11 Maja 2026, 17:31:11 czas Polski

Autor Wątek: Zakup kantówek sosnowych  (Przeczytany 2865 razy)

Offline Maciejas80

Zakup kantówek sosnowych
« dnia: 29 Marca 2016, 16:19:21 czas Polski »
Zacznę od błahego pytania.
Otóż chciałem wykonać szkielet pod regały na narzędzia z kantówki sosnowej 5x5 struganej.
Z wiązu z tym potrzebuję porady jakie kupić kantówki aby były proste nie powichrowane ani nie poskręcana- gotowa do cięcia i skręcania. Nie mam wyrówniarki więc potrzebuje już ostrugane i wyrównane.
Wiem, że można pojechać do marketu lub składu drewna, ale ja chciałem zakupić przez internet z dostawą i teraz pojawiają się schody.
Są rożne oznaczenia drewna konstrukcyjnego i nie mam pojęcia co do czego. C14 C24 Klasa 6 i inne.
Widziałem mnóstwo filmów na YouTube, jak ludzie kupują gotowe proste kantówki i wykonują z tego stoły etc.
pozdrawiam.

kozio

• Gość
Odp: Zakup kantówek sosnowych
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Marca 2016, 16:24:06 czas Polski »
Czemu akurat chcesz kupić przez Internet i dopłacać za wysyłkę?  Jeśli to regał na narzędzia to wystarczy chyba wybrać się do tartaku i przejechać całość papierem...

Jeśli się mylę to radzę kupić w miarę bez sęków.
Zadzwoń do sprzedającego to może coś Ci doradzi...

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Marca 2016, 16:35:22 czas Polski »
A czy to były polskie filmy?
Są składy drewna gdzie mają przynajmniej grubościówki to Ci ostrugać mogą jak jest w miarę prosta kantówka. Tym niemniej zakup przez neta mi się nie widzi - mogą być kłopoty. A czemu nie chcesz z marketu? W końcu to ma być regał na narzędzia a nie na książki...

Offline Maciejas80

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Marca 2016, 16:37:43 czas Polski »
Na forum polecał ktoś to miejsce http://www.niedrogo.net/
Są tam kantówki 45x45, które mnie interesują, lecz występują w dwóch wersjach w C14 i klasa VI
W czym różnica. Które nadają się do budowania takich prostych regałów.
Dziękuję za pomoc.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Marca 2016, 20:09:09 czas Polski »
Co do klas to musisz zadzwonić i dopytac co rozumieją przez daną klasę, ile sekow i jakich dopuszczają itp. A najlepiej to miej to na mailu. Bo potem możesz skończyć jak ja ze sterta krzywych desek i nic nie ugrasz u kupującego "bo tak miało być". I jeśli  chcesz kupić przez neta to zastanów się przed zamówieniem co zrobisz jak przyjdzie towar który Ci nie odpowiada.

Offline Maciejas80

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Marca 2016, 16:55:31 czas Polski »
Ok. dziękuje - raczej nie będę ryzykował zakupu przez internet i pojadę wybrać samemu.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Marca 2016, 20:25:54 czas Polski »
BRAVO, męska decyzja!!!

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Marca 2016, 21:35:14 czas Polski »
Dobra decyzja.  A jak już kupisz to opisz miejsce w wątku o składach