:55 czas Polski »
Lub ew. górnowrzecionowa zamontowana w stole - trochę więcej gimnastyki ale da się zrobić taki rowek bardzo dokładnie. Można i bez montowania w stole - z ręki przy pomocy prowadnicy równoległej ale wtedy są duże szanse, że jak Ci ręka zadrży to będzie wtopa...

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Marca 2016, 09:20:02 czas Polski »
Ja robilem ostatnio 2x2 cm w dlugiej na 200cm kantoweczce na pilarce stołowej. Zajrzyj do wątku o pergoli z donicami to jest foto. Potem drutem wybrałem reszte

Offline Henry

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Marca 2016, 09:30:41 czas Polski »
Też zazwyczaj robię na pile stołowej. Na pilarce z prowadnicą robiłem tylko krótkie bo nie mam tak długiej prowadnicy. A ostatnio mały rowek zrobiłem lamelownicą - w końcu to też frezarka.

Offline amikron

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Sol omnibus lucet
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Marca 2016, 09:38:42 czas Polski »
Trochę strach się odzywać przy bardziej doświadczonych kolegach, ale odpowiedź na Twoje pytanie wymaga odpowiedzi z Twojej strony: które z wymienionych przez Ciebie narzędzi masz?

Do zrobienia tych rowków możesz użyć dowolnego z tych narzędzi i metod, a dla kilku rowków może szkoda kupować coś specjalnie na tą okazję.

Ja niedługo będę podobne wycinał pilarką tarczową, bo mój aktualny budżet na narzędzia jest równy cenie frezarki, którą sobie upatrzyłem, ale nie chcę go wyzerować dla kilku rowków. Wiem, pomęczę się, ale dla moich potrzeb wystarczy.

Oczywiście jeśli rowki będą widoczne i muszą być idealne, mój pomysł odpada, bo dno rzazu nie będzie idealne, ale może i Tobie ideał nie jest potrzebny.

Offline Henry

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Marca 2016, 09:49:35 czas Polski »
Dno po pile można poprawić wyżłabiakiem, dłutem albo nawet papierem ściernym na klocku.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Marca 2016, 10:19:38 czas Polski »
Tak jak mówi...

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Marca 2016, 10:29:19 czas Polski »
Trochę strach się odzywać przy bardziej doświadczonych kolegach, ale odpowiedź na Twoje pytanie wymaga odpowiedzi z Twojej strony:

I tu się zgadzam.
Najważniejsze jest jaka jakość ma byc tego rowka , bo wycięcie jego na pilarce nie daje gwarancji równej jego szerokości  we wszystkich punktach , co zapewni frez z jednym przejściem w materiale.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Marca 2016, 16:13:51 czas Polski »
Tak jak mówi. ..

Offline matix1505

« Odpowiedź #10 dnia: 29 Marca 2016, 23:02:20 czas Polski »
Dziękuję za takie zainteresowanie tematem.
Mam frezarkę dolnorzecionową lecz nie mam odpowiedniego frezu, do górnowrzecionowej zgubiła się prowadnica.
W takim razie zrobię to na pile stołowej, nie zależy mi na idealnym rowku czy też idealnym dnie zagłębienia.
Pozdrawiam.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Marca 2016, 23:11:11 czas Polski »
No i po problemie.
A do górnowrzecionówki możesz sam dorobić przykładnicę, to w końcu tylko dwa pręty i jakiś profil...

Offline matix1505

« Odpowiedź #12 dnia: 30 Marca 2016, 14:57:39 czas Polski »
A do górnowrzecionówki możesz sam dorobić przykładnicę, to w końcu tylko dwa pręty i jakiś profil...
W zasadzie nawet o tym nie pomyślałem, dobra myśl i chyba faktycznie dorobię sobie taką przykładnicę tak żeby na przyszłość mieć ;)

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Marca 2016, 16:42:37 czas Polski »
Jeśli ta kantówka jest dobrze wystrugana, to możesz sobie zrobić taką przykładnicę, że z obu stron sobie na kantówce "zaciśniesz". Wtedy ręka Ci nie zadrży, bo nie będzie miała gdzie :).

Offline jurasgrz

« Odpowiedź #14 dnia: 30 Marca 2016, 22:01:17 czas Polski »
jednako przyznam rację przedmówcom ze frezarka górno czy dolnowrzecionowa, kto do czego ma dostęp
wzielim ostrą piełę i stodołę my przerżnelim

klej najlepiej trzyma gdy go nima :)