20 Kwietnia 2026, 08:35:15 czas Polski

Autor Wątek: SJOBERGS ELITE 1500 raz jeszcze  (Przeczytany 59783 razy)

Offline dos

Odp: SJOBERGS ELITE 1500 raz jeszcze
« Odpowiedź #195 dnia: 06 Września 2017, 13:56:08 czas Polski »
Może skontaktuj się z administratorem, powinien mieć możliwość włączenia edycji.

Offline Dariusz Popławski

« Odpowiedź #196 dnia: 08 Września 2017, 18:50:46 czas Polski »
Admin to równy gość :) obiecał pomoc w ponownym uzupelnieniu wątku w zdjęcia.

Offline TomaszLas

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • czasami lubię pstrykać...
  • View Gallery
« Odpowiedź #197 dnia: 27 Września 2017, 22:39:15 czas Polski »
Wielki szacun dla "masjtra" stół piękny , kawał porządnej roboty ,marzy mi się coś takiego..

« Odpowiedź #198 dnia: 28 Września 2017, 20:31:35 czas Polski »
Dziękuję :)
Znalazłem jeszcze jakieś rysunki związane z budową mojej strugnicy. Pamiętam jak wielu istotnych wymiarów nie mogłem się doszukać w sieci, aż w końcu na stronie producenta znalazłem rysunki montażowe, które są zapewne dodawane do zakupionych stołów SJOBERGA. Wpadłem na pomysł że po wydrukowaniu, w jakiś sposób przeskaluję je sobie i ustalę te wymiary na zasadzie proporcjonalnego porównania znanych wymiarów gabarytowych podawanych przez producenta z tymi których szukałem. Metoda ta pozwalała oczywiście na zgrubne ustalenie  wymiarów ale o jakiejkolwiek większej dokładności mowy być nie mogło. To są właśnie rysunki z tego etapu. Uważne ich przestudiowanie uwidoczni na pewno jakieś nieścisłości ale na pewno będzie pomocne dla chętnych podjęcia się takiej realizacji. Ja na pewno byłbym w wtedy za nie wdzięczny :). Np pierwotnie sądziłem że otwory w blacie są rozstawione względem siebie w jednakowych odległościach . Okazało się jednak że tak nie jest. Bliżej prawdy jeśli o ten aspekt chodzi jest rysunek pierwszy.
Raz jeszcze podkreślam że nie jest to dokumentacja po wykonawcza ale raczej przed. ;)

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #199 dnia: 29 Września 2017, 14:26:42 czas Polski »
Prześledziłem cały wątek bardzo uważnie i szczęka leży na podłodze. Nie dość że wykonanie samo w sobie bardzo genialne to jeszcze to w jaki sposób podszedłeś do szkiców i dokumentacji klasa sama w sobie. Gratuluje.
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

« Odpowiedź #200 dnia: 13 Października 2017, 14:53:05 czas Polski »
Dzięki raz jeszcze za pochwały  :)

Ponieważ kilkakrotnie już miałem pytania na maila, dotyczące wymiarów moich imadeł więc naszkicowałem jeszcze jeden rysunek na którym postarałem się zebrać wszystkie istotne wymiary.
Raz jeszcze podkreślam że rysunek dotyczy nie oryginalnego zacisku SJOBERGSA tylko jest to moje wykonanie wzorowane na oryginale ale zawierające kilka modyfikacji.

Korpus mojego imadła został wygięty z blachy grubości 4mm
Głównym elementem jest śruba trapezowa Tr 24 o skoku 5mm ( u Sjobergsa jak przypuszczam jest mniejsza średnica)
Użyłem nakrętek trapezowych Tr 24/5 ( u Sjobergsa są cylindryczne o wyraźnie mniejszej średnicy ale jak mi się wydaje nieco dłuższe )
Moja szuflada ma głębokość wewnętrzną ~29mm (wynika to z tego że pod ruchomą częścią imadła wykonaną z profilu 40x20wys znajduje się płaskownik o grubości 4mm, taki sam płaskownik jest przykręcony do spodniej części blatu- są to jakby ślizgi imadła i to po nich przesuwa się cały mechanizm) pisałem i rysowałem o tym wcześniej w wątku.
Nie wiem jakiego kątownika do szczęki imadła używa Sjobergs ( sądzę że jest to wygięty z blachy profil) ja użyłem kątownika hutniczego- taki jest zdecydowanie mocniejszy.
Szerokość wewnętrzna wygiętych korpusów musi pomieścić jak widać na rysunku 3 listwy o grubości 10mm ( jedna z nich jest stalowa, dwie z tworzywa ślizgowego TARNAMID) + kilka mm luzu na regulację. Połączenia szczęk ślizgowych (jednej z korpusem a drugiej z ruchomą listwą stalową wykonałem wkrętami M4 z łbem soczewkowym. Wkręty muszą być tak zagłębione w materiale aby nie wystawały poza pow ślizgową szczęk. W listwie stalowej w odpowiednich odległościach (wg rys) należy wykonać płytkie ślepe otw fi 6mm wejdą w nie końcówki 2 śrub regulacyjnych M6.
Zalecam najpierw wygięcie blach a potem spawanie reszty z uwzględnieniem powyższych uwag.
Kołkowanie śruby z główką pokrętła (po przewleczeniu kątownika) należy wykonać z minimalnym tylko luzem, dobrać doświadczalnie wiertło pod kołek tak aby wbity został z wyraźnym oporem. Wskazane jest wykonanie otw o fi 5,9 i rozwiercenie go rozwiertakiem.
Otwór w główce pokrętła pod stoczony odcinek śruby wykonać z pasowaniem suwliwym. Otwór pod pokrętło większy o ok 0,5mm od średnicy pokrętła. Łatwiejsze będzie dopasowanie pokrętła do otworu  :)
Otwory fi 40 pod imaki należy wyznaczyć doświadczalnie. Otwory potrzebne są tylko w jednym z imadeł (zakładam że wykonawca będzie robił też imadło od czoła strugnicy)
Mam nadzieję ze teraz jest już jednoznaczna jasność  ;D a gdyby nie proszę pytać.

