01 Maja 2026, 17:50:51 czas Polski

Autor Wątek: SJOBERGS ELITE 1500 raz jeszcze  (Przeczytany 59894 razy)

Klo

• Gość
Odp: SJOBERGS ELITE 1500 raz jeszcze
« Odpowiedź #60 dnia: 11 Maja 2016, 18:49:23 czas Polski »
Wywołałem dyskusję, choć to był tylko żart, jednak...
Gdybym zrobił takie dzieło sztuki (niechby nawet było wierną kopią oryginału), to umieściłbym na nim własna nazwę. Jeli nie przez czysty egoimz (czyt.: dumę), to dla potomnych. Że był kiedyś ktoś, kto zrobił taki majstersztyk. :)
Ale nie będę Tobie w tryby się wciskał. :)

Offline Dariusz Popławski

« Odpowiedź #61 dnia: 12 Maja 2016, 08:39:23 czas Polski »
Zrobiłem powykonawczą inwentaryzację mojego Sjobergsa. Poniżej zdjęcie. Niektóre listwy konstrukcji podstawy są grubsze niż w oryginale ale dowiedziałem się o tym dopiero później i po prostu szkoda mi było strugać takie piękne drewno ;).
Podobnie blat, jest o 1cm węższy , ale za to o 1cm dłuższy dlatego rozstaw otworów imakowych mam jednakowy, u Sjoberga jest z tym różnie. Wieczorem wrzucę wszystkie moje rysunki z jakich korzystałem przy budowie tego stołu.

tak to wygląda wymiarowo

« Ostatnia zmiana: 26 Września 2017, 13:22:16 czas Polski wysłana przez Dariusz Popławski »

Offline arturs

« Odpowiedź #62 dnia: 12 Maja 2016, 17:04:06 czas Polski »
Stół piękny.  Ale logo bym sobie odpuścił
ja też.. w ogóle tytuł tego wątku jak i bliźniaczego wątku Roberta powinien brzmieć "Strugnica jak .. " albo "Strugnica na wzór .."

Stół zrobiłem wyłącznie na własny użytek, to miała być moim zamierzeniu jak najwierniejsza kopia tego stołu, a logo jest jego częścią, dlaczego miałbym go nie umieścić i dlaczego jest to w takich warunkach naruszenie prawa.

bo to nie jest Sjobergs Elite tylko Twoja kopia..
mimo że wygląda identycznie to nie jest zrobione w fabryce..
powiedzmy że ża dwa lata coś Ci się popsuje.. odwiedzi Cię kolega z forum, który nie będzie wiedział, że to kopia i pomyśli że to drogie ale słabe, albo nie wiem, sprzedasz, pójdzie dalej itp. jakbyś zrobił kopię mercedesa też nie możesz użyć logo mimo że całego złożyłbyś tak samo..

a co do strugnicy to świetna robota..

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #63 dnia: 12 Maja 2016, 17:19:15 czas Polski »
Strugnica jak się patrzy, jak jeszcze zamontujesz imadła, dociski,........ to szkoda będzie na niej pracować ;)
Remastered chyba bardziej pasuje do masteringu płyt muzycznych , może ja byś napisał Copied by Darek & son, to kolegów by tak logo nie raziło.

Offline kredzio

« Odpowiedź #64 dnia: 12 Maja 2016, 20:52:55 czas Polski »
Niestety koledzy mają rację logo totalnie nie potrzebne i nie ważne czy robisz to na użytek własny czy też nie. Skopiowałeś logo więc poniekąd właśnie popełniłeś przestępstwo, dlatego, że automatycznie zgodnie z literą prawa strugnica stała się podróbką, a mówiąc ściślej - sama produkcja już jest nielegalna. Nie jest ważne, że robisz to dla siebie.
Piękna strugnica, zacne wykonanie - szkoda, że umieściłeś to logo :(
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2016, 20:54:27 czas Polski wysłana przez kredzio »

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #65 dnia: 13 Maja 2016, 08:57:01 czas Polski »
Czary mary... ale jakie logo? :)

Kawał porządnej roboty...
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 13 Maja 2016, 09:02:57 czas Polski »
Czary mary... ale jakie logo? :)

Kawał porządnej roboty...

