23 Czerwca 2026, 23:10:38 czas Polski

Autor Wątek: Nowy blat do stolika.  (Przeczytany 1694 razy)

Offline robson

Nowy blat do stolika.
« dnia: 17 Października 2013, 22:10:54 czas Polski »
Witaj Amigorg :)
ściski ramowe - konkret ,pod tego typu śruby dociskowe podkładam grube metalowe blachy :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Odp: Szezlong
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Października 2013, 22:16:21 czas Polski »
pod tego typu śruby dociskowe podkładam grube metalowe blachy
Coś bliżej?

Offline robson

Odp: Odp: Szezlong
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Października 2013, 22:22:36 czas Polski »
Teraz się temu przyjrzałem dokładniej ,Twój docisk śrubowy to dwa klocki drewniane a w środku zapewne nakrętka :-[
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2013, 23:08:20 czas Polski wysłana przez JarekO »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Nowy blat do stolika.
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Października 2013, 22:54:58 czas Polski »
Witam,
Wykorzystując  przymusowy postój prac przy szezlongu, zabrałem się za nową robotę.
Otóż konsylium rodzinne stwierdziło, że obecnie kształt blatu stolika stojącego obok szezlonga oraz jego wielkość ( widok na pierwszym zdjęciu poniżej ) wywołuje nie do zaakceptowania dysharmonię łuków, linii i wielkości co skutkuje koniecznością wykonania nowego blatu.
Po przeprowadzeniu „.. naukowego eksperymentu myślowego” postanowiłem takowy blat wykonać z drewna bukowego. Wykorzystam w tym celu przezornie przygotowane kilka miesięcy temu klejonki bukowe o grubości 20 mm.
A więc startuję.
Do sklejenia nowego blatu o szerokości  650 mm i długości  1200 mm   wykorzystałem zmodernizowane dzisiaj moje ściski ramowe do sklejania mebli skrzyniowych.