12 Maja 2026, 01:02:32 czas Polski

Autor Wątek: Pt 250 co to za cześć  (Przeczytany 4408 razy)

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Pt 250 co to za cześć
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Kwietnia 2016, 08:26:16 czas Polski »
U mnie w meec był ten sam problem.  Pod plastikowa obudową jest czujnik i on nie stykal.  Załączyłem go na stałe,  tak, że teraz nawet jak zdejmij obudowa to maszyna może chodzić. Sprawdź to

kozio

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Kwietnia 2016, 08:40:01 czas Polski »
Po to jest to zabezpieczenie żeby nie załączyć maszyny z odsłoniętymi noźami. Fakt że w meecu jest to zrobione slabo, ale coś musi być. Można po swojemu je zrobić,  ale musi być  bo to nie swiatla w Ursusie ze można podłączyć  na krótko. To moje zdanie, ale sympatyków warsztatowego surwiwalu jest i będzie sporo.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Kwietnia 2016, 08:54:49 czas Polski »
No to do sprawdzenia czy plastik od odciągu jest dobrze założony - prawdopodobnie to może być przyczyną. Wypustka w plastiku musi "wcisnąć" taki "dynks" (zabezpieczenie żeby nie można było uruchomić maszyny bez osłony).

Offline Mag84

« Odpowiedź #18 dnia: 02 Kwietnia 2016, 08:58:29 czas Polski »
dzięki chłopaki :) Wrócę z pracy to na pewno zobaczę ! taką mam nadzieję że to jest właśnie to - pewnie coś nie styka ! Mam na szczęście elektryka przy domu to jakby co zerknie tu i tam ! Oczywiście przeróbka nie wchodzi w grę bo wolę mieć 2 lata gwarancji niż stracić kasę !

Offline krzyś48

« Odpowiedź #19 dnia: 02 Kwietnia 2016, 08:59:21 czas Polski »
metalowe końce wsunąć w
podłużne otwory znajdujące się na bokach blatu w
jednym z otworów znajduje się wyłącznik krańcowy.

Tu jest pies pogrzebany,trzeba prawidłowo założyć osłonę czy to przy struganiu na strugarce czy to przy korzystaniu z grubościówki.
W mojej strugarce są dwie krańcówki jedna górna działa jak założę osłonę od góry-funkcja grubościówki
Druga jak założę osłonę wyrzutu wiórów od dołu ,funkcja strugania-przy tym trzeba zwrócić uwagę żeby prawidłowo jednak to założyć.
Musi działać -chyba że coś zepsute
Krańcówki-górna znajduje się z lewej strony maszyny patrząc na maszynę i przykładnicę z prawej.
Dolna w połowie maszyny z lewej strony-powinno być widoczne od środka(coś jak plastikowe kółeczko) jak się opuści stół dolny.
Jeśli chodzi o krańcówki to może się blaszka wygięła a bolec od osłony nie dostaje i nie zamyka obwodu- możesz od góry wybadać w której jest krańcówka wkładając delikatnie izolowany bolec,powinno klikać.
I dla sprawdzenia można włożyć bolec w otwór i załączyć maszynę ,powinna działać do czasu jak nie wyjmiesz bolca z otworu (zasłoń noże osłoną)
Dostęp do tych krańcówek jest po uprzednim odkręceniu  trzech nakrętek i chyba dwóch wkrętów (w nóżkach)
Powodzenia ;)
Mistrz jasnej wypowiedzi :P
Jak by co nie zrozumiałe pytać, bo gmatwam :o
Zanim wypociłem ,koledzy odpisali szybciej
ale puszczam,
może się przyda :-\

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Kwietnia 2016, 09:06:56 czas Polski »
Miły,  ten wpust w plastiku jest ale po drugiej stronie. Czujnik po prawej wpust po lewej. Wygląda to tak jakby plastik był od innego Chińczyka. 
Dlatego nie było innej opcji na szybko jak survival.

