04 Maja 2026, 12:32:39 czas Polski

Autor Wątek: Soft-start XS-16/D3 z Allegro  (Przeczytany 30611 razy)

Offline Pragmatyczny Przemek

Odp: Soft-start XS-16/D3 z Allegro
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Września 2016, 15:26:51 czas Polski »
To było głupie. Teraz już zrobie to "profesjonalnie" :)
Oczywiście softstart ten sam co z początku wątku.
Działa bo jak go podłączyłem tak jak amigorg pod frezarkę na przedłużaczu to pięknie wystartowała powolutku.

Offline zbyszek1

« Odpowiedź #31 dnia: 30 Października 2016, 20:03:29 czas Polski »
sory jestem laikiem nic nie rozumiem z tych zdjec

mily68

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 30 Października 2016, 21:13:31 czas Polski »
Koledzy elektrycy powiedzą Ci co i jak kiedy odwiedzisz dział w którym powinien być umieszczony Twój pierwszy post.
Podpowiedź jest w regulaminie.

Offline zbyszek1

« Odpowiedź #33 dnia: 31 Października 2016, 12:20:26 czas Polski »
daj mamiary na elektryka nie moge znalesc

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #34 dnia: 31 Października 2016, 13:22:04 czas Polski »
daj mamiary na elektryka nie moge znalesc
Przedstaw Się w odpowiednim dziale. Wtedy pewnie dostaniesz podpowiedzi, jak masz rozwiązać problem :-)

« Odpowiedź #35 dnia: 31 Października 2016, 16:47:49 czas Polski »
Ja chciałem powiedzieć, że jeden dobry człowiek pomógł mi rozwiązać problem. Zrobił to podłączenie na swojej sztuce ryobi i działa. Za kilka dni ja się za to biore.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 01 Listopada 2016, 14:34:34 czas Polski »
Taki soft-start dołożyłem do pilarki tarczowej Meec Red Series (pewnie podwoiłem tym samym jej wartość :) ) tyle że ja zamknąłem go w obudowie pilarki, w miejscu gdzie znajdowała się przetwornica lasera (ten i tak pokazywał cuda więc mu podziękowałem) i sprawdza się znakomicie. Koszt niewielki a kultura pracy całkiem inna.

Offline wiszku

« Odpowiedź #37 dnia: 02 Listopada 2016, 18:12:09 czas Polski »
Witam
Też jestem zadowolony z działania tej małej kosteczki. Groszowe sprawy a sprzęt uruchamia się płynnie i światło nie przygasa :) . Założyłem do stołowej Einhella i ukośnicy Metabo - śmiga elegancko.

Offline Norberto

« Odpowiedź #38 dnia: 04 Listopada 2016, 20:40:03 czas Polski »
Witam, a mógłby Kolega wstawić zdjęcia z podłączenia ukośnicy? Bo właśnie zakupiłem softa i też będę chciał założyć.
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2016, 20:46:30 czas Polski wysłana przez Norberto »

« Odpowiedź #39 dnia: 05 Listopada 2016, 00:11:34 czas Polski »
Popatrz na zdjecie z pierwszych postów.

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #40 dnia: 05 Listopada 2016, 15:59:42 czas Polski »
Tak z ciekawości Przemku - podłączyłeś już może ten soft pod swoją Ryobi ? Mam ten sam model i chętnie zobaczyłbym na zdjęciach jak konkretnie wpiąłeś kostkę softstartu, pod które zaciski tego włącznika a co i gdzie wypiąłeś  ;D.
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...

« Odpowiedź #41 dnia: 05 Listopada 2016, 20:02:06 czas Polski »
Będzie z tego film. Jeden z widzów mi to rozkmnił bo ja poległem.

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #42 dnia: 05 Listopada 2016, 21:28:56 czas Polski »
Super. Na pewno się przyda zobaczyć na filmie co do czego. W każdym razie tak czy inaczej przydałby się opis. Na jednym ze zdjęć na wyłączniku są opisane i ponumerowane styki. Fajnie by było jakby opisać w stylu: np. na styku o nr x podpinamy przewód o kolorze x. Każdy by sobie wtedy poradził. Ja do swojej pilarki jeszcze nie zaglądałem, chociaż pewną wiedzę z zakresu elektryki posiadam. Opis na zdjęciu wyłącznika jest jednak dla mnie nie do końca przejrzysty, więc wolałbym nie ryzykować  :). Soft start w Ryobi jest rzeczywiście nieodzowny, bo rozruch jest gwałtowny i głośny, nie mówiąc o przygasaniu światła ;). Planujesz pokazać na filmie krok po kroku jak to się robi ?.  Jak masz swoją przerobioną, albo dostęp do przerobionej, to warto może byłoby zrobić zdjęcia i opis, a film dodatkowo dałby pogląd co i jak.
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...

Offline wiszku

« Odpowiedź #43 dnia: 06 Listopada 2016, 01:20:51 czas Polski »
Witam
Moja ukośnica to Metabo KGS 254M  0102540400 10 wiec starszy model. Softstart podpiołem tak: najpierw przedłożyłem przewody (nie miałem czarnego wiec jest żółty, ale z założoną koszulką), czarny kabel połączyłem z podwójnym czarnym ze styku nr 2 z przełącznika, czerwony kabel do styku nr 2 a niebieski kabel do niebieskiego w kostce. Soft start nie mieści się w rączce ale zaraz za nią są dwie śrubki które trzymają kabel (bodajże do lasera) a ich rozstaw pasuje do rozstawu w softstarcie, wystarczy je wymienić na dłuższe i podłożyć centymetrowej grubości dystans (u mnie kawałek drewienka). Elektrykiem czy elektronikiem nie jestem więc takie rzeczy proponowałbym skonsultować bo można gwarancje stracić, nie mówiąc o tym co prądzik może z nami zrobić. Zapodaje jeszcze zdjęcia jak to u mnie wygląda. Pozdro

Offline Norberto

« Odpowiedź #44 dnia: 06 Listopada 2016, 10:22:33 czas Polski »
wiszku dzięki wielkie!
To jest konkret i to lubię, takiej odpowiedzi oczekiwałem,
Pozdrawiam