super

Dzięki za informacje.
Pytań na temat tejże maszyny ciąg dalszy ....
Robiłem ostatnio wpusty ..... i pojawił się dla mnie nie lada problem !
Cały blat jest około 2-3 mm wyżej w stosunku do elementu wokół piły (nie wiem jak mam to nazwać), który jest skręcany na 4 śruby i ściąga się go przy wymianie piły.
Ustawiłem sobie na tej magicznej miarce przy osłonie 10 mm (choć może nie spojrzałem na to co trzeba bo jedna miarka jest do skosu 45 st a drugi do 90, ale patrzyłem na miarkę na której jest 75 mm) i zacząłem cięcie ...... po pierwszym przejechaniu drewna okazało się że wyszło mi nie 10 a 15 mm .... z 5 min ustawiałem już z ręki i przy pomocy miarki kątowej wysokość cięcia na 10 mm. Później zacząłem się zastanawiać, że skoro ustawiłem 10 mm początkowo to powinno iść cięcie na jakieś 7-8 mm bo blat jest minimalnie wyżej ..... nie rozumiem tego za bardzo
Amigorg - rozumiem że pisząc iż za każdym razem wszystko mierzysz odnosi się również do wysokości cięcia ?
Czy zmienialiście tarczę piły ? Bo wydawac by się mogła że bosch'owska jest bardzo dobra (kilka opinii takich słyszałem) ale nie tnie mi desek dębowych idalnie - strasznie szarpie na końcach !