20 Kwietnia 2026, 19:53:52 czas Polski

Autor Wątek: SJOBERGS ELITE 1500 raz jeszcze  (Przeczytany 59792 razy)

Offline Dariusz Popławski

Odp: SJOBERGS ELITE 1500 raz jeszcze
« Odpowiedź #225 dnia: 09 Listopada 2018, 19:37:10 czas Polski »
Na początek wystarczą 3-4 dłuta . Wśród nich powinno być właśnie dłuto V. Przydałoby się jeszcze jakieś proste o szerokości ok 8-12mm i jakiś żłobak o średnim profilu (3-5) podobnej szerokości i można zacząć zabawę. Dość przydatne jest też dłutko proste ale o skośnej krawędzi. Resztę spokojnie skompletujesz sobie wraz z upływem czasu .
Jako materiał polecam najpierw coś miękkiego, najlepiej lipa ostatecznie topola.
W internecie sporo jest wiadomości na temat snycerstwa. Polecam książki i filmy Chrisa Pye, z innych autorów np. Ian Norbury

« Odpowiedź #226 dnia: 12 Listopada 2018, 18:56:58 czas Polski »
Po zdjęciu ścisków wygląda to tak:

Przed sklejeniem na przecięciu przekątnych każdego kwadratu zrobiłem przelotowy otwór fi 4mm.
Dla górnej sklejki był to otwór pilotażowy otwornicy fi 60mm, dla dolnej sednika fi 20mm.
W górnej sklejce przy pomocy piły wyciąłem wstępnie kanał łączący krawędź talerza z otworem fi 60.
Pozostawiłem kilkumilimetrowy naddatek aby precyzyjnie (już po sklejeniu obu kwadratów) obrobić ten kanał przy pomocy frezarki górno wrzecionowej.
W kanale będzie śruba i przemieszczająca się po niej nakrętka z wypustem- czyli ruchoma szczęka zacisku.
W środku w otworze fi 60 będzie umieszczony krążek stanowiący oś obrotu talerza i jednocześnie obsadę śruby.
Krążek ten (widoczny w górnej części zdjęcia) wskazane jest wytoczyć po wykonaniu otworu otwornicą aby dokładnie dopasować jego średnicę do otworu.

klejąc oba kwadraty należy zachować koncentryczność obu otworów.

Kolejną czynnością było zgrubne wycięcie krążka o średnicy 590mm z zachowaniem ok 2-3mm naddatku

Sposób na dokładne wycięcie pokazuje zdjęcie poniżej:

W kawałku starej płyty meblowej w odpowiednim miejscu wykonałem otwór fi 20mm
W otworze tym umieściłem piesek fi 20mm
Płyta została następnie ustawiona w odpowiedniej odległości od piły ( R=295)
Na piesek nałożyłem wstępnie wycięty krążek i obracając uzyskałem równo wycięty krążek o żądanej średnicy

« Odpowiedź #227 dnia: 16 Listopada 2018, 20:11:29 czas Polski »
Tak wygląda uchwyt po zamontowaniu śruby dociskowej.

Śruba (gwintowany pręt M14) ma zatoczone końcówki. Z jednej strony jest osadzona obrotowo w piaście w centrum talerza a z drugiej ustabilizowana grubym płaskownikiem 30x10 o długości 100mm
Płaskownik ten jest przykręcony do talerza 4 wkrętami 5x50. Płaskownik jest umieszczony w wybraniu tak aby po zdjęciu korbki śruba nie wystawała poza obrys talerza i nie zaczepiała o pionową część stojaka. Na śrubie jak widać jest nakrętka M14 o specjalnym kształcie.

W górnej połowie talerza są promieniowo rozmieszczone przelotowe otwory o średnicy fi20mm. Otwory zostały wykonane sednikiem. W otworach w stosownej odległości umieszczane są aluminiowe pieski o długości ok 60mm , Kształtem pieski przypominają te sjobergowskie ale nie mają sprężyn. Dopasowałem je suwliwie do otworów w talerzu.
Talerz, podobnie jak cały imak i strugnicę pomalowałem 3 warstwami oleju lnianego.

« Odpowiedź #228 dnia: 20 Listopada 2018, 19:41:45 czas Polski »
Do uchwytu dorobiłem też dwa pieski z zaciskami śrubowymi .

Zapewniają dodatkową stabilizację boczną.
Podobne pieski znajdują się w ofercie firmy VERITAS ale ich cena nie za bardzo zachęca do zakupu ;)

Imak dzięki łatwemu pozycjonowaniu doskonale sprawdza się też przy mniejszych rzeźbach i płaskorzeźbach.
Duża powierzchnia talerza zapewnia wygodne podparcie dla przedramion podczas pracy przy drobnych detalach.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #229 dnia: 20 Listopada 2018, 19:59:37 czas Polski »
Bardzo podobają mi się rzeźby jak i porządnie wykonane przyrządy - przykładasz się :)

Offline hycel

« Odpowiedź #230 dnia: 20 Listopada 2018, 20:04:14 czas Polski »
Witam .
   Niezwykle rzadko omawiam czy oceniam prace innych osób .
Nie dlatego że jestem leniwy ,ale dlatego ze nie posiadam
do tego kwalifikacji . Nie mniej tu muszę zrobić wyjątek ,
 i wyrazić swój zachwyt . Prace Twoje są doskonałe .Od dziecka marzyłem o rzeźbieniu .Niby jakieś zdolności manualne posiadam ,ale kompletnie nie
 umiem rysować . Czy jest możliwe rzeźbienie bez posiadania tej umiejętności ?.
 Pozdrawiam .

