04 Czerwca 2026, 10:22:44 czas Polski

Autor Wątek: Wyrówniarka - prośba o porady  (Przeczytany 10507 razy)

Offline wojo72

Odp: Wyrówniarka - prośba o porady
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Kwietnia 2016, 15:25:07 czas Polski »
Załączam przykładowe zdjęcie pożyczone z netu, blaty po lewej są regulowane właśnie na mimośrodach. Zresztą popularna dyma blat podawczy z tego co pamiętam też ma regulowany mimośrodowo tyle że kiepsko wykonany.

Offline jasiop

« Odpowiedź #16 dnia: 06 Kwietnia 2016, 18:05:06 czas Polski »
Załączam przykładowe zdjęcie pożyczone z netu, blaty po lewej są regulowane właśnie na mimośrodach...
Ogólnie mówiąc:
Zasada działania - blat podawczy leży ??? na 4 mimośrodach osadzonych na dwóch sprzężonych osiach ? Czy dobrze rozumuję ?
Jasio P - Rzeszów

Offline wojo72

« Odpowiedź #17 dnia: 06 Kwietnia 2016, 22:01:13 czas Polski »
Sprzężenie mimośrodów wałami w parach nie jest konieczne ale ułatwia zachowanie równoległości, nie musi to też być rozwiązane dokładnie tak jak na zdjęciu, istotne jest tylko wywołanie ruchu mimośrodowego dzięki któremu blaty poruszają się zgodnie z obwodem wycinka okręgu  tworzonego przez mimośród.

Offline def

« Odpowiedź #18 dnia: 07 Kwietnia 2016, 06:09:44 czas Polski »
,... zawiesie silnika wzorowe, choć może nieco za masywne, proponuję połączyć z konstrukcją nośną "na zawias" co pozwali za pomocą jednej śruby-szpilki napinać pasek (paski). Rozwiązanie regulacji blatów ze zdjęcia jest dość typowe i większość samów ma, co do zasady, identyczną lub bardzo podobną konstrukcję. Mimośrody muszą wykonać skok (+) (- ) 5 mm a więc można je "schować " zaś regulować za pomocą gwintowanego cięgła. @Wojo, lepiej bym tego nie opisał. Dokładnie tak. Gorąco walcowany "C"- ownik 300 mm występuje w handlu, a w tak dużym mieście jak Wrocław, może i na złomie. Jedyną trudność stanowi splanowanie na frezarce, najlepiej na magnesówce, roboczej powierzchni.
Wstyd mi za stan tego elementu ale w zamyśle konstrukcji niczego bym nie zmienił http://naforum.zapodaj.net/2c62d0e94d51.jpg.html
« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2016, 06:19:47 czas Polski wysłana przez def »

Offline Tranzyt

« Odpowiedź #19 dnia: 07 Kwietnia 2016, 10:49:56 czas Polski »
Poszukam tych blatów stalowych, może coś znajdę.
Chodź to raczej wątpliwe, bo planowanie tego na magnesówce mnie zabije :(
Chyba, że znajdę gotowca  ::)

Zrobiłem małą symulację graficzną tego mocowania.
W dwóch układach rozmieszczenia otworów. Wynika z niej wyraźnie, że można uzyskać odpowiednią regulację stołu podawczego.
Pochylenie zrobiłem co 10 stopni w jednym i drugim wypadku.

Hmm, temat mocno do przemyślenia  :o

Offline def

« Odpowiedź #20 dnia: 08 Kwietnia 2016, 06:18:59 czas Polski »
,... tytułem komentarza, a może i "pmocy" której Ci nie potrzeba,... Mimośród powinień "pisać " łuk okręgu samego wału z naddatkiem wynikającym z wystających noży i plus nieco luzu. To taka "oczywista oczywistość". To co Tobie wynika z rysunku, ja musiałem szukać i dochodzić doświadczalnie metodą prób i błędów. Właśnie brak " narzędzi " (porządek w głowie, znakomity rysunek, program komputerowy) którymi się posługujesz sprawia największe koszty wykonania każdego protptypu. "Brawo TY",.....

