24 Kwietnia 2026, 17:02:57 czas Polski

Autor Wątek: bosch mst 10 problem  (Przeczytany 4113 razy)

Offline Mag84

bosch mst 10 problem
« dnia: 31 Marca 2016, 20:18:29 czas Polski »
Witam Panowie :) Doczekałem się w końcu ! Za jakiś czas wpisów z moim udziałem będzie więcej na pewno zwłaszcza w temacie "realizacje własne".

Dzisiaj doszedł bosch jak w temacie.

Wszystko poskładałem ale mam jeden problem ! Po przyłożeniu prowadnicy do tarczy piły mam problem z miarką :) Niestety ale nie pokazuje ona 0 a "minus" i nawet przy cięciu i ustawieniu np 20 mm faktycznie tnie na grubość 17-18 mm. Czy jest coś nie tak, czy po prostu muszę doliczyć do szerokości na miarce dodać grubość tarczy ??

Wiem że np Amigorg ma taki sprzęt, może inni też i ktoś mi pomoże.
Może muszę jakoś ustawić tarczę ale nie wiem w jaki magiczny sposób ....

Na zdjęciach widać  wszystko -

Offline przemoprzem

Odp: bosch mst 10 problem
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Marca 2016, 20:34:51 czas Polski »
Nie pomogę, ale zapytam - tarcza pochyla się na lewą stronę?

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #2 dnia: 31 Marca 2016, 20:45:57 czas Polski »
Ze zdjęć wynika że na prawo jak w większości tego typu pilarek.
Mag84 zobacz jak mocowana jest prowadnicą z miarką może da się poluzować i ustawić.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Marca 2016, 21:08:51 czas Polski »
Mst 10.? ¿ nawet Google nie zna

Offline Mag84

« Odpowiedź #4 dnia: 31 Marca 2016, 21:24:30 czas Polski »
PTS 10.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Marca 2016, 21:35:39 czas Polski »
Szkiełko z czerwoną linią przykładnicy można regulować - w instrukcji zdaje się jest opis jak ustawiać "0". Do dokładnych cięć zawsze używam miarki i ustawiam  potrzebny wymiar od tarczy do przykładnicy z przodu i z tyłu tarczy ( tarczą wyjeżdżam jak najwyżej ). Pamiętaj, że zęby są prawe i lewe. Przykładnica musi być równoległa do tarczy.
Przykładnica nie jest zbyt precyzyjna. U mnie poprawiałem docisk.
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2016, 21:37:22 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Henry

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Marca 2016, 21:46:38 czas Polski »
Ze zdjęcia wynika że chyba już jest na maksa w prawo i jeszcze sporo brakuje - więc to raczej nie kwestia regulacji szkiełka.

Offline Mag84

« Odpowiedź #7 dnia: 31 Marca 2016, 22:02:43 czas Polski »
w przykładnicy nic nie zmienię poza możliwością ustawienia szkiełka :) Chyba nie pozostaje nic innego jak tylko mierzyć :) Albo zrobić kilkanaście cięć i zapamiętać w jaki sposób "brać" później miarę !!

Inna rzecz, że przykładnica nie "łapie" równo (nie wiem jak Amigorg to poprawiałeś) , ale gdzieś słyszałem że tak może być, żeby materiał dobrze odchodził po odcięciu!

Choć to dziwne, bo sprzęt jest nowy ! Jutro zadzwonię do serwisu i zapytam jak mam sprawić, żeby to wszystko jakoś funkcjonowało, bo wierzyć mi się nie chce że tak jest we wszystkich.

Offline velsyster

« Odpowiedź #8 dnia: 01 Kwietnia 2016, 09:56:20 czas Polski »
Widać ze szkiełko jest juz przesunięte maksymalnie w prawo. Regulacja nie pomoże. Pozostaje cienki flamaster i namalować druga kreskę a ta jakoś zetrzeć. Moge wieczorem sprawdzic szkiełko u mnie i spisać wymiary, będziesz wiedział czy to kwestia szkiełka czy przykładnicy/miarki.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Kwietnia 2016, 10:02:04 czas Polski »
Jeśli nie masz możliwości przesunięcia podzialki w lewo to naklej nową podziałkę. Zadzwoń do Bosha. Powinni przesłać.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Kwietnia 2016, 14:09:44 czas Polski »
Jeżeli to co opisałeś to jedyny problem, to nie odsyłaj pilarki do serwisu - szkoda czasu. Dorób z kawałka pleksi  nowe szkiełko i ustaw precyzyjnie na zero.
Ale przede wszystkim sprawdź równoległość obu rowków  w stosunku do tarczy piły, Jeżeli nie jest równolegle , to wtedy odeślij do serwisu i dodatkowo opisz problem szkiełka.