Panie mistrzu fotoszopa :) Jeszcze tutaj: http://i901.photobucket.com/albums/ac217/darik47/IMG_8410_1.jpg

Offline Konrad Popławski

« Odpowiedź #67 dnia: 13 Maja 2016, 10:51:38 czas Polski »
Witam,

Czytam wypowiedzi co poniektórych szanownych forumowiczów i nie mogę ogarnąć o co ludziom chodzi?
Może to jacyś przedstawiciele firmy Sjobergs albo co? WTF? o co Wam Chodzi?
Jakbyście zobaczyli na stole napis "SONY" to tez byście grymasili? A Może powiecie, że młotka samemu też nie można zrobić, bo ktoś to już wcześniej wymyślił i opatentował? Paranoja jakaś. Jeszcze raz powtórzę stół ma być wierną kopia oryginału, ba nawet lepiej ma być podrasowaną jego "lepszą wersją" w naszym subiektywnym mniemaniu. Stół jest robiony ręcznie i tylko i wyłącznie na własny użytek stąd nie ma mowy o jakieś działalności zarobkowej kosztem producenta. Temat tutaj założony miał pełnić misję edukacyjna i pokazać ze jak się bardzo czegoś chce i umie to można to zrobić samemu (i nie potrzeba do tego wielkich pieniędzy). Pokazujemy dokładnie tutaj proces produkcji naszego stołu, który zgadza się wygląda niemal identycznie jak oryginalny to takiej psia mać było naczelne założenie.  Wiedza jaką tutaj przekazujemy jest ogólno dostępna (producent sam udostępnia rysunki techniczne - jedynie dopytaliśmy o lika szczegółów osoby które posiadają oryginał) i chcemy wspomóc tutaj inne osoby, które marzą o takim stole, a nie stać ich na oryginał lub stać ich ale chcą go zrobić samodzielnie dla własnej satysfakcji. Ojciec jeszcze chyba nie podawał kosztorysu ale planujemy to zrobić na koniec. Co do samego loga - tak wykorzystaliśmy logo (ale jest ono dostępne dla każdej osoby - udostępnia je sam producent na swojej stronie internetowej). Rozumiem, że ktoś nie chciałby umieszczać takiego loga na swoim stole ale my chcemy i jako osoba prywatna mogę sobie wytapetować tym cały dom i nikt nie ma nic do tego.
Idąc waszym tokiem rozumowania nie domyślenia jest nawet narysowanie odręczne takiego loga na kartce papieru. W temacie jest jasno napisane ze to jest kopia stołu a nie stół orginalny. Odnoszę wrażenie, ze niektórzy tutaj mają utaj problem z tym, że stół jest zbyt perfekcyjnie podrobiony, (tak nie boję się użyć tego słowa) a chyba tutaj właśnie o to chodziło.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 13 Maja 2016, 10:59:52 czas Polski »
WTF? o co Wam Chodzi?

młody a taki pyskaty!!!

Trochę grzeczniej chłopcze! I zapomniałeś, że pierwszy wątek to przedstawienie się- tam mogłeś się wykrzyczeć.

I nie przechwalaj się, że taki super perfekcyjnie zrobiony, bo w wątku niżej jest napisane, że niektóre wymiary są złe!.

A co do logo- to już zostało ustalone, że nie macie prawa go używać, bo jest to plagiat. To są znaki towarowe, handlowe, ale widocznie w gimnazjum cię tego jeszcze nie nauczyli.
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2016, 11:06:13 czas Polski wysłana przez Sylwek »

