19 Maja 2026, 09:57:54 czas Polski

Autor Wątek: Ściski nabijane  (Przeczytany 5221 razy)

krzysiek

• Gość
Ściski nabijane
« dnia: 31 Marca 2016, 21:40:09 czas Polski »
Witam
Mam małe pytanko . Czy ściski nabijane , nie wiem czy dobrze je nazwałem bo nie znam polskiej nazwy - po angielsku hold down clamp, takie jak z tego linku :
https://www.dictum.com/en/tools/woodworking-metalworking/workshop-accessories-toolkits/accessories-and-clamping-devices/705756/hold-down-clamp-jaw-depth-100-mm
będą dobrze działać w typowych otworach pod "pieski" czyli 19,5 czy 20 mm ? Te pokazane mają 17 mm średnicy
A może ktoś zna tańsze źródło tego typu ścisków ?
Dzięki z góry za podpowiedzi.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2016, 21:42:15 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline aramis44

Odp: Ściski nabijane
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Marca 2016, 22:31:04 czas Polski »
Wygooglaj sobie "holdfast" 8)

Jeśli holdfast ma 17mm to jest właśnie do otworu 20mm - zasada działania jest taka, że on ma się w otworze "skantować". Istotna jest grubość blatu - holdfast żeby trzymał, musi przechodzić na wylot przez blat i trochę wystawać dołem. Jednak blat nie może być zbyt cienki, bo trzon nie zaklinuje się odpowiednio. Andre Roubo w XVIIIw. pisał że blat powinien mieć bodajże 5-6 cali. Z tego co widziałem, to stosuje się takie holdfasty z powodzeniem w blatach już od 3 cali grubości wzwyż. Tu masz link do tłumaczenia manuskryptu - na rycinie (fig. 4) widać zasadę działania i to, że trzon ma być luźny w otworze - http://blog.lostartpress.com/2008/06/07/andre-j-roubo-translation-of-%E2%80%9Cl%E2%80%99art-du-menuisier%E2%80%9D/

Najtańsze źródło?  Kupić pręt, wygiąć, zagrzać palnikiem lub w ognisku, sklepać "łapę" młotkiem do kształtu i gotowe - wymagane podstawowe umiejętności kowalskie. Jak powinien wyglądać? A tak: http://www.popularwoodworking.com/tools/gramercy-holdfasts-the-real-story lub https://www.toolsforworkingwood.com/store/item/MS-HOLDFAST.XX/Holdfasts_by_Gramercy_Tools
Mówi się, że doświadczenie przychodzi z wiekiem.
Szkoda że często jest to wieko trumny...

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Kwietnia 2016, 00:12:15 czas Polski »
Wow dzięki za cenne informacje. Przy okazji dowiedziałem sie skąd nazwa roubo

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Kwietnia 2016, 03:00:00 czas Polski »
No to mnie tymi "calami" trochę mnie "pocieszyłeś" ???. Blat mojego stołu ma cal grubości a docelowo będzie 1 i 1/2 cala.
Więc albo znajdę sposób na solidne pogrubienie blatu albo trzeba będzie się wyleczyć z marzeń.
Przy okazji okazało się ,że te z Dictum to najtańsza wersja poza robionymi własnoręcznie o czym też myślałem , ale nie mam dostępu do dużego kowadła. Chyba ,żeby takie kupić bo też czasem się przydaje.
Dzięki serdeczne za informacje i bardzo ciekawy pierwszy link .
Może ktoś jeszcze coś ? :)

Offline aramis44

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Kwietnia 2016, 10:53:15 czas Polski »
docelowo będzie 1 i 1/2 cala.
W sumie holdfasty z ostatniego linku mają w opisie, że dobrze pracują w stole o grubości od 1 3/4 cala wzwyż. Może po prostu dorzuć te 1/4 cala extra i będzie działać. Z tym, że przy mniejszej grubości blatu luz w otworze też wg mnie powinien być mniejszy (rzędu 1- 1,5mm max). Przy większym luzie docisk będzie bardzo niszczył krawędzie otworów.

Plus info drobnym druczkiem (Andre Roubio też o tym pisał) - trzon nie może być polerowany. Najlepiej (jeśli jest robiony z pręta a nie kuty) przeciągnąć go papierem 150-200 w poprzek żeby lepiej "haczył" o drewno stołu.

