24 Kwietnia 2026, 13:03:50 czas Polski

Autor Wątek: Piła taśmowa Makita Lb1200f- mini recenzja  (Przeczytany 48130 razy)

Offline krzyś48

Odp: Piła taśmowa Makita Lb1200f- mini recenzja
« Odpowiedź #60 dnia: 19 Października 2014, 13:53:42 czas Polski »

Offline jurd

« Odpowiedź #61 dnia: 24 Listopada 2014, 11:52:44 czas Polski »
Cześć

jestem nowym użytkownikiem i od razu w pierwszym (drugim) poście poszukuję pomocy. Otóż wczoraj właśnie zakupiłem taką używaną Makitę i nie wpadłem na pomysł by sprawdzić podnoszenie i opuszczanie górnych "prowadnic" (Upper blade guide). Dziś okazało się, że to nie działa. Może ktoś z was miał podobną usterkę i wie co i jak trzeba naprawić. Może sprzedawca jest z tego forum i się objawi?

W każdym razie będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. W załączniku zaznaczyłem element, o który mi chodzi bo nie wiem jak to się zwie po polsku ;).

pozdrowienia
jurd

Offline Mariusz Płaszczyk

« Odpowiedź #62 dnia: 08 Grudnia 2014, 21:19:35 czas Polski »
Witam. Jak także należę do klubu lb1200f :)
Chcę kupić taśmę 6mm. Co polecacie? Oryginał Makity, czy macie może coś innego, tańszego i sprawdzonego?
W ostateczności, jak nic nie znajdę kupię taśmę od Makity, i pewnie zrobiłbym to już, ale są dostępne tylko w zestawie 3 szt. (Ok 200zł z wys.), a mi jest potrzebna tylko jedna...

« Odpowiedź #63 dnia: 08 Grudnia 2014, 21:42:00 czas Polski »
Cześć

jestem nowym użytkownikiem i od razu w pierwszym (drugim) poście poszukuję pomocy. Otóż wczoraj właśnie zakupiłem taką używaną Makitę i nie wpadłem na pomysł by sprawdzić podnoszenie i opuszczanie górnych "prowadnic" (Upper blade guide). Dziś okazało się, że to nie działa. Może ktoś z was miał podobną usterkę i wie co i jak trzeba naprawić. Może sprzedawca jest z tego forum i się objawi?

W każdym razie będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. W załączniku zaznaczyłem element, o który mi chodzi bo nie wiem jak to się zwie po polsku ;).

pozdrowienia
jurd

Powodów może być wiele. Najlepiej to rozebrać i sprawdzić, czy w prowadzenie prowanicy :) nie wpadło coś co ją blokuje. Budowa nie jest skomplikowana.

Offline mehehehe

« Odpowiedź #64 dnia: 08 Grudnia 2014, 21:46:37 czas Polski »
Cześć

Nie wiem jak daleko masz do marketu Jula ale mają tam taśmy 6mm
w cenie chyba coś koło 55PLN. Co do trwałości to się nie wypowiem
bo dużo nie ciąłem.

Offline jurd

« Odpowiedź #65 dnia: 08 Grudnia 2014, 22:18:01 czas Polski »
Pisałem też na konkurencyjnym forum i przekleję tutaj wyjaśnienie :).

Jestem już po rozbiórce, czyszczeniu i ponownym złożeniu. Tak jak przypuszczałem listwa zębata była zatkana. Czyściłem to lejąc na nią kilkakrotnie denaturat i wyskrobując brud z pomiędzy zębów, zakrzywioną igłą do szycia skór ;). Niczym innym nie mogłem się do tego dostać a nie chciałem demontować, by jej nie zniszczyć (jest z jakiegoś sztucznego tworzywa). Dodatkowo, wszystko przedmuchiwałem kompresorem i szorowałem szczoteczką do zębów. Niestety w dwóch miejscach zęby są trochę uszkodzone (jakby spojone ze sobą) i w tych punktach trzeba użyć siły by przekręcać koło zębate. Trochę wyrobiony jest też trzpień/oś tego mechanizmu a pokrętło jest całkiem wyrobione w środku. Gdy wymienię lub naprawię to pokrętło, powinno chodzić jak trzeba.

