01 Maja 2026, 11:47:49 czas Polski

Autor Wątek: Stoliki nocne z pni brzozowych  (Przeczytany 4722 razy)

Offline Kubanos

Stoliki nocne z pni brzozowych
« dnia: 17 Kwietnia 2016, 23:50:53 czas Polski »
Szanowni forumowicze, bardzo źle się czuję, że po raptem dniu czytania o drewnie zawracam Wam głowę, ale po kolei (proszę o wyrozumiałość).

Moja lepsza druga połowa wymyśliła sobie stoliki z pni, które będą miały być stolikami nocnymi. Znalazła obrazek w internecie (https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/e2/af/58/e2af585fe0df308157b2d7e2de91bd83.jpg) i wydała polecenie: "zrób". Pojechałem zatem do tartaku i kupiłem dwa kawałki brzozowego drewna. Początkowo chciałem zedrzeć korę, ale ślicznie wyglądały z korą i zostawiłem.

Dziś mija drugi dzień gdy leżą w przedpokoju. Odkurzyłem, usunąłem wszystko co było ruchome lub chodziło. Widzę jednak, że drewno jest bardzo mokre (było odcięte piłą na moich oczach ze zwalonej brzozy) i boje się, że zeżre mi je pleśń, grzyby i robactwo a na deser popęka i odpadnie z niego kora. Już zaczęło się coś brzydkiego dziać od spodu i w tym tempie obawiam się, że nie dotrwam do lipca (wtedy muszę mieć gotowy produkt, bo wprowadzimy się na "własne")

Czytałem o impregnatach, woskach i technice suszenia, ale byłbym niezmiernie zobowiązany, gdyby ktoś pomógł mi podjąć decyzję co do zabrania się za ten temat. Założenie: drewno zamierzam suszyć na balkonie przez najbliższe 2-3 miesiące zabezpieczając oba końce (po oczyszczeniu pilnikiem do drewna lub papierem ściernym 120 impregnatem z woskiem marki TIKKURILA VALTTI EXPERT). Nie wiem jak uchronić się przed porostami i robactwem - możecie polecić jakiś środek? Czy jest jakaś metoda dostępna dla majsterkowicza zabezpieczająca maksymalnie przed pękaniem (nie esy;)? Czy ta piękna kora mi nie odpadnie po suszeniu? Czy jest jakaś metoda na oczyszczenie kory z porostów, która nie zniszczy samej kory?

Wybaczcie laickie pytania, ale bardzo mi zależy, żeby nie spieprzyć tego pierwszego projektu, który ma udekorować moje pierwsze własne mieszkanie. Mam nadzieję, że nie panują tu zwyczaje jak na elektroda.pl i nie usuniecie mojego wątku. Pozdrawiam i mam nadzieję, że zadomowię się tu na dłużej. Poniżej materiał poglądowy:)

Dziękuję za pomoc! Kubanos

Offline krzyś48

Odp: Stoliki nocne z pni brzozowych
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Kwietnia 2016, 00:01:05 czas Polski »
Mam nadzieję, że nie panują tu zwyczaje jak na elektroda.pl i nie usuniecie mojego wątku. Pozdrawiam i mam nadzieję, że zadomowię się tu na dłużej.

Nie, tu mamy nieco inne skrzywienie :o ;D
Wysyłamy tu
http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/
a tam
-jak go zwą
A ja powitam serdecznie ;D ;)

Offline Arek15

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Kwietnia 2016, 00:03:53 czas Polski »
a już go prawie miałem....

Offline Kubanos

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Kwietnia 2016, 00:27:27 czas Polski »
Zrobione:) Człowiek się uczy całe życie  8) Wybaczcie brak kultury!

Offline Arek15

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Kwietnia 2016, 09:29:28 czas Polski »
no i teraz mozna coś powiedzieć:) ja uważam że brzoza to kiepski pomysł, w środku masz jakieś próchno, mówisz że mokra wiec jak w domu zostawisz i szybko wyschnie to popękać może , jak mokre to nic z tym nie możesz robić teraz-na impregnaty i inne rzeczy musi być suche

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Kwietnia 2016, 09:38:26 czas Polski »
Nie wyobrażam sobie czegoś takiego w sypialni w tej formie.  Wg mnie to siedlisko mikroorganizmów choć nie wiem czy mam rację .  Widziałem kiedyś coś w tym stylu,  ale było pomalowane ( zalane)  warstwą żywicy która zamknęła wszystkie pory w korze.  Napewno ułatwia taki zabieg czyszczenie

Offline Arek15

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Kwietnia 2016, 15:02:10 czas Polski »
no akwa ma racje, pod korą dużo robaczków żyje, jak dostaną ciepła domowego bedziesz miał jurassic park:)

Offline sajo

« Odpowiedź #7 dnia: 18 Kwietnia 2016, 16:27:40 czas Polski »
jeżeli ma z tego być stolik nocny za 3 msc to musisz to okorować a potem wydrążyć. Przyatakowałbym najpierw środek świdrem na pożądaną głębokość, poszerzał dziurę dłutem.
Na brzozie szybko pojawiają się pęknięcia rdzeniowe.

