02 Maja 2026, 14:37:04 czas Polski

Autor Wątek: Zabudowa poddasza  (Przeczytany 5974 razy)

m_kola

• Gość
Zabudowa poddasza
« dnia: 30 Marca 2016, 15:52:02 czas Polski »
Chciałbym poddać pod dyskusję projekt zabudowy poddasza. Ma to być zabudowa odgradzająca część poddasza nijako wydzielając pokój. Obecnie poddasze to jedna duża przestrzeń, która tym sposobem ma być podzielona.
Całość chcę wykonać ze sklejki 18mm zaś dno szafek sklejka 24mm.
Celowo nie dałem żadnych regulowanych stopek ponieważ podłoga (panele) jest idealnie równa więc wydaje mi się, że nie będzie tutaj konieczności regulowania zaś miejsce (na wysokość) jest bardzo cenne ;)
Fronty mają się otwierać na stronę skosów stąd są niżej niż sam skos w tym miejscu zaś ponad górnym poziomem frontu pozostanie półka.
Ogólnie całość wygląda tak jak w załącznikach (widok ogólny, widok bez frontów, widok z tyłu).
Oczywiście dojdą później półki ale to na dalszym etapie.
Czy to jest akceptowalne? Jakieś uwagi i sugestie?

Offline harnas3007

Odp: Zabudowa poddasza
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Marca 2016, 16:17:08 czas Polski »
Ja bym aż tak podłodze nie ufał. Też miałem ten dylemat z nóżkami i ostatecznie zastosowałem wkręcane mufy. Zabiera to około 5-10 mm, a taka regulacja jest bardzo cenna.

A czemu w ogóle sklejka?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Marca 2016, 18:03:05 czas Polski »
Ja bym aż tak podłodze nie ufał. Też miałem ten dylemat z nóżkami i ostatecznie zastosowałem wkręcane mufy. Zabiera to około 5-10 mm, a taka regulacja jest bardzo cenna.

A czemu w ogóle sklejka?
Sklejka bo mi się podoba. Widziałem podobne meble u znajomych i wygląda to bardzo fajnie.
Możesz pokazać co typ za mufy? Masz może jakiś link?

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Marca 2016, 18:13:00 czas Polski »
Pewnie o tym mowa. Swietna sprawa.

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline harnas3007

« Odpowiedź #4 dnia: 31 Marca 2016, 08:20:38 czas Polski »
Dokładnie takie. Ten zakres regulacji jest bardzo cenny.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Kwietnia 2016, 22:21:20 czas Polski »
Pani i Panowie,
mam pytanie odnośnie zawiasów. Fronty będą nakładane, węższe od szafki o 4mm (po 2mm z każdej strony). Otwarcie ma być 90stopni. Jakie zawiasy wybrać?
Zakupiłem taki szablon (http://www.leroymerlin.pl/elementy-mebli-i-okucia/okucia-i-zlacza-meblowe/zawiasy-meblowe/szablon-do-zawiasow-puszkowych-hettich,p129492,l859.html) i pytanie czy to będzie pasowało np. do Bluma?
Jestem zielony w tym temacie, pomożecie? ;)

Offline Tomek

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Kwietnia 2016, 15:38:36 czas Polski »
Pomysł bardzo fajny czy sklejka będzie taka najtańsza czy z jakimś fornirem np dąb czy brzoza  a co do zawiasów to producenci specjalnie tak robią ażeby nic nie pasowało od innego producenta

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Kwietnia 2016, 19:29:14 czas Polski »
Ten szablon akurat bedzie pasowal. Co do zawiasow to produdenci wlasnie trzymaja sie norm. Nie zawsze beda pasowac wkrety ale rozmieszczenie puszek i prowadnikow tak.

Nagralem nawet filmik o tym przymiarze ;D
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Kwietnia 2016, 23:24:41 czas Polski »
Dzięki Panowie. Kupiłem dziś zawiasy AGV z cichym domykiem i sprawdziłem to organoleptycznie:)
Szablon pasuje jak złoto!
Co do sklejki to niestety zrezygnowałem bo:
- mieli tylko klasę 1-1 chociaż na oko to wyglądało jak 3-3
- okazało się, że sklejki 18mm miały wymiar +/- 2mm co totalnie je dla mnie dyskwalifikuje

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Kwietnia 2016, 13:57:08 czas Polski »
Ok. Ponieważ wątek nazywa się "Krok po kroku" to czas na małe co nieco.
Formatki zamówione, pocięte i oklejone obrzeża.
Dalej to już robota domowo garażowa. Te brudniejsze sprawy robię w garażu ale całość muszę składać w domu bo mebel będzie na poddaszu i na schodach bym się dał rady przejść.
Pierwsze to wiercenie wiertłem łopatkowym pod stopki. Zależało mi by były regulowane od środka szafki ponieważ są praktycznie na 100% wysokości pomieszczenia więc innej opcji nie ma.
Dalej to cięcie płyt bocznych po skosie. Robię to zwykłą pilarką elektryczną tylko wcześniej ustawiłem kąt i zrobiłem szablon z prowadnicą. Do tego nowa tarcza (Irwin) i cięcie wychodzi idealnie.

Teraz kolej na przykręcenie boków. Kupiłem wiertło do konfirmatów i moje życie stało się łatwiejsze ;)

Ustawiłem bok na ściskach kątowych i jedziemy. Później już tylko przykręcenie.

Cdn... ;)

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Kwietnia 2016, 15:50:46 czas Polski »
Jaką tarczę masz? Jaka geometria? Te cięcia wyglądają naprawde dobrze.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Kwietnia 2016, 16:26:44 czas Polski »
Jak się spisuje ten ścisk kątowy i co to za firma?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Kwietnia 2016, 17:11:34 czas Polski »
Jeśli chodzi o tarczę to kupiona w LeroyMerlin i były w pakiecie 3 sztuki za coś około 130 zł.

Ściski to Vorel. Spisują się super aczkolwiek na potrzeby tej roboty powierzchnie ściskające wykleiłem filcem. Koszt ścisku to 65 zł. Trzyma dobrze, jedynie w momencie zetknięcia się ścisku z materiałem dokręcana płytka nieco sie ruszy co może być wadą i zaletą. Wadą to wiadomo, może się ustawienie materiału przesunąć a zaleta... jak w dobrą stronę się ścisk przyłoży to właśnie to przesunięcie dodatkowo dosuwa ściskany materiał.
Pokrętnie to brzmi aje tak to działa. Całość jest dość ciężka i solidna.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Kwietnia 2016, 16:03:28 czas Polski »
Szybkie pytanie. Szafa będzie na prawie 100% wysokości a to oznacza, że nie dam rady jej skręcić od góry. Jak złożę na leżąco to nie zmieszczę się żeby ją postawić. Jak połączyć górę szafy z bokami? Są jakieś kostki żeby od wewnątrz to skręcić?

Offline velsyster

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Kwietnia 2016, 16:13:10 czas Polski »
Brzydko to tzw komandorki wlasnie takie trojkaty. Ciut ladniej to tzw polaczenie niewidoczne (patrz kreg, wolcraft undercover).