01 Maja 2026, 16:50:27 czas Polski

Autor Wątek: Piła taśmowa Makita Lb1200f- mini recenzja  (Przeczytany 48183 razy)

Offline jaruzele

Odp: Piła taśmowa Makita Lb1200f- mini recenzja
« Odpowiedź #90 dnia: 24 Stycznia 2016, 13:27:11 czas Polski »
Tak

Offline futrzak

« Odpowiedź #91 dnia: 01 Lutego 2016, 21:37:38 czas Polski »
A jak sobie radzi z twardym drzewem, z dębem powiedzmy koło 10cm? Czy szybko tępi taśmę?

Offline bartek_p

Piła taśmowa Makita LB1200F - problemy
« Odpowiedź #92 dnia: 05 Maja 2016, 17:15:00 czas Polski »
Cześć wszystkim,

jako że również stałem się członkiem klubu Makity LB1200F, to piszę w tym wątku, żeby nie tworzyć niepotrzebnie następnego. Mam nadzieję, że post zostanie zauważony. Ale do rzeczy (wszystkie opisy będą dotyczyć drewna bukowego, suchego i cięcia poprzecznego).

Od samego początku mam z nią (Makitą) problemy. Pierwsze wrażenia:
- Jakość cięcia: tragedia. Po cięciu wyrzynarką włosową, gdzie krawędź praktycznie nie wymaga obróbki, tutaj jest po prostu masakra (głownie chodzi o rowki, które mają po ok. 1mm głębokości).
- Wibracje: tak jak cięcie, całość po prostu lata tak, jakby chciała odlecieć.

Ale stwierdziłem: ok, musi się dotrzeć, trzeba poćwiczyć, poustawiać itd. W między czasie znalazłem takie coś: http://www.makita.com.hk/catalog/images/products/LB1200F_view.pdf Zobaczcie, jakie opcje są do naszej Makity, które nie są dostępne w Polsce ;] Tak więc po jakimś czasie:
- Jakość cięcia: Okazało się, że najlepszą jakość uzyskuje się na pile do metalu (z zestawu) i na tej: B-16667 (też z zestawu, ale dopiero w tym pdfie znalazłem opis poszczególnych pił, a sam zostawiłem ją na sam koniec do testowania, bo myślałem, że niczym nie różni się od tej minimalnie węższej. Ta okazała się do cięcia poprzecznego, a o taką mi chodziło). Cięcie piłą 6mm nadal jest brzydkie.
- Wibracje: Piła miała stać na piętrze, ale okazało się, że strop za bardzo przenosi wibracje i musiałem ogarnąć inne pomieszczenie, tym razem na poziomie gruntu. Tam po krótkiej próbie okazało się, że piła wibruje dużo mniej. Ale po dokładnym sprzątaniu, ustawieniu piły w docelowym miejscu piła dalej wibruje. Ale wydaje mi się, że to jeszcze będę próbował wyeliminować, po prostu na razie nie mam na to czasu. Przy okazji mam pytanie do klubowiczów: mocowaliście piłę do podłoża na kotwy? Jeśli tak to na nogi, czy dorabialiście coś do czwartej, tej ze stopką?

Poniżej parę zdjęć:

Plaster przecięty piłą z zestawu (B-16667) do cięcia poprzecznego, 16mm, 4 zęby/cal.

Plaster przecięty piłą do metalu (B-16695), też z zestawu, 16mm, 14 zębów/cal.

A tak chciałbym ciąć, ale nie wiem czym ;/ Jest to cięcie fabryczne (może tym?: http://narzedziacmt.pl/sklep,1814,pily_ultracienkie_do_ciecia_w_poprzek_art_273).

Jeszcze jedno porównanie, w tym wypadku, to po lewej jest fabryczne, muśnięte papierem 240.

Tutaj z kolei cięcie piłą 6mm. Jak widać w poprzek włókien robią się fale, wzdłuż jest względnie ok, ale do dalszej obróbki.

Do czego zmierzam? Chciałbym się dowiedzieć, czy piła taśmowa po prostu tak tnie, czy mój model jest w jakiś sposób uszkodzony, a może jeszcze coś innego? Może za dużo sobie wyobrażałem kupując ten sprzęt, ale kurdę, w tym wypadku, żeby wyciąć jakiś złożony kształt, całość trzeba byłoby szlifować bardzo długo, żeby pozbyć się tych fal właśnie.

Poniżej umieszczam jeszcze filmik z pracy taśmy w delikatnym slo-mo:

Akcja od 11 sekundy ;]

Z góry dzięki za odpowiedzi.
Jeśli trzeba więcej zdjęć/filmów - służę aparatem.

