15 Maja 2026, 16:17:25 czas Polski

Autor Wątek: SJOBERGS ELITE 1500 raz jeszcze  (Przeczytany 59987 razy)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: SJOBERGS ELITE 1500 raz jeszcze
« Odpowiedź #90 dnia: 13 Maja 2016, 19:00:14 czas Polski »
Faktycznie wątek przesunął się w bok... ZAMYKAMY sprawę logo i skupiamy się na wykonaniu strugnicy :)

----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Dariusz Popławski

« Odpowiedź #91 dnia: 16 Maja 2016, 21:14:21 czas Polski »
Trwają prace nad imadłami

Prowadnice. Kątownik hutniczy 60x60x6 , profil prostokątny 40x20x2

Przygotowany materiał do montażu imadeł.
Ważny moment, właściwe ustawienie osi nakrętki - będzie to miało znaczący wpływ na płynną pracę imadła

« Ostatnia zmiana: 26 Września 2017, 13:23:59 czas Polski wysłana przez Dariusz Popławski »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #92 dnia: 16 Maja 2016, 22:02:06 czas Polski »
Ta część wątku jest dla mnie szczególnie interesująca.
Te białe wkładki do prowadnic, to poliamid techniczny? Który? Jakie wymiary?

Offline kares

« Odpowiedź #93 dnia: 16 Maja 2016, 22:11:19 czas Polski »
Cieszę się, że temat wrócił na właściwe tory. Też jestem ciekawy tych ślizgów.

« Odpowiedź #94 dnia: 16 Maja 2016, 22:12:04 czas Polski »
Tak. białe listwy prowadzące są właśnie z poliamidu (dokładnie to tarnamid) mają przekrój 10x25 i długość 320mm (cała długość stelaża) Na każde imadło jest ich dwie.

Offline wojo72

« Odpowiedź #95 dnia: 16 Maja 2016, 22:26:00 czas Polski »
To imadło od góry doszczelnia się do spodu blatu stołu, nie ma żadnego kasowania luzów? Myślałem że w wykonaniu sjoberga za tą cenę jest na jaskółczy ogon, przy takiej konstrukcji to cena oryginału jak na polskie warunki kosmos.

« Odpowiedź #96 dnia: 17 Maja 2016, 07:40:53 czas Polski »
Właśnie z tego powodu nieco zmodyfikowałem konstrukcję moich imadeł.

U Sjobergsa wygląda to tak

Moje imadła mają taką konstrukcję:

Generalnie imadła w tym stole to jakby bardzo niska szuflada która ma kasowanie luzów z boku. U Sjoberga szuflada przesuwa się bezpośrednio pod blatem pomiędzy nim i korpusem stelaża, w moich imadłach zarówno pod jak i nad profilem są stalowe listwy , których grubość jest tak dobrana aby ten luz był minimalny zapewniający płynny ruch docisku. Faktem jest że najistotniejsza jest możliwość kasowania luzu bocznego, tak aby długa szczęka imadła (600mm) pracowała zawsze równolegle do krawędzi stołu, nawet gdy zaciskamy coś z boku szczęki. Luz pionowy też ma znaczenie, bo po prostu nie powinno go być.
No i współpraca drewna z metalem (w tym przypadku przesuwanie się profila bezpośrednio po blacie jakoś mnie nie przekonywało :)

Tak wygląda spód mojego stołu przed przymocowaniem sanek:

listwy stalowe mają przekrój 40x4 i długość 320, każda jest przykręcona do blatu trzema wkrętami 5x30, łby wkrętów stożkowe schowane poniżej powierzchni listwy.

« Ostatnia zmiana: 26 Września 2017, 13:25:58 czas Polski wysłana przez Dariusz Popławski »

« Odpowiedź #97 dnia: 19 Maja 2016, 22:25:02 czas Polski »
Imadła już zmontowane, zespawane i pomalowane.

Imadło montowane z przodu stołu musi mieć dwa otwory przez które przechodzą imaki, w tym mocowanym od czoła stołu nie trzeba ich robić. Sjobergs na wszelki wypadek dziurami obydwa.

Imadła od spodu. Na pierwszym planie widoczne dwie śruby dociskowe kasujące luz poziomy na prowadnicach.

Imadła z pokrętłami przygotowane do montażu pod blatem stołu.
Pokrętła trzeba jeszcze skleić. Długość cylindrycznej części pokrętła 300mm, jej średnica 30mm - materiał bukowy trzonek od łopaty- cena 6zł.

« Ostatnia zmiana: 26 Września 2017, 13:28:47 czas Polski wysłana przez Dariusz Popławski »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #98 dnia: 19 Maja 2016, 22:40:12 czas Polski »
Gratulacje. Robota o jakości Q.