Offline Mag84

« Odpowiedź #21 dnia: 02 Kwietnia 2016, 14:04:41 czas Polski »
Dostęp do tych krańcówek jest po uprzednim odkręceniu  trzech nakrętek i chyba dwóch wkrętów (w nóżkach)

jak ja nóżki sobie sam składałem ;) obaczymy za chwilkę !

Offline Morświn

« Odpowiedź #22 dnia: 02 Kwietnia 2016, 18:24:40 czas Polski »
Oryginalna podstawa jest lipna, ja sobie wymienilem na własną na kółkach. Co do tej krańcówki to nie ukrywam że wykreciłem jeden z bolcy z tej osłony i przy wyrówniarce jej nie używam (nie mam odciągu i dlatego wole jak wióry spadają na opuszczony blat grubościówki. Przy struganiu na grubościówce osłone zakładam.
Instrukcja jest po prostu kijowa. Przed jej rozkręceniem z pół godziny myślałem czy przez to gwarancji nie strace (musiałem ją otworzyć bo przy struganiu nagle iskry zaczeły lecieć z pod obudowy:-X) Ogólnie wiem że to tani sprzęt ale jak za te pieniądze spodziewałem się chociaż normalnej instrukcji... W sumie po cichu licze na to ze się znowu popsuje i z gwarancji wróci kasa zamiast niej :P Teraz bym wolał coś starego żeliwnego do odświeżenia niż ją.
Dla wszystkich jeszcze informacja że da sie na niej coś zrobić ale komfort pracy jest moim zdaniem po prosto średni.
Wiadomo opinia moja każdy ma własną więc nie bić:P::)
Może coś skrobne o niej w innym dziale jak troche wiecej jej poużywam.

Aaaa i jeszcze jedno, postawa sklepu na plus. Bezproblemowi :o:P:D

Offline Mag84

« Odpowiedź #23 dnia: 03 Kwietnia 2016, 00:51:44 czas Polski »
morświn :) To jest mój pierwszy taki sprzęt więc jestem (po 1 dniu zadowolony).
A instrukcję miałeś i kartę gwarancyjną ?
Sklep nie wiem jaki jest - w sensie fachowości - bo zamawiałem nie przez Hafen a MegaMaszyny !

Dodam, że faktycznie dzisiaj po ponownym założeniu osłony wszystko działa.

Moja mała uwaga: osłona przy heblowaniu jest w kij nie potrzebna bo: nie wypycha trocin a jedynie je wsypuje :), duża część urobku szła na blat grubościówki lub też na mnie .....

Póki co jestem zadowolony ! Idę bardziej w kierunku tego, że jak coś gdzieś uda mi się zrobić i w magiczny sposób ktoś to ode mnie zakupi to będę odkładał na coś lepszego a to sprzedam !

No chyba że do drzwi kancy zapuka bogaty klient z "grubą" sprawą i zapłaci według stawek z rozporządzenia razy x ;)

Offline Morświn

« Odpowiedź #24 dnia: 03 Kwietnia 2016, 01:52:45 czas Polski »
Instrukcja w necie a karty chyba nie bylo.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Kwietnia 2016, 08:31:17 czas Polski »
Osłona nie jest po to aby wypychac trociny.  Zakładasz ją aby podłączyć odciag.  Nie masz odciagu to nie zakładaj osłony

Offline Mag84

« Odpowiedź #26 dnia: 03 Kwietnia 2016, 10:48:08 czas Polski »
no chyba coś muszę pokombinować, ale jak przerzucam się na grubościówkę dla własnego bezpieczeństwa (po rozcięciu palucha) wolę żeby sobie była :)

Odciąg muszę zrobić ... może wiadra z Jula dadzą radę żeby je przerobić na cyklona ?! choć mam i taki zbiornik z biedry bo ostatnia sztuka była w promocji.

CZy da się zakupić i zredukować końcówkę żeby pasowało do takiej jak w odkurzaczu ?