19 Kwietnia 2026, 03:49:36 czas Polski

Autor Wątek: Pogaduszki 24h o wszystkim i o niczym.  (Przeczytany 463984 razy)

Offline Morświn

Odp: Pogaduszki 24h o wszystkim i o niczym.
« Odpowiedź #1695 dnia: 15 Stycznia 2016, 12:37:44 czas Polski »
Poza tym nie wszystki naczynia mozna myc w zmywarce, jak mamy jakies zdobienia na kieliszkach czy zastawie to chyba lepiej recznie umyc. Tak samo nie kazdy plastik wrzucisz do zmywarki, o drewnie juz nie wspominajac.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #1696 dnia: 15 Stycznia 2016, 13:36:08 czas Polski »
U nas w domu nie ma takiej suszarki i nie płaczemy z tego powodu. Większość naczyń myjemy w zmywarce. A te nie myte w zmywarce są od razu wycierane do sucha żeby uniknąć waterspotów po twardej wodzie.

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #1697 dnia: 15 Stycznia 2016, 13:41:04 czas Polski »
a ja w nowym domu zamontuje. jaki sens ma włącznie zmywarki dla dwóch talerzy po śniadaniu dwóch po obiedzie.....

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #1698 dnia: 15 Stycznia 2016, 13:42:59 czas Polski »
Pytam bo u mnie w kuchni zlew najlepiej wypadalby pod oknem, a przecież nie zawiesze szafki na oknie. Pomyślałem też nie wszystko zmyje zmywarka, ale dalej myślę, że nie warto marnować miejsca w szafce na kilka naczyń raz na jakiś czas. Najlepszym rozwiązaniem dla mnie wydaje się być zlew z ociekaczem

wysłane przy użyciu tapatalk

Jeśli chodzi o zmywanie w zmywarce to bardzo ważne jest wyrobienie sobie odpowiedniego "nawyku" który to sprawi, że zmywarka będzie zeczywiscie eco.  Dwa talerze można opłukać i wsadzić do zmywarki i zmyć wszystko po całym dniu wieczorem. Jaki sens jest montować zmywarkę w kuchni i używać jej tylko po imprezach
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2016, 13:45:48 czas Polski wysłana przez akwa-stolarz »

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #1699 dnia: 15 Stycznia 2016, 13:44:04 czas Polski »
korzystam ze zmywarki od kilku ładnych lat i szafki nie posiadam.  mój zlewozmywak ma z boku niby ociekacz i to czego nie wpakuje do zmywarki ląduje albo na tym ociekaczu bywa że zostawiam w samym zlewozmywaku  lub od razu wycieram. Także brak szafki mi nie doskwiera w żaden sposób.

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #1700 dnia: 15 Stycznia 2016, 14:04:53 czas Polski »
Witam
Mam położony chodnik z bruku dębowego i teraz gdy woda na powierzchni drewna zamarzła, jest strasznie ślisko. Mam pytanie, czy zastosowanie, do rozmnażania, chlorku wapnia lub chlorku magnezu nie wpłynie na trwałość bruku?
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2016, 14:09:26 czas Polski wysłana przez jacekmt10 »

Offline Morświn

« Odpowiedź #1701 dnia: 15 Stycznia 2016, 17:23:19 czas Polski »
Pierzchnia w dlon i do dziela:D
Ja bym piachem posypal.

Co do ociekacza ja sam nie mam ale mam taki plastikowy wolnostojacy ktory chowam jak nie jest uzywany. Niektorych rzeczy wedlug mnie nie powinno sie wycierac (ja tak sadze zeby nie bylo :P)

Offline Rizer

« Odpowiedź #1702 dnia: 15 Stycznia 2016, 20:06:32 czas Polski »
do rozmnażania, chlorku wapnia

chyba ,,rozmarzania" :D  Ja bym solą posypał, albo trochę skuł powierzchnię lodu i piachem posypał.
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline Przemcio

« Odpowiedź #1703 dnia: 15 Stycznia 2016, 20:14:50 czas Polski »

a ja w nowym domu zamontuje. jaki sens ma włącznie zmywarki dla dwóch talerzy po śniadaniu dwóch po obiedzie.....
dorzuc jeszcze garnki w których robiłeś obiad pare kubków i szklanek i talerzy po kolacji w zmywarka pełna :)

Swoją droga chyba jeden z najfajniejszych wynalazków obecnej epoki :)

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #1704 dnia: 15 Stycznia 2016, 20:44:44 czas Polski »
Najdziwniejsza szafka kuchenna jaką robiłem?
W dolnej szafce "piedziesiątce" zaraz koło zmywarki dwa poziomy suszarki na talerze.

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #1705 dnia: 16 Stycznia 2016, 08:22:47 czas Polski »

do rozmnażania, chlorku wapnia

chyba ,,rozmarzania" :D

Zgadza się. Jednak mój telefon wie lepiej ;)

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #1706 dnia: 20 Stycznia 2016, 22:05:01 czas Polski »
A ja pytanie mam z innej beczki: Wurth Assy czy konfirmat? Kto stosował oba i jakie rezultaty, opinie, co lepsze? Ceny znam. Nie o to chodzi. Kwestia taka, czy reklamowe slogany mają przełożenie na faktyczną przewagę.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #1707 dnia: 20 Stycznia 2016, 22:10:19 czas Polski »
Jarek ostatnio składał kuchnie na wurth assy.  Spytaj go. Zaletą taka, że nie trzeba wiercic

wysłane przy użyciu tapatalk

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #1708 dnia: 21 Stycznia 2016, 08:38:22 czas Polski »
Tak wiem, nawet pod filmikiem napisał, że może zrobi jakieś porównanie wytrzymałościwe itd. Czekam na taki filmik. Pomyślałem też, że może ktoś z Was tego cuda używał.

Zaletą taka, że nie trzeba wiercic

To zaoszczędza czasu. Ciekawi mnie też to czy faktycznie nie rozpiera materiału nawet przy brzegach. Na necie jest sporo filmików marketingowych. Z takich zwykłych to znalazłem 1 i to polski, tyle że kolega tam skręca sklejkę a nie laminat. Pozostaje chyba kupić paczę i sprawdzić samemu :) Na necie są po 70zł za 500sztuk z wysyłką.

Co do zmywarki to mam 2 lata i strasznie duże nadpłaty mam za wodę od tej pory. Ostatnio za pół roku prawie 200zł. Suszarka w szafce taka wisząca jest, ale pełni raczej rolę taką, że jak coś jest jeszcze mokre jak wyjmuję ze zmywarki to tam to odstawiam niech sobie ocieka. Tabletki używam takie trochę lepsze - Somat Gold, Finish All in 1 Powerball i powiem że z niektórych kubków nadruki poschodziły, z tależy też. Ale to były stare rzeczy, może nie do końca przystosowane. Gorsze jednak to, że wyżera aluminium z patelek czy garnków Tefala. Rondel z Berghoffa też wyżarło trochę i miejsca gdzie aluminium było gołe też widać że wyjedzone przez chemię z tabletki. Więc tak jak mówicie - nie do wszystkiego.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2016, 08:44:36 czas Polski wysłana przez Marcin M »

Offline velsyster

« Odpowiedź #1709 dnia: 21 Stycznia 2016, 09:33:24 czas Polski »
Ja jestem fanem Wurthow i skręcam nimi wszystko, lite, sklejki, płytę. Przy sklejce jesli łeb wypadał bardzo blisko krawędzi to poglebiaczem robiłem dziurę na główkę wkrętu bo inaczej odszczypywalo kawałek.

-- Tapatalk