Offline TomaszLas

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • czasami lubię pstrykać...
  • View Gallery
« Odpowiedź #201 dnia: 13 Października 2017, 18:21:38 czas Polski »
I tego właśnie było potrzeba, panie piwko dla Pana

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

« Odpowiedź #202 dnia: 22 Października 2017, 22:08:52 czas Polski »
W temacie imadła do stołu Sjobergs otrzymałem zapytanie odnośnie tej części w którą wchodzi śruba trapezowa ( z otworem na pokrętkę).
Moim zdaniem akurat tego elementu nie ma co szukać w necie , trzeba to po prostu wytoczyć go na tokarce.
Wszystkie istotne wymiary tej główki znajdują się na ostatnim rysunku. Średnica otworu wzdłuż osi zależy oczywiście od średnicy gwintu użytej śruby. Gwint na odcinku wejścia w główkę musi byc stoczony do rdzenia śruby.
Można też ewentualnie rozważyć wykorzystanie w tym miejscu trójnika hydraulicznego w którym stoczyć trzeba na gładko gwinty we wszystkich trzech wylotach..  być może dotoczyć jakąś redukcję na śrubę.
Trzeba by to wszystko przemyśleć i przekonstruować. Ja wykonałem imadła jak najbardziej podobne do tych oryginalnych dlatego bez toczenia się nie obyło :)

« Odpowiedź #203 dnia: 18 Października 2018, 20:11:02 czas Polski »
Trochę czasu upłynęło od kiedy do mojej strugnicy wzorowanej na SJOBERGS Elite 1500 dorobiłem szafkę.
Olej na frontach szafki zdążył się już kolorystycznie dopasować do całości a ja tym czasem dodałem kolejną rzecz polepszającą funkcjonalność stołu.
Ponieważ trochę rzeźbię bardzo brakowało mi dużej płaskiej szuflady która pomieściła by wszystkie moje dłuta ( a mam ich grubo ponad setkę) i dała do nich łatwy dostęp.
Szuflady w szafce stołu są raczej do tych celów (przy takiej ilości dłut ) mało przydatne.
Pomiędzy blatem tej strugnicy a górną krawędzią poziomych listew łączących nogi jest jednak na tyle dużo miejsca że udało mi się tam skonstruować coś takiego.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #204 dnia: 18 Października 2018, 20:33:19 czas Polski »
Szybko dodaj zdjęcie.

« Odpowiedź #205 dnia: 18 Października 2018, 20:34:59 czas Polski »

Szuflada musiała być na tyle niska aby nie zaczepiała o maksymalnie wsunięte w blat imaki (pieski) a jednocześnie na tyle szeroka aby pomieścić przynajmniej 2 rzędy dłut.
Ponad 100 dłut też ma swoją wagę więc prowadnice powinny mieć solidną nośność i zapewniać pełny wysuw tak aby mieć swobodny wybór konkretnego dłuta.

tak wygląda to po zasunięciu od przodu

a tak od tyłu strugnicy

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #206 dnia: 18 Października 2018, 20:36:46 czas Polski »
No i o to chodzi :)

« Odpowiedź #207 dnia: 18 Października 2018, 20:42:33 czas Polski »
Dawno nie wrzucałem na forum i nie wrzucałem fotek i zapomniałem jak to zrobić ale już się udało :)

Wracając do konstrukcji szuflady: oczywiście nie może ona wystawać poza krawędź blatu tak aby pionowo mocowana deska czy płyta nie wchodziła z nią w kolizję.
Przy takiej szerokości szuflady ( u mnie jest to 560mm) trzeba to dokładnie rozplanować.
Dno i boki szuflady zostały wykonane z drewna bukowego (sklejka mikrowczepowa grub 18mm) Przegrody na dłuta z listew o przekroju 36x9mm
Zrobię też fotki szuflady z zawartością ale to już jutro :)

« Odpowiedź #208 dnia: 20 Października 2018, 10:34:22 czas Polski »
Tak wygląda szuflada z zawartością

Faktem jest że w trakcie rzeźbienia korzystam tak na prawdę z kilku (kilkunastu) dłut ale czasem potrzebne jest takie którego akurat nie mam pod ręką i wkurzające jest to szukanie narzędzia (często brałem wówczas coś podobnego bo akurat tego którego szukałem nie mogłem znaleźć)
Kiedy rzeźbię i nie mogę znaleźć odpowiedniego profilu dłuta to bardzo mnie to rozkojarza i denerwuje :)
Teraz jak na tacy u kelnera mam wszystko i mniej więcej wiem w jakiej kasetce szukać tego potrzebnego.
Szuflada ma też swoje wady bo do dłut w przegrodach dostaje się trochę wiórów , które wpadają tam przez otwory imakowe w blacie ale to nie jest to wielki problem, wystarczy na koniec pracy przejechać odkurzaczem i wszystko jest w najlepszym porządku. Myślałem nawet o jakieś brezentowej rolecie ale to już chyba przesada ;)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #209 dnia: 20 Października 2018, 10:47:37 czas Polski »
O rany! Teraz pokaż prace :)