Teraz dla potomnych o tym, jak się za coś takiego zabrać (Nie trzeba ściągać koła!):

1. Na początku ściągamy piłę (brzeszczot), jeśli była założona.
    2. Demontujemy stalowy stół odkręcając 4 imbusowe śruby od spodu blatu.
    3. Demontujemy górną prowadnicę piły (element z trzema łożyskami) odkręcając 1 śrubę imbusową.
    4. Ściągamy plastikową zaślepkę z mechanizmu opuszczania.
    5. Kręcimy śrubą ustalającą wysokość tak długo, aż cały element znajdzie się jak najniżej.
    6. Odkręcamy 2 śruby imbusowe przytrzymujące cały mechanizm (nad i pod gałką ustalającą wysokość). Dzięki temu zabiegowi opadnie na dół. Trzeba uważać bo po odkręceniu wypadną nam prostokątne nakrętki/ślizgacze (6a) z wnętrza mechanizmu.
    7. Pochylając go od dołu "na zewnątrz", uda nam się go wyciągnąć z maszyny.
    8. Czyścimy lub wymieniamy co się da.
    Składamy w odwrotnej kolejności. Po wsadzeniu mechanizmu opuszczania na swoje miejsce, najlepiej przykręcić co nieco górny ślizgacz, podnieść mechanizm za pomocą pokrętła i przykręcić dolny ślizgacz.

Przed demontażem, koniecznie trzeba rozruszać mechanizm tak by dało się zjechac nim na dół aż do dolnych łożysk. Inaczej nie będziemy w stanie wyciągnąć go z obudowy.

P.S. Udało mi się dzisiaj, w lokalnym serwisie elektronarzędzi, zamówić za grosze wszystkie "wyrobione" elementy :) i przyszły zamówione piły z "Ostrzalni" więc jest pozytywnie!

Dla kolegi, który poszukuje pił polecam poszukać firmy ostrzalnia.pl w sieci lub poprzez allegro. Robią na zamówienie. Możesz zamówić nawet 1 sztukę ale w wypadku makity (długość brzeszczotu) opłaca się zamówić 4 szt. Wychodzi ok. 90zł.

« Odpowiedź #66 dnia: 09 Grudnia 2014, 08:52:35 czas Polski »
Dzięki. W Juli kiedyś szukałem i tej długości nie było, nie wiem jak jest teraz. Aktualnie jestem w Szwecji i Julę mam pod nosem zobaczę też tutaj, bo asortyment prawie ten sam, no i ceny takie same.

Offline Przemek

« Odpowiedź #67 dnia: 16 Grudnia 2014, 14:25:29 czas Polski »
A czy ktoś ma konkurencyjną METABO BAS 317 Precision?
Ciekaw jestem opinii na YT jest kilka fimów i podobnie się sprawdza jak MAKITA.
Pozdrowienia
Przemek

« Odpowiedź #68 dnia: 14 Stycznia 2015, 23:31:39 czas Polski »
Dzięki za opis. Nawet nie wiedziałem, że Makita ma taką taśmówkę. Ja dopiero teraz doceniam posiadanie takiej pilarki i coraz częściej na niej pracuje. Robiłeś jakieś rozcinanie desek wzdłuż na wysoki kant? Tu jestem ciekaw jak sobie poradzi...

Dzisiejszy test i tak sobie radzi: Resawing logs on the bandsaw | Rozcinanie bali na pile taśmowej

Offline RobRob

« Odpowiedź #69 dnia: 14 Stycznia 2015, 23:37:17 czas Polski »
Mariusz Ja bym na twoim miejscu uważał na paluszki,bo na tym filmiku były zagrożone

« Odpowiedź #70 dnia: 14 Stycznia 2015, 23:56:36 czas Polski »
Mariusz Ja bym na twoim miejscu uważał na paluszki,bo na tym filmiku były zagrożone

Wiem, że na filmie nie wygląda to najlepiej, ale wszystko było pod kontrolą.

Offline Grześ_

• Full Member
  • Ocena +6/-0
  • Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
  • View Gallery
« Odpowiedź #71 dnia: 29 Stycznia 2015, 19:25:57 czas Polski »
Witam, gdzie można zapisywać się do klubu posiadaczy pilarki taśmowej Makita? :)
Myślałem ze trochę lepiej będzie wykonana. muszę porobić trochę na niej

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #72 dnia: 29 Stycznia 2015, 19:40:15 czas Polski »
O to musisz spyta studio tata ponieważ to on miał zostać prezesem klubu ;)

Offline sajo

« Odpowiedź #73 dnia: 17 Kwietnia 2015, 15:22:34 czas Polski »
ktoś już kupował nowe piły do Makity? są jakieś konkretne, lepsze niż firmowe?

Offline adrian_c

« Odpowiedź #74 dnia: 14 Grudnia 2015, 10:13:56 czas Polski »
i ja stałem się posiadaczem takiego ustrojstwa,
dziś składanie :)
Cena świąteczna 2000PLN oferta raczej nie do przebicia :)