Offline Henry

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Kwietnia 2016, 12:29:22 czas Polski »
Zrobiłem testowo taki z drewna (kolek bukowy) i nawet  działa. Tylko ze z minimalnym luzem - o ile b lokuje się dobrze to ze zluzowaniem jest trudniej.

Offline aramis44

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Kwietnia 2016, 12:56:55 czas Polski »
Drewniany? Poproszę fotkę :)
Luzujesz bijąc poziomo "w tył głowy"?

Offline Henry

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Kwietnia 2016, 13:06:36 czas Polski »
Zdjęcia nie mam -  zrobię za tydzień. Przy luzowanu to przez te ciasnotę muszę opukiwac z każdej strony. Ale jakbym zrobił luźniej to by te walki bukowe pekly.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Kwietnia 2016, 16:27:03 czas Polski »
Jak prosto zrobić z metalu:

Offline aramis44

« Odpowiedź #9 dnia: 01 Kwietnia 2016, 17:46:30 czas Polski »
Jezu chryste. Ten kolo to samobójca? Nikt normalny nie mocuje tak materiału pod obróbkę kątówką...
Abstrahując
Ja bym jednak pozostał przy giętych z jednego kawałka holdfastach. Przy tej konstrukcji najbardziej obciążone w całym ustrojstwie miejse to właśnie przejście trzonu w łapę. A on tam kładzie spaw... Pół biedy jak pęknie przy zaciskaniu, może wtedy co najwyżej poharatać trzymany przedmiot. Gorzej jak spaw puści przy luzowaniu - płaskownik może wtedy odbić do góry (BOOM! Headshot!)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Kwietnia 2016, 19:16:22 czas Polski »
Spaw nie puści , a jeśli tak , to nie nagle.

Offline RobRob

« Odpowiedź #11 dnia: 01 Kwietnia 2016, 20:00:41 czas Polski »

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Kwietnia 2016, 20:51:48 czas Polski »
Może po prostu dorzuć te 1/4 cala extra i będzie działać. Z tym, że przy mniejszej grubości blatu luz w otworze też wg mnie powinien być mniejszy (rzędu 1- 1,5mm max). Przy większym luzie docisk będzie bardzo niszczył krawędzie otworów.

Blat od mojego stołu to w tej chwili dwa arkusze sklejki 13 mm ( dziwne  ???)  położone na kratownicy z kantówek 30x50 mm.
Jestem w trakcie przebudowy stołu , która będzie polegała min. na dołożeniu dodatkowego arkusza. W sumie trochę więcej roboty ( ale co się nie robi dla urody  ;) ) i można zagęścić kratownicę tak aby jej podziałka zgadzała sie z podziałką otworów  - u mnie 100x100 mm - i wtedy w miejscach otworów blat będzie miał ponad dwa i pół cala. Jak bym zrobił sobie dwa holdfasty z pręta 16 lub 15 mm to chyba powinno być dobrze.
U mnie holdfasty muszą być krótkie bo pod blatem będą trzy szuflady ( w pionie) . O powierzchni blatu do górnej krawędzi pierwszej szuflady będzie około około 160 mm czyli taka długość jak te z Dictum.

Pytanie : czy można je zrobić z pręta mosiężnego ?
Ale to chyba głupie pytanie .
« Ostatnia zmiana: 01 Kwietnia 2016, 20:53:32 czas Polski wysłana przez krzysiek »

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Kwietnia 2016, 21:24:30 czas Polski »
Upłynął czas na modyfikację więc muszę zrobić nowy post.

Mam kawałek pręta gwintowanego M20 , poproszę żeby mi go stoczyli w znajomym warsztacie ( Hydraulic de Leon) do 16,5 mm , powinna być jeszcze resztka gwintu , przetrę to papierem ściernym żeby karby były gładsze powinno dobrze haczyć ale nie ścinać krawędzi otworu. Jeden koniec będzie zatoczony pod M10 albo M12 , ramię z płaskownika z otworem na to nakrętka kołpakowa i powinno być "git" . Ładnie i bez spawania i cięcia szlifierką - ostatnio przepaliłem sobie spodnie przy cięciu szlifierką  :-[

Offline Henry

« Odpowiedź #14 dnia: 02 Kwietnia 2016, 09:25:26 czas Polski »
Zostawienie resztek gwintu to zły pomysł.