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 13 Maja 2016, 11:03:42 czas Polski »
@Konrad Popławski
Nie o to chodzi. To, że producent udostępnia projekt i logo nie znaczy, że można to ze sobą łączyć. Idąc zatem Twoim tokiem rozumowania można rzec, że jeśli Sony udostępnia swoje logo (a robi to np. w materiałach prasowych opisując dokładnie zakres i sposób jego użycia) to robiąc radyjko w domu mogę je takim logo oznaczyć.
Owszem, trzymając sobie je w domu na biurku teoretycznie mogę bo kto mi zabroni?
Pokazując jednak Wasz produkt (który de facto jest piękny, perfekcyjny i chwała Wam za to, że się podzieliliście!) użycie logo wychodzi poza domowe ściany. Tak to zwyczajnie działa. Nie ma się co naburmuszać i twierdzić, że jesteśmy kupą niewdzięczników bo komuś logo nie pasuje. Trochę wyolbrzymiasz uwagi tych, którzy o tym pisali.
Podam inny przykład. Lego. Chciałem kiedyś napisać aplikację, która będzie nijako e-instrukcją do zestawów Lego. Zobacz, jakie mają obostrzenia: http://www.lego.com/pl-pl/legal/legal-notice/fair-play a przecież logo jest udostępnione!
Spójrz na to chłodniej. Napisz do producenta o zgodę na takie użycie znaku, niech wyrazi na to zgodę i temat nie istnieje.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 13 Maja 2016, 11:17:22 czas Polski »
Konrad.  Luzuj stringi. Nikt tu nikogo nie obraża ani nie krytykuje.  Logo sjoberg możesz sobie na czole wytatuowac ale umieszczone na identycznym stole zakrawa o plagiat.  Umieszczenie takich zdjęć na forum wystarczy aby mieć złą opinie. 
Stół bajka.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 13 Maja 2016, 11:31:30 czas Polski »
@Konrad Poplawski
1. Wrzuc troche na luz. Strasznie agresywnie piszesz.
2. Stolu tu raczej nikt nie krytykuje bo jest po prostu piekny!
3. Kwestia loga i praw do jego uzywania to jest temat rzeka. Ze stricte prawnego punktu widzenia, jesli Sjobergs nie zarejestrowal swojego znaku w odpowiedni sposob to jest szansa, ze to co zrobiliscie nie jest nielegalne. Ale prawdopodobnie jest. Pozostaje kwestia "dobrego smaku" - ale to juz kazdy w swoim wlasnym zakresie i sumieniu musi przetrawic.
4. Powiem Ci tak - jak bym zrobil tak dobry stol to ostatnie co by mi przyszlo do glowy to umieszczenie na nim czyjegos loga. Zrobcie swoje wlasne - bo jest sie czym chwalic.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #72 dnia: 13 Maja 2016, 11:42:00 czas Polski »
Ja jakbym natkną się na taki stół (powiedzmy ktoś wam podprowadza zawartość warsztatu wraz ze stołem-czego nie życzę) a ja o tym nie wiem że kradzione(złodziej ściemnia że w spadku dostał) to bym go potraktował jak oryginał -bo nigdzie nie jest napisane że to wierna kopia,oprócz wątku na forum DiD. Kopia nie znaczy gorszy,a wręcz odwrotnie i już jak chcecie umieszczać fotki w sieci to bym na fotce napisał że to kopia i po bólu,chyba że się mylę :-\

Offline wojo72

« Odpowiedź #73 dnia: 13 Maja 2016, 12:06:46 czas Polski »
W wątku od początku było napisane, że realizacja jest kopią wyrobu komercyjnego i nie jest to projekt zarobkowy więc trochę nie rozumiem wzburzenia poprzedników użyciem zmodyfikowanego logo, nikt też nie przypisuje tu sobie praw do cudzej twórczości i nie czerpie z niej korzyści więc posądzenia o plagiat chyba nietrafne co najwyżej może to być nieuprawnione użycie znaku towarowego . Swoją drogą w sąsiednich wątkach debatuje się na temat możliwości obejścia przepisów np. prawa  budowlanego i tam nikt oburzony się nie ujawnia, a tutaj taki wysyp "praworządnych".

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 13 Maja 2016, 12:10:15 czas Polski »
@wojo72
Obejście prawa <> Złamanie prawa :)
Tutaj obejściem jest to by autorzy napisali do właściciela stosowne zapytanie pokazując ową relację i zdjęcia z budowy czy mogą tego użyć i już.