26 Kwietnia 2026, 13:11:07 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka taśmowa Scheppach HBS300  (Przeczytany 24431 razy)

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
Odp: Pilarka taśmowa Scheppach HBS300
« Odpowiedź #45 dnia: 23 Grudnia 2017, 21:30:37 czas Polski »
okaże że jest za długa i brakuje już naciągu

a ja wrecz przeciwnie, nie zaobserwowalem tego zjawiska. Raz, zostawilem tasme naciagnieta przez ok rok nieuzywania pilarki (Nora robila za sklad plyt gk i materialow budowlanych a narzedzia lezaly na kupie w garazu). I nadal byl naciagnieta a i naciagu w pilarce nie braklo. Moj meec to blizniacza konstrukcja do meeca.

Co do rozpoznania wlasciwego naciagu tasmy - uzywam palca. Przy maksymalnie podniesionej oslonie naciskam mniej wiecej na srodek tasmy z boku. Jesli odegnie sie na mniej niz ok 1cm (czesto napinam mocniej niz to) to uznaje ze jest ok. Zawsze mozna dociagnac, jesli podczas ciecia wyjdzie, ze jest za luzna.

Offline tom090773

« Odpowiedź #46 dnia: 23 Grudnia 2017, 21:51:33 czas Polski »
Dzięki bardzo za podpowiedzi i pewnie się jeszcze odezwę....na dziś wystarczy marudzenia....życzę wszystkiego najlepszego z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku....pozdrawiam

Offline morosoph

« Odpowiedź #47 dnia: 26 Grudnia 2017, 15:37:41 czas Polski »
Warto zwrócić uwagę w HBS300, a przypuszczam, że w klonach podobnie, przy wymianach taśm na "zawias" na którym jest zamontowane koło górne, służący do regulacji pochylenia tegoż koła. Jest on zawieszony na trzpieniach, które że mają 0,3 mm luzu i całkiem luźnawo wysuwają się ze swojego miejsca zamieszkania/oczywiście przy luźnej taśmie/. Generalnie do wyciągania go w razie potrzeby służy otwór na śrubkę M6. Miałem raz przygodę pracując i zmieniając kilka razy taśmę, że w czasie pracy huknęło i tąpnęło. Byłem przekonany, że zerwałem taśmę, otworzyłem osłonę, a tu koło górne wisi pod dziwnym kątem. Do tej pory nie wiem co się stało z tym trzpieniem, gdyż go do tej pory nie znalazłem /a szukałem także wokół maszyny/. Zrobiłem na szybko prowizorkę, która jak zwykle służy do dziś, ale straciłem ze dwie godziny na znalezienie odpowiedniego zamiennika. Generalnie producent mógł wykluczyć taką możliwość wysunięcia poprzez delikatną zmianę kształtu odlewów na prowadnicach naciągu, ale po co :)

Inna rzecz to kilka dni temu padła mi śruba, na której zamontowane jest łożysko tylne w górnym prowadzeniu taśmy. Przy zmianie położenia i dokręcaniu małym kluczykiem 10 - także siła była niewielka zerwało gwint i dupa blada. Cholerne chinole.

Offline agoliat

« Odpowiedź #48 dnia: 28 Grudnia 2017, 11:15:32 czas Polski »
Tutaj jest dość ciekawy filmik apropos pilarek taśmowych.
Nie wiem czy wszystkie te wskazówki tyczą się każdej pilarki taśmowej ale zobaczyć według mnie warto

Film w języku kowbojów :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #49 dnia: 28 Grudnia 2017, 16:11:43 czas Polski »
Tutaj
,,Tutej''znaczy gdzie ???
Na oczy mi padło,albo firmowy sprzęt do d... :P

Offline agoliat

« Odpowiedź #50 dnia: 28 Grudnia 2017, 23:53:34 czas Polski »
,,Tutej''znaczy gdzie

"I nie zobaczysz dopóki nie kupisz zestawu do odbioru TV satelitarnej firmy Arcon" :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #51 dnia: 29 Grudnia 2017, 08:01:26 czas Polski »
nie zobaczysz dopóki nie kupisz zestawu do odbioru

Zapomniałem do pracy wziąć :P
Na serio to nie widziałem nic,jasna plama-w domu na lapku,obraz jest ;)
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2017, 08:04:27 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

Offline tom090773

« Odpowiedź #52 dnia: 30 Stycznia 2018, 12:25:28 czas Polski »
Witam
Chciałem zapytać o pewnie banalny temat dotyczący króćca piły Scheppach HBS300 który wychodzi po kątem po blatem pilarki w okolicach prowadzenia taśmy....przypuszczalnie służy do odciągu ,ale odciąg jest z tyłu maszyny obok silnika. Czyli to jest drugi odciąg? Zauważyłem jeszcze że ma wewnątrz kratkę która pewnie ogranicza przejście większych wiórów? Do czego służy ta końcówka i jeśli to dodatkowy odciąg to jak to podłączyć...jakiś trójnik??? Jak Wy rozwiązaliście ten temat .

Offline Czester_gepard11

« Odpowiedź #53 dnia: 16 Listopada 2019, 23:24:14 czas Polski »
Witam serdecznie. 
Czy ktoś wie jakie parametry ma pasek napędowy i gdzie go można  dostać?