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #21 dnia: 08 Kwietnia 2016, 07:49:36 czas Polski »
Planowanie blatów stalowych na magnesówce to kasa w błoto. Znajomy kupił chyba blachę 10 mm na blat do frezarki SAM z gornowrzecionowka. Po pierwsze jak tną gilotyną to muszą wam zrobić z naddatkiem bo gilotyna zawsze deko pognie rejonem cięcia.

Następnie dał blat do faceta od planowania głowic. Magnes ładnie blat "wyprostował", szlif cudo.... Po tym jak magnes puścił blacha znowu "banan". Bez kratownicy czy innego usztywnienia od spodu będzie lipa. Chyba że masz kogoś kto zamontuje blachę hmmmm w taki sposób żeby jest nie prostować samym mocowaniem.

HPL - poszukaj firmy lub garażowca co ci sprzeda formatkę pod wymiar. Materiał solidny, trzyma wymiar w wilgoci, obrobisz to chyba frezarką gw.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Kwietnia 2016, 08:05:58 czas Polski »
pisałem już o sklejce budowlanej i ja bym tak zrobił i do tego prosty mechanizm do regulacji zbioru ślizgowy blatu bez mimośrodu. Ja tak mam w strugarce flott tato miał podobne rozwiązanie w strugarce sam. Wiem że mimośrody fajna sprawa ale zrobić to w metalu i dobrze to bardzo pracochłonne jest.

Offline Tranzyt

« Odpowiedź #23 dnia: 08 Kwietnia 2016, 10:25:53 czas Polski »
@def
Czuję lekki sarkazm  ;)
Ta "oczywista oczywistość" to sama prawda, niestety niedostępna w sklepie mam na myśli mimośrody. Ślusarz raczej nie w chodzi w grę. Jak pisałem przez cnc jestem wypsztykany z pieniędzy.
To co ja zrobiłem na komputerze można zrobić spokojnie na kartce papieru. Za pomocą igły, nożyczek, długopisu, kartonu i linijki.
Nie o zastosowane środki chodzi lecz o myśl. A tu w obecnym czasie nieodzowny jest internet, bo i gotowe sprawdzone rozwiązania można podejrzeć, ale i wymienić opinie i uwagi z życzliwymi (bądź nie) adwersarzami  ;D

Mimośrody to rozwiązanie dla mnie póki co nie osiągalne niestety.
Albo system który narysowałem albo podnoszenie ślizgowe na klinach.

@przemoprzem
Człowiek nigdy nie wie z której strony dostanie w łeb, nawet nie pomyślałem o tym, że materiał po magnesówce może odbić.
Szukałem HPL najgrubsze w mniejszych formatach to grubość 10 mm, a cały arkusz 20 - stki też może zabić  ;)

@noprofi_semi
ja bym tak zrobił i do tego prosty mechanizm do regulacji zbioru ślizgowy blatu bez mimośrodu
Możesz pokazać jak to wygląda??  Czy to chodzi o układ ślizgowy na klinach??
Co do sklejki propozycja dobra też szukam.

A na razie za pomocą Mola i netu wyszukałem rozwiązanie transportowe.

Proste, skuteczne pozwala maszynie stać na nogach, czy to na postoju czy przy pracy.
Ogarnę płot i biorę się za robotę z maszyną.

Offline velsyster

« Odpowiedź #24 dnia: 08 Kwietnia 2016, 10:50:37 czas Polski »
Kiedyś kogoś kto kupił wyrówniarkę typu SAM, poprosiłem o zdjęcia mechanizmy regulacji blatu. Może  się na coś przyda:

