13 Maja 2026, 09:40:28 czas Polski

Autor Wątek: Samodzielne suszenie drewna.  (Przeczytany 44592 razy)

Offline krzysztof92

Samodzielne suszenie drewna.
« dnia: 14 Października 2013, 18:48:07 czas Polski »
Nie wiem gdzie zamieści taki temat, bo generalnie czytam wszystkie wątki, a o kwestiach suszenia nic nie czytałem. Jeżeli w złym miejscu umieściłem wątek z góry przepraszam.
Mam pytanie odnośnie suszenia drewna (w moim przypadku będzie to sosna, ale pewnie zasady są takie same dla wszystkich gatunków). Czy ma ktoś jakieś doświadczenie w suszeniu naturalnym?
Chcę wysuszyć kantówki i tarcice pod konstrukcje dachową altany, samo drewno z tego co się orientowałem wystarczy, że będzie mieć od 15 - 20 % wilgotności, dlatego chce je wysuszyć na własną rękę, bo w pobliżu nie mam możliwości zakupu drewna suchego, tylko świeże prosto z lasu, poza tym suche jest o wiele droższe.
Interesuje mnie jaką minimalną grubość może mieć tarcica, którą chce wysuszyć? Czy istnieją w ogóle takie ograniczenia (najcieńszą potrzebuję 2 cm)? Chodzi mi o to, czy przy tak małej grubości ta tarcica nie ulegnie wyboczeniu, gdy będę ją trzymał na sztaplu przez okres suszenia?
Kolejne sprawa to kantówki. Potrzebuję murłat o przekroju 14 x 14 cm i czy jeżeli dostanę z przetarcia takie kantówki czy one mi się nie pokrzywią podczas suszenia i nie popękaj w sposób eliminujący je z użycia?
Zastanawiam się też kiedy lepiej zakupić drewno, żeby proces był łagodny i nie doszło do żadnych pęknięć? Już teraz i żeby się zimą suszyło? Czy lepiej dopiero wiosną? Pytanie czy jak drewno będzie na mrozie to czy nie popęka przez ujemne temp.? Potrzebował będę je najwcześniej sierpień/wrzesień, także czasu jest dużo.

Jak ktoś ma jakieś książki pdf na temat suszenia, albo coś ciekawego to proszę podesłać.

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • Projekt - połowa sukcesu
  • View Gallery
Odp: Samodzielne suszenie drewna.
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Października 2013, 19:30:26 czas Polski »
Witaj.
Na domidrewno.pl jest film o sztaplowaniu.

Za bardzo się w suszeniu nie oriętuję ale wiem że powinno się ścinać wtedy gdy drewno ma najmniej soków, to powinno mniej popękać podczas suszenia. Chyba w zimę ma najmniej soków.  ;)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Października 2013, 19:42:42 czas Polski »
Kup drewno  z pozysku zimowego
Do sierpnia  września to wyschnie tylko  20 mm. Oględnie  mówi się , że wysycha  1 cm na rok .
Deskę 20 mm możesz suszyć na dworze .
Belki 140x140  nie zdążą wyschnąć  ,  mogą się  skręcić  , i na pewno  będą  spękane . Może cieńsze zrobić i potem skleić .
Mróz jest bardzo dobrym  czynnikiem suszącym tarcicę

Offline krzysztof92

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Października 2013, 23:34:15 czas Polski »
Tak o tym, że drewno najlepiej ścinać styczeń/luty wiem. Im większe mrozy tym lepiej. Nie wiem nawet czy to nie słyszałem na stronie DID.
Teoretycznie z tym suszeniem jest właśnie tak jak piszesz tomkez, czytałem o tym, ale prawda jest taka, że ja tam nie muszę mieć jakiegoś idealnie suchego (20-35% powinno być ok, a chyba na tyle wyschnie?). Jak będzie mokre to po skręceniu krokwi, murłatu, doschnie.
Pytanie czy mogę zrobić coś jeszcze, żeby nie popękało aż tak bardzo???
Wiem, że krawędzie mogę pomalować olejem silnikowym, albo czymś innym, żeby zabezpieczyć przed pękaniem.
Zna ktoś może jakaś literaturę w tym temacie?
Czy wy kupujecie suche drewno (z suszarni komorowych)? Nikt na tym forum o tym nie rozmawia, a jest tu wielu amatorów, którzy chcą pewnie robić jak najtaniej, poza tym dla małej ilości często nie opłaca się ściągać drewna jak nie ma się pod nosem?

