16 Maja 2026, 19:45:01 czas Polski

Autor Wątek: Zagłębiarka mile widziana rada.  (Przeczytany 3565 razy)

Offline faful_ek

Zagłębiarka mile widziana rada.
« dnia: 10 Kwietnia 2016, 23:06:35 czas Polski »
Witam
Chciałbym nabyć zagłębiarkę z szyną
Moje pytanie brzmi następująco
Jaką? :)
Patrzyłem tu i tam
Czytałem tam i siam.. i dalej nic nie ogarniam.
Ów urządzenia pragnął bym używać do wykonywania tzw fuch
Zamierzam nim ciąć płyty wiórowe, blaty, mdf, hdf, lakiery, etc... (stolarstwo meblowe płytowe)
Liczba fuch będzie wynosić maxymalnie dużo więc konkretny profesjonalny sprzęt ma być.
z festoola przegladnałem wszystkie i . no i co .. i nie widze różnic między nimi. no cóż... taki niedokształcony jestem to fakt...
Przy mebelkach pracowałem już w kilku firmach więc robiłem kilkoma różnymi zagłebiarkami jednak Ja mam problem jak kupuje coś sobie... to chce by było to wyjątkowe, nejlepsze i najwspalnialsze a jak to wszystko już będzie miało to najlepiej by było jeszcze najtańsze;]
dobrzy ludzie dajcie jakieś dobre rady;]
Dziękuje pozdrawiam prosze - bez nadmiernego poniżania Mojej skromnej persony.
Przepraszam za wylewność jednak dziś taki dzień mokry mam.

Offline arturs

Odp: Zagłębiarka mile widziana rada.
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Kwietnia 2016, 23:14:48 czas Polski »
z tego co koledzy piszą w innych wątkach (były już takie) to do płyt mafel z funkcją podcinania jest najlepszy..

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Kwietnia 2016, 23:17:14 czas Polski »
Ciezkie pytanie bo kazdy da Ci inna odpowiedz. Ja uzywam festoo i jestem megazalowolony.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Kwietnia 2016, 23:19:40 czas Polski »
Maffel.
Niestety, jedyny spełniający Twoje wymagania (i faktycznie do płyty najlepszy). Niestety, nie najtańszy :)
Piotrek jak Ty to robisz, że Ci nie wyrywa? Tniesz tarczą TF48?

Offline faful_ek

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Kwietnia 2016, 23:49:42 czas Polski »
czekam na więcej komentarzy....
Robiłem festoolem i makitą.. i powiem iż są porównywalne jak dla mnie.
ten mafell troszkę tajwanem mi zalatuje. ( z całym szacunkiem dla firmy...)
ja rozumiem funkcja podcinaka .. ła itd.. ale nie ogarniam tego  co to jest?
ustawienie głębokości? to głębokość moge sobie przecież ustalić pierwsze cięcie ustawie np na 1mm i potem lecę po całości
hm... czekam na więcej wypowiedzi.. no tania nie jest.. ale szybkie zabawki też nie są tanie.
No i tak jak piszę.. no może to mylne wrażenie i festool jest z pewnością przereklamowany w sensie ( w znaczenej części narzędzi/ maszyn płąci się kolosalnie z logo )  ale przyznać im trzeba że maja naprawdę bardzo dobre zabawki. tylko cene zawyżają troszkę...
jednak mimo wszystko... spać w koszulce z napisem festool pragnę:D
Ale słucham was nadal....
i dlaczego niby ten maffel taki dobry ? w czym lepszy niż festool?
na jakiej podstawie tak stwierdzasz?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Kwietnia 2016, 00:04:39 czas Polski »
Maffel przy ustawieniu podcinania przesuwa tarczę "o włos". Inni tego nie mają. Poczytaj sobie trochę (jest o tym nawet na forum) w necie.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Kwietnia 2016, 01:52:32 czas Polski »
Temat poruszany wielokrotnie
Po co znów się w to zgłębiać?
Przykladowo
http://forum.domidrewno.pl/pily-28/porownanie-zaglebiarek-festoola-ts-55-i-maffel-mt55-cc/msg6950/#msg6950

Jest jeszcze kilka
 Wystarczy poszukać
Pozdrawiam

Offline Henry

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Kwietnia 2016, 08:56:34 czas Polski »
Chciałbym nabyć zagłębiarkę z szyną

Rozumiem że jesteś kolejną osobą która wierzy że jest jakiś tajemny argument za którąś z zagłębiarek, tylko jeszcze nikt o tym nie napisał. I Twoje prośby sprawią że go wyjawimy? Nic z tego - gdybyśmy ten sekret zdradzili, to sprzedaż konkurencyjnych firm by spadła do zera - wszyscy kupowali by tylko jedyną najlepszą zagłębiarkę, a dla dobra rynku i zachowania konkurencyjności nie możemy tego zrobić... ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Kwietnia 2016, 09:13:31 czas Polski »
http://youtu.be/2nSyNdBAfGs

To jeśli nie widziałeś ;) potem jest już tylko lepiej jak nauczysz się z nią pracować. To jest tańsza propozycja...

Droższa to Mafel

Offline Andriu

« Odpowiedź #9 dnia: 11 Kwietnia 2016, 09:59:12 czas Polski »
też stałem  przed  dylematem takim jak ty i wybrałem mafella   trafiłem na  obniżkę  i nie żałuję,  najbardziej mnie cieszy funkcja podcinania czego nie ma festol. Blaty z laminatu, drewno lakierowanie, płyty laminowane tnie bez wyszczerbień. kup sobie orginalne ściski do szyny bo  trudno je dorobić. jak poszukasz to za 2600 możesz  zestaw maximax nabyć. długo szukałem  używki ale nie  znalazłem.     

Offline faful_ek

« Odpowiedź #10 dnia: 11 Kwietnia 2016, 21:09:19 czas Polski »
Makitą robiłem.. jest ok.... ale fakt szału nie ma.....
festool.. no cóż - kisiel w gaciach...
maffel- ? jak to ktoś mądry kiedyś powiedział why kurczaczek why nie ma plug in.....:((( a jakiś inny sensowny minus? nie robiłem nim, nikt tego nie zna z moich okolic jak mówiłem maffel to odpowiadali maktech?
Zagadkowa firma...Kusi... kręci...hmm...

kwita

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Kwietnia 2016, 21:18:59 czas Polski »
Jak już wyżej koledzy pisali, temat zagłebiarki bił rekordy wypowiedzi na forum, jeśli zamierzasz robić fuchy i ma być to dobry sprzęt to mafel. Ja robię Festoolem tylko tarczą TF48 i lakieru nie wyrywa, musi być ostra i czysta. Wydaje mi się, że nic tańszego nie wchodzi w grę  :D i nie warto niczego innego szukać.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #12 dnia: 12 Kwietnia 2016, 06:43:13 czas Polski »
Co do podcinania to ja na Festoolu daje radę i nie wyrywa. Po pierwsze czysta tarcza po drugie ostra portrecie listwa antyodpryskowa ale ja mam juz zjechana i bez niej mi nie wyrywa