Dzięki raz jeszcze za pochwały

Ponieważ kilkakrotnie już miałem pytania na maila, dotyczące wymiarów moich imadeł więc naszkicowałem jeszcze jeden rysunek na którym postarałem się zebrać wszystkie istotne wymiary.
Raz jeszcze podkreślam że rysunek dotyczy nie oryginalnego zacisku SJOBERGSA tylko jest to moje wykonanie wzorowane na oryginale ale zawierające kilka modyfikacji.

Korpus mojego imadła został wygięty z blachy grubości 4mm
Głównym elementem jest śruba trapezowa Tr 24 o skoku 5mm ( u Sjobergsa jak przypuszczam jest mniejsza średnica)
Użyłem nakrętek trapezowych Tr 24/5 ( u Sjobergsa są cylindryczne o wyraźnie mniejszej średnicy ale jak mi się wydaje nieco dłuższe )
Moja szuflada ma głębokość wewnętrzną ~29mm (wynika to z tego że pod ruchomą częścią imadła wykonaną z profilu 40x20wys znajduje się płaskownik o grubości 4mm, taki sam płaskownik jest przykręcony do spodniej części blatu- są to jakby ślizgi imadła i to po nich przesuwa się cały mechanizm) pisałem i rysowałem o tym wcześniej w wątku.
Nie wiem jakiego kątownika do szczęki imadła używa Sjobergs ( sądzę że jest to wygięty z blachy profil) ja użyłem kątownika hutniczego- taki jest zdecydowanie mocniejszy.
Szerokość wewnętrzna wygiętych korpusów musi pomieścić jak widać na rysunku 3 listwy o grubości 10mm ( jedna z nich jest stalowa, dwie z tworzywa ślizgowego TARNAMID) + kilka mm luzu na regulację. Połączenia szczęk ślizgowych (jednej z korpusem a drugiej z ruchomą listwą stalową wykonałem wkrętami M4 z łbem soczewkowym. Wkręty muszą być tak zagłębione w materiale aby nie wystawały poza pow ślizgową szczęk. W listwie stalowej w odpowiednich odległościach (wg rys) należy wykonać płytkie ślepe otw fi 6mm wejdą w nie końcówki 2 śrub regulacyjnych M6.
Zalecam najpierw wygięcie blach a potem spawanie reszty z uwzględnieniem powyższych uwag.
Kołkowanie śruby z główką pokrętła (po przewleczeniu kątownika) należy wykonać z minimalnym tylko luzem, dobrać doświadczalnie wiertło pod kołek tak aby wbity został z wyraźnym oporem. Wskazane jest wykonanie otw o fi 5,9 i rozwiercenie go rozwiertakiem.
Otwór w główce pokrętła pod stoczony odcinek śruby wykonać z pasowaniem suwliwym. Otwór pod pokrętło większy o ok 0,5mm od średnicy pokrętła. Łatwiejsze będzie dopasowanie pokrętła do otworu

Otwory fi 40 pod imaki należy wyznaczyć doświadczalnie. Otwory potrzebne są tylko w jednym z imadeł (zakładam że wykonawca będzie robił też imadło od czoła strugnicy)
Mam nadzieję ze teraz jest już jednoznaczna jasność

a gdyby nie proszę pytać.