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Kwietnia 2016, 11:14:30 czas Polski »
Zdjęcia tego rozwiązania w SAMie u taty mogę zrobić ale dopiero w poniedziałek może, a to rozwiązanie to kliny. W moim flott jest takie rozwiązanie http://forum.domidrewno.pl/index.php?action=media;sa=item;in=916. Po prawej stronie jest śruba do zadawania grubości zbioru. Jak będę w domu wieczorem to wrzucę więcej zdjęć.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2016, 11:20:25 czas Polski wysłana przez noprofi_semi »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #26 dnia: 08 Kwietnia 2016, 11:36:10 czas Polski »
Mimośrody to rozwiązanie dla mnie póki co nie osiągalne niestety.
Ja jakiś czas miałem coś podobne do rozwiązania mimośrodowego.
-tzn.rura o długości(szerokości maszyny)a w środku pręt przyspawany do boku rury-to u mnie robiło za mimośród.
-pręt był ułożyskowany na dwóch tulejach przyspawanych do dolnej części maszyny.
-do pręta przyspawana była dźwignia którą się manipulowało podnosząc góra dół
-tak samo z tyłu -te dźwignie były blokowane śrubami po uzyskaniu odpowiedniego  ustawienia
-podany sposób nie jest doskonały ale może coś ,albo kogoś skieruje we właściwą stronę
Pozdrawiam ;)

Offline Tranzyt

« Odpowiedź #27 dnia: 08 Kwietnia 2016, 12:03:55 czas Polski »
Hmm, noprofi_semi koniecznie proszę o zdjęcia  :)
To jak wygląda  w Twojej maszynie odpada bo sklejkowe blaty będą zbyt wiotkie, ale można zrobić to na dwóch takich klinach na każdej stronie i to już powinno zadziałać.

@: velsyster
Zielona maszyna - widziałem to w sieci i czytałem o problemach z blatem podawczym. To by działało gdyby było zrobione profesjonalnie. Chińska wiertarka kolumnowa i kątowniki nie gwarantują niestety odpowiedniej jakości, a co za tym idzie luzy i kłopoty z blatem.

@: krzyś48
Ciekawe, to można zrobić jako mimośród, tylko pręt spawany do ścianki rury pewnie powoduje zbyt duży skok stołu, powinien być bliżej osi, a to dało by się jakoś rozwiązać.

Jeszcze Molu podesłał rozwiązanie - umieszczam dla potomnych
http://lumberjocks.com/armand/blog/25578

No teraz mam tyle opcji, że na coś trzeba się zdecydować  ;D
To od Mola bardzo podobne do tego o którym myślałem również, chciałem dać tylko 2 krótsze kliny na 1 stronę.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #28 dnia: 08 Kwietnia 2016, 12:36:18 czas Polski »
Tranzyt bez przesady. Zdjęcia które dał velsyster to nie jest jakiś kosmos - przecież wystarczy zrobić to tak żeby nie było luzów, a nie to że musisz to spasować co do nm :) Wiadomo, że śruby nie są idealne i lepiej by było dotoczyć sworznie, ale z drugiej strony można kupić wiertła co do 0,1 mm więc można chałupniczo pokombinować z dopasowaniem otworu do śruby.

A co HPL - nie dzwoń po dużych firmach, ale daj ogłoszenie na np na naszym forum bo może ktoś robi przy tym. Jeden kolega na bank ma ten materiał, podeślę ci na PW kontakt. Jak byłem w markecie w ubikacji to z HPL podobno się robi wszelkie szafki pod zlewy itp. Powierzchnia raczej bardziej płaska niż sklejka, twarda.

Offline Tranzyt

« Odpowiedź #29 dnia: 08 Kwietnia 2016, 14:24:22 czas Polski »
Heh, namiar na kolegę bardzo poproszę.
Dopytam jak to wymiarowo i cenowo wychodzi.

Wiem ze to co pokazał velsyster to nie kosmos, łatwe i nie ma tam filozofii, forma odpowiednio pochylonego pantografu. Jednakowoż, wiercenie na chińskiej wiertarce kolumnowej gwarantuje mi jedno. Rozbieżności wymiarowe. A tylko taka mam.
Za to mogę na cnc zrobić sobie dokładne elementy drewniane. A jak wiadomo luzy albo krzywizny na wierconych otworach na bank dadzą mi wygięcie stołu, lub niedokładność w pozycji 0 i jakiegoś stawionego zbioru. Dla tego moje rozterki.
Takie elementy jak rysowałem mógł bym nawet wyfrezować w 10mm płaskowniku alu, ale nie w stali niestety.