« Odpowiedź #99 dnia: 19 Maja 2016, 22:56:45 czas Polski »
A dziękuję :), jakoś sprawnie mi to poszło i co najważniejsze płynnie się kręcą. Zależało mi też na tym aby po zmianie kierunku obrotów nie było tzw. martwego obrotu (mam taki w imadle ślusarskim) nie jest to tragedia ale to przyjemne jak kręcimy w przeciwnym kierunku i szczęka imadła rusza bezzwłocznie tam gdzie trzeba. Np w moim strugu (mały Stanley z małym kątem natarcia ) zmiana kierunku obrotów przy wysuwie noża to prawie półtora obrotu bez żadnej reakcji noża. Już kombinuję jak to zmienić :)

« Odpowiedź #100 dnia: 20 Maja 2016, 20:48:39 czas Polski »
Imadła zamocowane na spodzie blatu.
Każde z nich jest przykręcone 8 konfirmatami  (po 4 na każdą stronę imadła)
Dokładny ich rozstaw podaje Sjobergs na swojej stronie w pdf dot montażu stołu. Są tam też podane wymiary i głębokość wybrań pod nakrętkę i haczykowate zakończenia stelaża (lepiej je widać na następnym zdjęciu)
Nakrętki w imadłach Sjobergsa są cylindryczne i o sporo mniejszej  średnicy  (wynika to zapewne z mniejszej średnicy gwintu jak sądzę )  niż u mnie.
Przy montażu imadła i nawierceniu otworów pod konfirmaty należy zwrócić uwagę na prostopadłą (do krawędzi blatu) pracę sanek z kątownikiem. Kątownik 60x60 a później zamocowana w nim szczęka imadła muszą poruszać się idealnie równolegle do brzegu blatu.
Na tym etapie nieznaczna nawet milimetrowa korekta ustawienia stelaża względem blatu ma tu znaczenie.

Zapomniałem napisać co być może jest oczywiste ale nie dla wszystkich . Należy dobrze dobrać średnicę wiertła pod konfirmaty. Wskazane jest też przed ich wkręceniem lekko zwilżyć je olejem lub smarem. Buczyna to twarde drewno, ukręcenie wkręta lub zniszczenia gniazda pod klucz w główce wkręta jest w tym przypadku wysoce prawdopodobne ;)

Widok imadła od tylnej strony, widoczne listwy ślizgowe pomiędzy którymi przesuwają się sanki

Nie wiem jak jest w oryginale ale u mnie krawędź blachy stelaża wypadła ok 3mm od krawędzi otworów w blacie :)
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2017, 13:30:56 czas Polski wysłana przez Dariusz Popławski »

« Odpowiedź #101 dnia: 21 Maja 2016, 11:45:31 czas Polski »
Przygotowany materiał na szczęki imadeł.
Wymiary 110x70x600  2szt.

Widoczne wybrania na prowadnice i śrubę. Należy wykonać dość dużą fazę wokół tych wybrań tak aby mogły w nie wejść spawy łączące profil z kątownikiem.
Szczęka imadła musi idealnie przylegać do kątownika.

Szczęka jest przykręcona do kątownika od czoła 4 wkrętami 6x50 i od spodu również  4 wkrętami 6 x 90 .
Rozstaw tych otworów należy tak ustawić aby wkręty nie kolidowały wzajemnie uwzględniając również położenie otworów pod pieski.
Otwory te wykonałem tak jak poprzednio sednikiem fi 26.
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2017, 13:33:27 czas Polski wysłana przez Dariusz Popławski »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #102 dnia: 21 Maja 2016, 15:42:52 czas Polski »
Według mnie wątek jest wzorowo prowadzony - krok po kroku widać jak powstaje strugnica. Jedynie brakuje mi opisu, zdjęć w jaki sposób wygięto 5 mm blachę tworzącą "szufladę".

« Odpowiedź #103 dnia: 22 Maja 2016, 08:17:56 czas Polski »
Blachę na korpusy imadeł zakupiłem i od razu wygiąłem w firmie która dysponuje odpowiedniej mocy zaginarką krawędziową (koszt materiału z gięciem 2szt  - 100zł).
Nie wyobrażam sobie wykonania tej operacji w warunkach domowych przy takiej grubości blachy.
Blachy do moich imadeł zostały wykonane z materiału o grubości 4 mm,  skąd masz informację że ta grubość to 5 mm ?

Offline leku

« Odpowiedź #104 dnia: 22 Maja 2016, 10:12:23 czas Polski »
W warunkach domowych to pokusiłbym się o wyspawanie korpusów imadeł - blacha 4mm + 2 kątowniki kute.
Trochę więcej zachodu (trzeba uważać na ściąganie mat. przy spawaniu) ale możliwe do wykonania.
Możesz podać wymiary wewnętrzne tego korpusu ?