15 Sierpnia 2026, 23:02:43 czas Polski

Autor Wątek: Maszyny - Gomad, Żefam, Baurele itp.  (Przeczytany 1508 razy)

sgt_raffie

• Gość
Maszyny - Gomad, Żefam, Baurele itp.
« dnia: 11 Kwietnia 2016, 22:31:22 czas Polski »
Czołem

Parę słów wyjaśnienia. Jak wspominałem niektórym osobom na forum udało mi się dorwać kontakt do właściciela dużego zakładu stolarskiego który ma całkiem sporo starszych maszyn na sprzedaż.

Informacja od właściciela jest taka:
 -wszystko (poza specjalnie zaznaczonymi) działa.
- wszystko będzie wymagało przeglądu i pewnie wymiany niektórych elementów eksploatacyjnych.
- wszystko co będę tu wrzucał pracowało jeszcze około 2-3 lata temu
- maszyny były przechowywane na zewnątrz, przykryte plandekami (porządnie przykryte). Stąd miejscami rdza powierzchniowa (ale nic nie zamoknięte).
- Jak czegoś brakuje na zdjęciach to pewnie nie ma. Chyba, że się czai gdzieś na magazynach. Wtedy będzie niespodzianka.
- Większość maszyn pochodzi z lat 80 lub wcześniej. Te maszyny PRACOWAŁY. Silnik w mojej pile został wymieniony na mocniejszy, bo ten 4 kW nie wyrabiał.

Dobrym przykładem potencjalnego stanu jest mój wątek o pile Rema DMMA-35 - podejrzewam, że reszta maszyn jest w stanie podobnym lub lepszym. Jest szansa, że część maszyn będzie z jakąś dodatkową "niespodzianką" (ja, np w pile zamiast silnika 4 kW miałem 7,5 kW).

Ceny są, moim zdaniem, w miarę atrakcyjne. Sam się zastanawiam nad paroma rzeczami. Są też do niewielkiej negocjacji (ale zaznaczam, że niewielkiej bo Pan Jasiu wie co ma). Jak za drogo to piszcie (i najlepiej dajcie linka). Zawsze można zaproponować cenę. Maszyny stoją więc jak kwota będzie rozsądna to P. Jasiu pewnie się zgodzi. W cenie złomu nie pójdą.

Podane tu informacje to jak na razie to, co udało się dowiedzieć. Zdjęcia są jakie są ale nie udało się zrobić lepszych. Ciezko się tam dostać. Jeśli będzie taka potrzeba to mogę spróbować ale pewnie będzie trzeba poczekać na pogodę i dostępność widlaka. Jest więcej zdjęć poszczególnych urządzeń wiec jak coś to proszę o info - będę wysyłał na maila.

Co do obejrzenia sprzętu - pewnie coś by się dało zorganizować ale znowu po jakimś czasie. Pogoda + widlak ;).

Pytania itd proszę tu w wątku albo na maila sgt.raffie (at) gmail.com. Postaram się odpowiedzieć w miarę szybko ale znowu nie jest to do końca zależne odmnie. Sam nie do końca się na tym znam więc będę pełnił rolę posłańca.

I dla "uczulonych" - handlarzem nie jestem. Uznałem, że na początek, zamiast pchać to na OLX czy Allegro wrzucę tutaj - może ktoś szuka czegoś podobnego. Maszyny nie są moje, po prostu pomagam właścicielowi w ich sprzedaży bo sam nie ma na to czasu. Jak puścicie to dalej (wiem, że większość z tego to nie są maszyny dla hobbysty) będę wdzięczny.

Anyway, do rzeczy. Na razie pierwsza porcja. Będzie więcej (m.in grubościówka, dwie porządne wiertarki kolumnowe, tokarka), tylko się ogarnę ze spisem. Ceny rzucone przez P. Jasia. Transport może by się udało jakiś załatwić, załadunek bez problemu.

Frezarka dolnowrzecionowa Gomad DFDA-3a - 3500

Heblarka Żefam, prawdopodobnie model 40 - 3000

Frezarka górnowrzecionowa Baurele-Romer (ponoć 25tysiecy obrotów) - 4000

Szlifierka taśmowa pionowa - 2000

Tokarko-kopiarka Hahn&Kolp - 3500

Offline kares

Odp: Maszyny - Gomad, Żefam, Baurele itp.
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Maja 2016, 18:52:03 czas Polski »
A gdzie to cmentarzysko maszyn się znajduje?

sgt_raffie

• Gość
Odp: Maszyny - Gomad, Żefam, Baurele itp.
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Maja 2016, 19:11:55 czas Polski »
Oj zaraz cmentarzysko. Schronisko :P. Parę km na południe od Świątnik Górnych (Małopolskie).