20 Kwietnia 2026, 23:18:45 czas Polski

Autor Wątek: drobiazgowe czyszczenie ram drewnianych  (Przeczytany 3940 razy)

Offline jarecki100

drobiazgowe czyszczenie ram drewnianych
« dnia: 16 Października 2013, 08:40:56 czas Polski »
Witam wszystkich forumowiczów.

Zwracam się do was z pytaniem, jednocześnie temat może przydać się kolejnym użytkownikom forum.
Czy ktoś z was mógłby naprowadzić na jakąś metodę czyszczenia drewna ze starych powłok lakierniczych, farb ? Dokładnie chodzi mi o miejsca frezowane gdzie jest mnóstwo zagłębień ( czyszczenie starych antycznych ram foteli ,sof) . Moje próby ze środkami do usuwania farb z castoramy czy innych marketów budowlanych nie przynoszą zadowalających rezultatów. Czy w grę wchodzi piaskowanie drewna ? . Sam nie wiem. Doczytałem się gdzieś informacji na temat sody kaustycznej. Czy warto się nią zainteresować ?

Pozdrawiam i dziękuję z góry za cenne informacje.

mily68

• Gość
Odp: drobiazgowe czyszczenie ram drewnianych
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Października 2013, 10:00:52 czas Polski »
Hmm. Ja kiedyś zagłębienia i rowki w profilach zapaćkanych olejną czyściłem dłutami. Strasznie żmudna i wkurzająca robota ale efekt wart włożonego wysiłku. Oczywiście dłut używałem w tym przypadku również jako skrobaków - inaczej "wyrzeźbiłbym" nowe profile ;)

Zgodnie z regulaminem tego forum oraz ogólnymi zasadami dobrego wychowania w pierwszym poście powinieneś się przedstawić (w kilku zdaniach napisać coś o sobie) w tym dziale : http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/ . Admin poleci Ci przeczytać (krótki) regulamin.
Zrób to zanim reszta Cię "opierniczy"!

Offline krzyś48

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Października 2013, 10:03:10 czas Polski »
Witam serdecznie  :) na samym początku to kliknij w link na dole
http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/
a następnie proś  o rady  :D bo nic o tobie nie wiemy  :o
A dla mnie to tylko przychodzi na myśl opalarka no i jakiś skrobaczek szpachelka ;)
ale uwaga nie przypalić drewna  :) takie moje zdanie  ::) ale są tutaj lepsi fachowcy to na pewno pomogą ;D

Offline Jakub

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Października 2013, 11:29:48 czas Polski »
O piaskowaniu zapomnij,  danej listwy czy elementu niewiele by zostało :D A co do zmywaczy to jakich i jak używasz? Ja miałem kiedyś taki galaretowaty "DC Zmywacz" czy jakoś tak i dobrze to działało. Ale najlepiej poczekaj jak Tomekz tu zajrzy i on na pewno będzie wiedział co robić :D Ale najogólniej rzecz ujmując czego być nie miał do czyszczenia itp. to tak czy owak wymaga to dużo czasu i cierpliwości  :P
Pozdrawiam Jakub.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Października 2013, 12:37:59 czas Polski »
Osobiście tego nie robiłem . bo nie mam urządzenia do piaskowania , ale słyszałem , że można delikatnie tak robić   rzeźby .
Do usuwania  chemicznego dobry  jest  scansol , posmarować i owinąć  streczem by za szybko nie wysychał .
Jeśli robisz tego więcej kup skrobak ( Castorama Bahio/Sandvik  z płytkami widiowymi  (  Jarek  ma  ), jeden ma rączkę na płaskie noże do powierzchni  , ale jest rączka na małe   nożyki  ,trójkątne   ,  gruszkowe  , okrągłe - do wymiany . Dojdziesz nimi  we wszystkie zakamarki , a skrobią  rewelacyjnie .Do tego zrobić sobie wiatrak , nabijając na śrubę fi 8 z dwoma dużymi podkładkami  odcinki 10cm włukniny czy elastycznego  papieru  ściernego z ponacinanymi końcówkami  ( rodzaj kota do  szlifowania - są gotowe ale drogie  )
Soda tak
ale
niebezpieczna  praca

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Października 2013, 02:58:54 czas Polski »
Drewna co prawda tym nie czyściłem, ale jak chcę doczyścić pistolety po malowaniu (lakierowaniu), to używam tego http://allegro.pl/inter-troton-remover-srodek-do-usowania-lakierow-i3580034577.html
Czyści każdą farbę i lakier.
Jak to stosuje to używam maski lakierniczej, bo dosyć śmierdzi i pewnie jest toksyczne.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline studio tata

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Października 2013, 09:37:14 czas Polski »
amoniak , welna stalowa , skrobaki - cykliny , uwaga ramki czesto nie sa litym drewnem , lecz odciskami gipsowymi szczegolnie mda byla w latach miedzywojennych
pozdr