Zrobiłem do mojego Sjobergsa jeszcze jeden gadżet. Myślę że Ci którzy dłubią w drewnie mogą być zainteresowani. To specjalny uchwyt do mocowania płaskorzeźb i małych gabarytowo rzeźb (do ok 20x20x20cm). Uchwyt taki oferuje Veritas ale jest w koszmarnej cenie. Uchwyt pozwala na ustawienie materiału w korzystnym do obróbki ustawieniu w sposób płynny .(u Veritasa odbywa się to skokowo).

Głównym elementem zacisku jest solidna śruba (M20)

W specjalnie ukształtowanym łbie śruby został wykonany )prostopadle do jej osi) otwór w którym suwliwie jest osadzony trzpień z przyspawanym na jednym z końców talerzem. Do tego talerza za pomocą wkrętów można mocować bezpośrednio materiał, lub tak jak na zdjęciu pośrednio poprzez podstawkę.

Istnieje możliwość wysuwania (w pewnym zakresie) trzpienia, jego obrotu o 360 stopni oraz skręcenia go w pożądanym kierunku. Urządzenie mocuje się poprzez zaciśnięcie w szczękach imadła strugnicy. Jak widać na zdjęciach oś śruby znajduje się na sporej wysokości nad poziomem blatu strugnicy aby zapewnić ergonomię pracy podczas rzeźbienia.
Konstrukcja sprawuje się wyśmienicie- została sprawdzona w praktyce. Nawet silne uderzenia pobijakiem nie zmieniają ustawienia materiału.