Taka anegdotka- miałem miskę ze świeżo wytoczonego drewna, zważyłem- 2,1 kg. Po 3 miesiącach- 1,4 kg. Czyli 1/3 wyparowała ;) I miska przetoczona była w taki sposób, że wilgoć miała jak się wydostawać z drewna. W jednym kawałku tego nie użyjesz zgodnie z przeznaczeniem. Musisz drążyć.

Możesz próbować coś takiego:

http://homeli.co.uk/ausgebrannt-charred-log-stools-by-kaspar-hamacher/
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2016, 16:35:23 czas Polski wysłana przez sajo »

Klo

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Kwietnia 2016, 16:57:32 czas Polski »
Nie mogę znaleźć, ale...
Oglądałem film, na którym robili takie stołki jak na foto.
Wyglądało to w ten sposób, że na środku pnia przewiercali krzyżowo otwory, w których rozpalano ogień. Coś a'la szwedzkie ognisko, tylko z boku. W czasie palenia, kłoda była obracana. Po wypaleniu odpowiedniej ilości drewna, ognisko było wygaszane.
Na koniec wystarczyło rozciąć kłodę i powstawały dwa stołki.
Po wyskrobaniu nadpalonego drewna i wyszlifowaniu, naniesiony był lakier.

Offline Kubanos

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Kwietnia 2016, 11:12:33 czas Polski »
Dziękuję wszystkim za aktywność i pomoc. Przystąpiłem dziś do zdjęcia kory, ale chyba wstrzymam się jeszcze gdyż drewno jest bardzo mokre i obawiam się, że po zdjęciu kory będzie bardziej skłonne do pęknięć. Oba kawałki drewna wystawiłem na wiosenne słońce i cóż... Czekam.

Boję się odbarwień, pleśni itd, ale mam nadzieję, że przez najbliższy miesiąc nic strasznego się nie stanie a odparuje przynajmniej 20-30% wody, która jest w pniakach.

Mam nadzieję, że będziecie śledzić ten nierówny pojedynek:) Pozdrawiam!

Offline swfr

« Odpowiedź #10 dnia: 26 Kwietnia 2016, 11:24:52 czas Polski »
Wystaw raczej na wiatr a nie na słońce.
Kora nie powstrzyma pęknięć

Offline krzyś48

« Odpowiedź #11 dnia: 26 Kwietnia 2016, 15:37:54 czas Polski »
Nie mogę znaleźć, ale...
Ja też-ale coś takiego znalazłem

Offline jurasgrz

« Odpowiedź #12 dnia: 26 Kwietnia 2016, 17:06:55 czas Polski »
ja już o tym pisałem tu:

http://forum.domidrewno.pl/hyde-park-did/drewniana-swieca/msg67629/#msg67629

można z tego zrobić kuchenkę tak jak filmiku a w YT są pod nazwą STOVE

a kiedyś z nudów zrobiłem takie coś

i też działa :)
« Ostatnia zmiana: 26 Kwietnia 2016, 17:09:12 czas Polski wysłana przez jurasgrz »
wzielim ostrą piełę i stodołę my przerżnelim

klej najlepiej trzyma gdy go nima :)

Offline swfr

« Odpowiedź #13 dnia: 26 Kwietnia 2016, 17:47:37 czas Polski »
Kolega Kubanos chce zrobić stołki, a wy mu każecie dziurę wypalać...

Offline jurasgrz

« Odpowiedź #14 dnia: 26 Kwietnia 2016, 17:50:24 czas Polski »
ale tak ten "stolik" jest zrobiony dziura i wypalanie, jestem tylko ciekaw jak będzie mu się spało przy cuchnącym spalenizną stoliku ;)

bo kiedyś w samochodzie wiozłem taki pieniek po wypalaniu natabene we worku i tez waliło jak w spalonym kościele :)
wzielim ostrą piełę i stodołę my przerżnelim

klej najlepiej trzyma gdy go nima :)