12 Czerwca 2026, 16:09:13 czas Polski

Autor Wątek: zagłębiarka czy piła stołowa...  (Przeczytany 2793 razy)

Offline arturs

zagłębiarka czy piła stołowa...
« dnia: 15 Kwietnia 2016, 01:10:23 czas Polski »
no i mnie dopadł dylemat..
potrzebuję coś do cięcia wzdłużnego.. nie żeby jakieś wielkie dechy - mam pilarkę makitę - taką na dużą tarczę.. mam też lidlową zagłębiarkę taką małą, ale tam bardzo kiepska blokada jest.. mam też ukośnicę ryobi taką uniwersalną (dwa w jednym) - na dole ukośnica, ale po szybkim przezbrojeniu u góry jest blat roboczy i piła (niestety bez regulacji wysokości).
ostatnio mam potrzebę przycinania z długości czegoś już wykończonego, miałem też potrzebę wycinania rowków piłą (przed frezowaniem, bo inaczej krawędzie frez strzępił).
no i pojawił się dylemat.. czy jakaś piła stołowa z podnoszonym blatem (czy opuszczaną piłą) czy przyzwoita zagłębiarka? koszty podobne.. chyba że jakaś tańsza alternatywa ale z lektury forum jakoś chyba mi w oczy nic nie wpadło..
w juli jest coś takiego - może wystarczy? :
http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/pily/zaglebiarki-elektryczne/zaglebiarka-020189/
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2016, 01:12:12 czas Polski wysłana przez arturs »

Offline futrzak

Odp: zagłębiarka czy piła stołowa...
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwietnia 2016, 11:25:29 czas Polski »
Ja znalazłem ostatnio coś takiego, jak Bosch GKS 65 GCE z szyną 1600 tylko nie wiem jak to się będzie zachowywać.

Offline arturs

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Kwietnia 2016, 12:03:18 czas Polski »
Tylko to chyba raczej bardziej pilarka niż zagłebiarka

Offline futrzak

« Odpowiedź #3 dnia: 15 Kwietnia 2016, 12:21:36 czas Polski »
No to jest pilarka nie zagłębiarka.

Offline robi30

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Kwietnia 2016, 12:47:12 czas Polski »
kolego futrzak ja to widzę tak jeśli tniesz dużo tarcicy to bardziej ci sie przysłuży pilarka mocniejszy silnik itd i tez posiada  dźwignie unoszenia osłony ochronnej do rozpoczynania cięcia w dowolnie wybranym miejscu np. od środka płyty wiórowej, czy deski ale jak to wyglada w praktyce to nie wiem, brak jej skali na podstawie ile zagłębiasz się w element co widać w zaglebiarce,napewno zaglebiarka ma lepszy system odpylania i ma hamulec wybiegowy.
Słyszałem - zapomniałem
Widziałem - pamiętam
Zrobiłem - rozumiem

Offline futrzak

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Kwietnia 2016, 13:06:52 czas Polski »
Tak jak piszesz bardziej zależy mi na tarcicy, ponieważ płytę to rzadko będę tną, bo tak i tak jak zamawiałem płytę to chłopy mi od razu pocięli za 1zł za 1m, a jak chodzi o system odpylania, to tak czy siak będę ciął na zewnątrz. Muszę jeszcze pooglądać tą pilarkę, chciałbym mieć coś uniwersalnego.