« Odpowiedź #231 dnia: 21 Listopada 2018, 19:54:52 czas Polski »
Cieszę się że podoba się moja robota  :)
A co do pytania:  czy jest możliwe rzeźbienie bez posiadania umiejętności rysowania...
Sądzę że tak, ale rzeźbiarzowi który potrafi też rysować chyba będzie łatwiej. 
Jeśli wezmę do ręki jakiś przedmiot i dokładnie z każdej strony go sobie obejrzę, to w mojej głowie powstaje przestrzenne wyobrażenie tego przedmiotu.
Mogę zamknąć oczy i w myślach widzę ten przedmiot z każdej strony. Nie mówię tu o precyzyjnych szczegółach ale o takim widzeniu tego przedmiotu który pozwala mi go narysować
z dużym prawdopodobieństwem zachowania proporcji. Właśnie w tym momencie mogę wziąć w rękę ołówek i wykonać kilka szkiców, które przeniosą moje myśli na papier.
Ten sam proces można też wykonać dłutem (dłutami) w drewnie , będzie on jednak trwał zdecydowanie dłużej a poza tym szkicując mam możliwość nakładania wielokrotnego linii, zagęszczania ich, wycierania tak aby zobaczyć na papierze ten zachowany w myślach projekt.
Skrócenie tego procesu do kilkudziesięciu sekund jest najistotniejsze, rzeźbiąc nigdy tak szybko tego nie zrobię.
Dla ułatwienia spróbuj najpierw płaskorzeźby, najpierw stosunkowo płytkiej, starając się skopiować jak najwierniej jakiś detal.
Powodzenia, najlepiej mniej się zastanawiać a więcej działać  :D

Offline hycel

« Odpowiedź #232 dnia: 21 Listopada 2018, 20:45:41 czas Polski »
Witam .
   Dziękuję za tak miłą i wyczerpującą odpowiedź .
Od wielu lat odnawiam lub kopiuję stare meble i tam
czasami muszę dorobić brakujące aplikacje lub rzeźbienia .
Tak więc z kopiowaniem i operowaniem dłutem większego problemu nie mam .
 Problem jest z tak zwanym widzeniem przestrzennym, a z tym trzeba się
urodzić ,mi tego bozia nie dała .
  Dziękuję ,życzę Ci powodzenia.
 Pozdrawiam.

Offline chaos

« Odpowiedź #233 dnia: 23 Listopada 2018, 06:30:07 czas Polski »
możesz dokładniej pokazać te pieski z zaciskiem srubowym, jaką srubę użyłeś?
Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego

« Odpowiedź #234 dnia: 23 Listopada 2018, 09:39:10 czas Polski »
Ok. wieczorkiem obfotografuję i wstawię zdjęcia.

« Odpowiedź #235 dnia: 23 Listopada 2018, 20:04:02 czas Polski »
Zdjęcia piesków aluminiowych i piesków z zaciskami śrubowymi

« Odpowiedź #236 dnia: 23 Listopada 2018, 20:09:54 czas Polski »
Może jeszcze dla ułatwienia odczytu proporcji fotka z miarką

Użyta śruba to pręt gwintowany M14
Pieski ze śrubą są stalowe, średnica pieska wchodząca w otwór to fi 20mm, główka w której znajduje się gwint ma średnicę 22mm.
Stopki dociskowe są obrotowe. Na stopkach miekkie szczęki z tekstolitu

Offline chaos

« Odpowiedź #237 dnia: 27 Listopada 2018, 14:46:01 czas Polski »
dzięki za odpowiedz, jak zakończone są śruby przy stopkach dociskowych i jak wykonane same stopki (jak to jest połączone)?
Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego

« Odpowiedź #238 dnia: 27 Listopada 2018, 20:40:10 czas Polski »
Śruby są zatoczone do średnicy 8mm na długości nieco mniejszej niż grubość płaskowników. na końcu zatoczenia jest kanałek na seger 8
W płaskownikach jest wykonany dwustopniowy otwór fi8/fi12.  Po założeniu płaskownika zapina się pierścień osadczy segera.
Ważne jest odpowiednie dobranie pasowania średnicy 8mm (obrotowe) śruby i otworu w płaskowniku oraz takiej głębokości otworu na seger
aby nie było za dużych luzów poosiowych. Nakładki z tekstolitu tak jak widać przykręcone wkrętami M4 o długości takiej aby nie wychodziły poza powierzchnię szczęk

« Odpowiedź #239 dnia: 08 Stycznia 2019, 19:04:14 czas Polski »
Chciałem jeszcze na zakończenie podrzucić Wam rysunek złożeniowy mojego uchwytu do mocowania rzeźb.
Co prawda to forum stolarskie ale zapewne osób z zacięciem artystycznym na pewno też tutaj nie brakuje, więc takie informacje mogą się przydać.
Rysunek dotyczy mojej wersji przyrządu, szczegółowych wymiarów oryginału PFEIL'a , na którym się wzorowałem nie znam.