Offline Mag84

« Odpowiedź #11 dnia: 01 Kwietnia 2016, 17:15:03 czas Polski »
Ale przede wszystkim sprawdź równoległość obu rowków  w stosunku do tarczy piły

Amigorg :) Co jak co ? Przepraszam ale nie zrozumiałem :( znaczy się w stosunku do tych rowków w które wprowadza się prowadnicę kątową (czy jak to tam się nazywa) ?

ps. czy w twoim egzemplarzu też jest tak, że przykładnica od strony miarki i od drugiej strony jest nierówno ? bo ja mam wrażenie że jak łapię w zacisk to "tył" delikatnie mi ucieka w prawą stronę !! dzisiaj zmierzę od krawędzi i będę wiedział co i jak !

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Kwietnia 2016, 09:23:30 czas Polski »
Właśnie tak. U mnie i innych kolegów zdarzały się egzemplarze, w których nie było  równoległości tarczy w stosunku do rowka. Wtedy przycinanie desek za pomocą przykładnicy kątowej nie zapewnia kąta ustawionego.
Przykładnica równoległa po przeciwnej stronie od docisku ma łapę ze śrubową regulacją docisku. Trzeba wyregulować nakrętką docisk aby przykładnica była dobrze dociśnięta do blatu. U mnie musiałem jeszcze poprawić docisk od strony dźwigni - był za duży luz pomiędzy kostką docisku a listwą. Zamontowałem kawałek kształtki z aluminium (zdjęcia). Przykładnica ma być po zaciśnięciu sztywna i dolegać do blatu.

Offline Mag84

« Odpowiedź #13 dnia: 09 Kwietnia 2016, 10:49:59 czas Polski »
super :) Dzięki za informacje.

Pytań na temat tejże maszyny ciąg dalszy ....

Robiłem ostatnio wpusty ..... i pojawił się dla mnie nie lada problem !

Cały blat jest około 2-3 mm wyżej w stosunku do elementu wokół piły (nie wiem jak mam to nazwać), który jest skręcany na 4 śruby i ściąga się go przy wymianie piły.

Ustawiłem sobie na tej magicznej miarce przy osłonie 10 mm (choć może nie spojrzałem na to co trzeba bo jedna miarka jest do skosu 45 st a drugi do 90, ale patrzyłem na miarkę na której jest 75 mm) i zacząłem cięcie ...... po pierwszym przejechaniu drewna okazało się że wyszło mi nie 10 a 15 mm .... z 5 min ustawiałem już z ręki i przy pomocy miarki kątowej wysokość cięcia na 10 mm. Później zacząłem się zastanawiać, że skoro ustawiłem 10 mm początkowo to powinno iść cięcie na jakieś 7-8 mm bo blat jest minimalnie wyżej ..... nie rozumiem tego za bardzo

Amigorg - rozumiem że pisząc iż za każdym razem wszystko mierzysz odnosi się również do wysokości cięcia ?

Czy zmienialiście tarczę piły ? Bo wydawac by się mogła że bosch'owska jest bardzo dobra (kilka opinii takich słyszałem) ale nie tnie mi desek dębowych idalnie - strasznie szarpie na końcach !

Offline Nol

« Odpowiedź #14 dnia: 09 Kwietnia 2016, 11:07:57 czas Polski »
Bosch ma dobre piły, tylko musisz dopasować piłę do zastosowania. Jeśli oferty internetowe są dokładne, to masz seryjnie piłę serii optiline wood o średnicy 250 mm i 60 zębami. Są inne serie różniące się m.in. kątami natarcia, ilością zębów i grubością cięcia. Zobacz sobie czy są w tych średnicach piły serii expert z przeznaczeniem do prac precyzyjnych, a nie do cięcia zgrubnego.
« Ostatnia zmiana: 09 Kwietnia 2016, 11:09:44 czas Polski wysłana przez Nol »