[edit]

P.S. Z tego co widzę, to klikając prawym i wybierając 'otwórz w nowym oknie', obrazek pojawia się w nowym oknie ;] Tak na poważnie: pojawia się w pełniej rozdzielczości.
W nowym oknie oczywiście.
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2016, 17:17:14 czas Polski wysłana przez bartek_p »

Offline sajo

« Odpowiedź #93 dnia: 05 Maja 2016, 22:06:22 czas Polski »

Offline futrzak

« Odpowiedź #94 dnia: 06 Maja 2016, 08:20:29 czas Polski »
Można używać na standardowym wyposażeniu pasów do szlifowania? http://www.makitaserwis.pl/tasma-scierna-20x2240mm-k120-do-lb1200f-p-30085.html

Offline bartek_p

« Odpowiedź #95 dnia: 06 Maja 2016, 11:36:37 czas Polski »
Można używać na standardowym wyposażeniu pasów do szlifowania? http://www.makitaserwis.pl/tasma-scierna-20x2240mm-k120-do-lb1200f-p-30085.html
Potrzebna jest przystawka, która niestety nie jest dostępna w Polsce. Ale zamówiłem już pasy do szlifowania, 10mm szerokości, jest szansa, że jeszcze dzisiaj będę próbował je uruchomić bez przystawki. Dam znać jak to wygląda.
Wydaje mi się, że nie ma sensu kupować tych pasów na oficjalnych stronach, bo bardzo dużo kasują. Ja zamówiłem w firmie docinającej na wymiar, i za 30 sztuk zapłaciłem 60zł + wysyłka. Minus jest taki, że trzeba zamawiać tyle, żeby w sumie było 300mm, bo z takich taśm docinają.

Offline molu

« Odpowiedź #96 dnia: 06 Maja 2016, 19:56:30 czas Polski »
Mam pytanie do posiadaczy tytułowej makity - jaki jest prześwit w pionie pomiędzy stołem a obudową? Ile cm wysokości cięcia zyskam demontując szynę z prowadnicami górnymi?
W swoim nutoolu zrobiłem taki zabieg i z 17 cm podskoczyłem do 22 cm. Musiałem tylko zamocować prowizoryczną prowadnicę wewnątrz obudowy.
Druga sprawa - czy nie macie problemów z "trackingiem"? Czy po ustawieniu przykładnicy do dryfu piły da się ciąć równe odcinki? Bo ja w nutoolu mam z tym problem i musiałem zrobić prowadnicę jednopunktową. Ale niestety wymaga to ciągłego zerkania na linię cięcia.

A tutaj fotki mojej modyfikacji. Da się tak w makicie? Próbował ktoś?

Rozcinany klon miał 21 cm wysokości. To już tak na granicy, przydała by się mocniejsza sprężyna od naciągu piły.
No i piła musi być jak brzytwa... Ciąłem taśmą z 4 zębami na cal.

T.

Offline molu

« Odpowiedź #97 dnia: 09 Maja 2016, 08:36:32 czas Polski »
hop hop.. pomierzy ktoś? czy wszystkie makity sprzedane?

T.

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #98 dnia: 09 Maja 2016, 09:16:22 czas Polski »
hej. zmierzę dzisiaj w warsztacie i jak wrócę wieczorem to podam Ci wymiar  A co do pływania brzeszczotu to tak, pływa. Jarek opisywał to zjawisko w swoim filmie o cieciu na pile taśmowej i pokazywał jak rozwiązać ten problem. Ja osobiście najczęściej wycinam krzywe wiec nie sprawdzałem "Jarkowego" patentu.

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #99 dnia: 09 Maja 2016, 09:19:16 czas Polski »
bartek_p
możesz podać namiar na firmę gdzie zamawiałeś pasy do szlifowania?

Offline bartek_p

« Odpowiedź #100 dnia: 09 Maja 2016, 09:59:31 czas Polski »
Molu: mam te wymiary na zdjęciach, ale dopiero koło 17 będę mógł je wrzucić.
Leszy: może zrobimy wspólne zamówienie (jestem z Wrocławia), bo ja wstępnie przymierzam te pasy i działa bez przystawek. Mam filmik, ale dopiero po 17 spróbuję to wrzucić. Ja mam, tak jak pisałem 10mm i 120 gratulacje, możemy zamówić inne i się podzielić. Wieczorem ogarniemy temat.

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #101 dnia: 09 Maja 2016, 10:17:37 czas Polski »
Bartek chętnie się podepnę pod zamówienie mieszkam w obok Wrocka wiec bez problemu mogę podjechać. gradajca 120 jest ok ale i przydały by się też 80 i 240 . daj znać czy będziesz zainteresowany to zróbmy wspólne zamówienie

Offline bartek_p

« Odpowiedź #102 dnia: 09 Maja 2016, 11:59:58 czas Polski »
Nie ma sprawy. Kwestia dobrania szerokości. Ja chyba na razie zostałbym przy 10mm, bo taka jest wygodna i w całości opiera się na lozysku. Szersze mogą wymagać dodania jakiejś podkładki z tyłu (był film Jarka o tym).
Jeśli o mnie chodzi:
- mam 30 sztuk 10mm 120, mogę się podzielić. Ta 120 jest całkiem agresywna, przynajmniej dla mnie (zaokrąglanie krawędzi nieregularnych kształtów), dlatego chce sprawdzić te wyższe gradacje.
- chciałbym 180 i 240 w tej szerokości.

Offline bartek_p

« Odpowiedź #103 dnia: 09 Maja 2016, 17:16:26 czas Polski »
Molu:

Do początku skali jest ok. 0,5cm.

Do tej czarnej śrubki trzymającej kawałek pleksi można wywalić.

Najwęższy punkt pod kołem górnym (no oko).

Leszy:

Sorry za jakość, ale nie miałem dużo czasu na testy.
Daj proszę znać, czy dostałeś jakieś prywatne wiadomości, bo mi niby wysyła, ale nie widzę w wysłanych.

Offline molu

« Odpowiedź #104 dnia: 09 Maja 2016, 17:24:06 czas Polski »
Bartek_p - dziękuję bardzo za sprawdzenie.

T.