26 Czerwca 2026, 06:13:06 czas Polski

Autor Wątek: Zadaszenie na taras  (Przeczytany 4795 razy)

Offline Kali

Zadaszenie na taras
« dnia: 16 Kwietnia 2016, 18:40:50 czas Polski »
Potrzebuje waszej pomocy. Chciałbym zabudować taras o wymiarach 5100x2800.

Mój pomysł to 3 słupy 100x100x2700 na nich belka 50x100x6000. Krokwie też z belek 50x100 mm.
Całość pokryta poliwęglanem komorowym 10 mm.

Problem tylko w tym, że na razie budynek nie jest ocieplony. Za jakiś czas gdy pojawi się elewacja będzie potrzeba przesunąć dach o jakieś 100 do 150 mm.
Nie wiem jak połączyć dach ze słupami aby była taka możliwość.

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Zadaszenie na taras
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Kwietnia 2016, 19:48:09 czas Polski »
Odrazu zamontuj konstrukcje tak, żebyś podczas ocieplenia nie musiał nic przerabiać. 

Offline Kali

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Kwietnia 2016, 19:51:52 czas Polski »
Ok ale jak? przecież to będzie przerwa ok 15 cm.

Offline Arek15

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Kwietnia 2016, 20:28:28 czas Polski »
jak daszki na domkach robią przed ociepleniem to wpierw dają to ocieplenie tylko na miejsce połączenia daszku/tarasu z domem, zatapiają siatke żeby było pod tynk gotowe i dopiero daszek- tak widziałem i sam bym tak zrobił, takie miejscowe docieplenie:)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Kwietnia 2016, 22:46:36 czas Polski »
Za jakiś czas gdy pojawi się elewacja

Nie uszkodzi się dach podczas tych późniejszych  prac elewacyjnych? ( rusztowanie , itp
)

Offline Arek15

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Kwietnia 2016, 23:16:33 czas Polski »
zależy kto będzie robił:)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Kwietnia 2016, 23:18:54 czas Polski »
Arek Dobrze gada.  Połóż ocieplenie tam gdzie ma się stykac konstrukcja z budynkiem. Dobrze zabezpiecz, a później tylko pociagniesz ocieplenie dalej

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Kwietnia 2016, 09:36:08 czas Polski »
Możesz też postawić konstrukcje w miejscu docelowym a poliwęglan zrobić dłuższy o te 15cm.jak będziesz robił ocieplenie to wtedy obetniesz (dobrze się go kroi nożem do tapet od linijki) listwy aluminiowe "f" wykorzystasz te same po odcięciu tych 15cm
Pozdrawiam Tomek

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Kwietnia 2016, 11:00:42 czas Polski »
Możesz też postawić konstrukcje w miejscu docelowym a poliwęglan zrobić dłuższy o te 15cm.jak będziesz robił ocieplenie to wtedy obetniesz

A  jak by zostawić w ociepleniu ?

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Kwietnia 2016, 17:53:27 czas Polski »
Możesz też postawić konstrukcje w miejscu docelowym a poliwęglan zrobić dłuższy o te 15cm.jak będziesz robił ocieplenie to wtedy obetniesz

A  jak by zostawić w ociepleniu ?

Jak kiedyś będzie wymieniał pokrycie to będzie miał z tym problem
Pozdrawiam Tomek

kwita

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Kwietnia 2016, 19:34:39 czas Polski »
A zastanawiał się ktoś jak postawić rusztowanie do ocieplenia i tynkowania? Moim zdaniem, krokwie mają trochę za mały przekrój, 10 cm to raczej mało na taką krokwię... Może się mylę

Offline Kali

« Odpowiedź #11 dnia: 17 Kwietnia 2016, 20:39:51 czas Polski »
Montowanie kawałka ocieplenia według mnie to nie najlepszy pomysł.
Co do rusztowań to jak widać na zdjęciu nad tarasem jest jeszcze ok 6 m ściany do ocieplenia więc będzie musiało tam stanąć kiedyś rusztowanie.
Myślałem żeby na razie połączyć dach ze słupami za pomocą długiego wkręta ciesielskiego wkręcanego od spodu belki położonej na słupach. Tak aby można było go wykręcić w celu demontażu dachy na czas robót.
Co do grubości materiału na krokwie, słupy itd. to sam nie wiem. To będzie mój pierwszy raz z tego typu pracami.

Offline Arek15

« Odpowiedź #12 dnia: 17 Kwietnia 2016, 20:58:01 czas Polski »
ale sobie życie utrudniasz- demontaż dachu? szczerze to nie chciało by mi się , jak rozłozysz rusztowanie nad daszkiem to po daszku nie bedziesz chodził, popatrz tu http://www.receptynadom.pl/zrobic-daszek-wejsciem-domu/2/ , chce pomóc bo robote trzeba sobie ułatwiać a nie utrudniać:)poliwęglan fajny , tylko głośno jak pada, pod poliweglan to bym sobie metalową konstukcje zrobił bo by zgrabniej wyglądała:) ale to ja:) a jak gosć od elewacji bedzie miał mózg to sobie na daszku gruby styropian rozłoży w miejscu gdzie będzie chciał i nic nie poniszczy a i będzie mogł chodzić gdzie chce, jak zniszczy styropian to można na jakieś docinki wykorzystać 
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2016, 21:03:56 czas Polski wysłana przez Arek15 »

Offline Kali

« Odpowiedź #13 dnia: 17 Kwietnia 2016, 21:42:55 czas Polski »
Nie rozumiem czemu miałbym sobie utrudniać. Szczerze wole poświęcić trochę czasu i zdemontować dach niż liczyć na to, że nic się nie stanie.
Poza tym nie wyobrażam sobie jak miałoby wyglądać ustawianie rusztowania nad nim. Skoro dach ma sięgać aż do rogu budynku i ma mieć ponad 5 m.
Nawet zakotwienie trapu z rusztowania w murze nie pozwoli na prace na takiej odległości.
Arek dzięki za link po przeczytaniu go zauważyłem, że będę musiał zwiększyć przekrój belek. Skoro daszek nad drzwi robiony jest z 40x120 to u mnie będzie konieczne przynajmniej 60x120 lub więcej.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Kwietnia 2016, 21:48:07 czas Polski »
dach niż liczyć na to, że nic się nie stanie.

Stanie się , i dlatego poliwęglan  należy  zdjąć lub ocieplić  ściany nad wiatą pod sam dach , ale i tak problem z końcowym wykończeniem .