Offline gołąb

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Października 2013, 10:54:47 czas Polski »
Polecam zaprzyjaźnienie się z zawodowcami -  stolarze, którzy mają robotę mają dobrze rozpoznany rynek suchej tarcicy, sprawdzonych dostawców, itd i dość często kupują materiał. Z poważnymi klientami dostawcy drewna nie lecą w kulki - jak ma być 8% w przekroju to jest. Wystarczy wtedy "podpiąć się" do zamówienia ze swoją "jedną deską" :). Takie rozwiązanie ma same zalety - kupujesz relatywnie tanio, dobry, suchy materiał i nie płacisz za transport.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Października 2013, 18:55:33 czas Polski »
Wiem, że krawędzie mogę pomalować olejem silnikowym,
tego sie nie stosuje . Czoła drewna sie zabezpiecza     np.  , klapkami  ,  biała emulsja + wapno . ale Ty będziesz suszył krótko to nie ma sensu .
Posztapluj na wietrznym  miejscu  , bokiem do  wiejących  wiatrów , wyżej   od  ziemi  na słupkach  . przekładki min3 cm . grubą tatcicę do góry . nad sztaplem  przerwa i daszek - wiatr będzie  suszył :D

Offline robson

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Października 2013, 19:17:05 czas Polski »
Nikt na tym forum o tym nie rozmawia, a jest tu wielu amatorów, którzy chcą pewnie robić jak najtaniej,
Witam :) najtaniej tak ale warunek nie z mokrego drewna!  :o
O ile potrzebuje suche drewno to kupuje takie właśnie po suszarni :)

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #7 dnia: 07 Czerwca 2014, 14:20:05 czas Polski »
Podłączę się pod temat. Kupiłem sosnowe dechy 40mm z przeznaczeniem na blaty mebli ogrodowych. Pytanie jest takie, sezonować suszyć takie lagi 5m czy pociąć na wymiar, oheblować i suszyć już prawie gotowy materiał ?
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Czerwca 2014, 21:53:22 czas Polski »
Suszyć długie  w deskach , lub przeciąc raz tak by długość odpowiadała  z naddatkiem na  blat

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Czerwca 2014, 22:39:52 czas Polski »
Dzięki tak myślałem, ale chciałem się upewnić, zawsze łatwiej się obracać z materiałem, który można udźwignąć samemu bez pomocy  ;)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline robinson

« Odpowiedź #10 dnia: 01 Lipca 2014, 00:16:47 czas Polski »
pytanie za 100 pt.
mam mokro tarcice sosnowo zależy mi na szybkim w miarę przesuszeniu
czy ma sens prze strugać delikatnie nie będzie wtedy szybciej schło drewno

Offline robson

« Odpowiedź #11 dnia: 01 Lipca 2014, 00:23:00 czas Polski »
 Robinson , wszystko masz opisane w tym wątku ,poczytaj dokładnie

Offline robinson

« Odpowiedź #12 dnia: 01 Lipca 2014, 00:32:27 czas Polski »
no tak
ale nikt nie wspomniał
czy szorstkie drewno wysycha szybciej czy prze strugane
i nie chodzi oto że będą cieńsze czy gładkie po struganiu drewno wyschnie szybciej

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Lipca 2014, 07:36:41 czas Polski »
Szybkość suszenia drewna nie jest dla niego  dobra. Nic nie wspomniałeś o metodzie  suszenia  , a to ma znaczenie.

Offline robinson

« Odpowiedź #14 dnia: 01 Lipca 2014, 10:01:14 czas Polski »
słońce i wiatr
mokra tarcica sosnowa
ma służyć jako wzmocnienie pod regały pod nogi bo podłoga nie wytrzyma od nacisku
tak że chodzi o szybkie przesuszenie a później się dosuszy w pomieszczeniu
i musi być na tyle suche aby się jakimś drewnochronem pomalować
strugać czy czekać