19 Kwietnia 2026, 21:04:37 czas Polski

Autor Wątek: Regeneracja akumulatora wkrętarki  (Przeczytany 8975 razy)

m_kola

• Gość
Odp: Regeneracja akumulatora wkrętarki
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Kwietnia 2016, 14:19:07 czas Polski »
Koszty zależne są od ilości i typu ogniw. Zamiennik do tego AEG to koszt ok 135 zł za sztukę. Drogo zważywszy, że to jako druga i okazjonalna wkrętarka. Aczkolwiek pożyczyłem Graphite od kolegi i... już wolę już zainwestować w ogniwa ;). Podłączenie pod aku na kablu nie jest dla mnie złe. Metodą tam pisał o żarówce w szeregu. W jakim celu?

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

kerry

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Kwietnia 2016, 15:01:16 czas Polski »
żarówka w szereg miedzy prostownikiem a akumulatorem - ograniczenie prądu ładowania.

Offline 91az

« Odpowiedź #17 dnia: 21 Kwietnia 2016, 21:34:57 czas Polski »
Ok, znalazłem: www.bto.pl, za aku. i usługę zapłaciłem 115,6 brutto.

Żeby było jasne:  jak na razie skorzystałem raz z ich usług i jestem zadowolony. Poza tym nie mam z nimi żadnej wspólności majątkowej, czy korzyści wynikającej z pośrednictwa.

BTW mają sekcję z aku. AEG . Na stronie wyskakuje komunikat o 5% rabacie za wpis na newsletter - może uda się w ten sposób coś urwać z ceny.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Kwietnia 2016, 23:18:44 czas Polski »
O! To w moim mieście! Dobrze wiedzieć, że to sprawdzona firma. Coś czuję, że chyba będę musiał zostać ich klientem...

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Kwietnia 2016, 09:23:36 czas Polski »
OK, wygrzebałem akumulator żelowy (od alarmu). Pytanie czy można ładować prostownikiem samochodowym (takim "inteligentnym")? Aku ma 18Ah, prąd prostownika to 800mA, napięcie 12,9V więc z tego to wyczytałem teoretycznie... Jak sądzicie?

kerry

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Kwietnia 2016, 11:40:52 czas Polski »
Trochę niskie napięcie z prostownika - powinno być ok 13,8V, prąd też trochę mały, bo do akumulatora powinno by 1/C (C- pojemność akumulatora), czyli 1,8A. Ale wydaje mi się, że lepiej jak wartości są mniejsze niż większe - najwyżej akumulator się nie doładuje albo będzie się ładował bardzo długo. Tak dla spokojności - podłącz ten akumulator przez słynną żarówkę 12V/21W ("od kierunkowskazów") i popróbuj - pewnie będzie się ładował z dobę lub dwie ale wkrętarka też pochodzi dużo dłużej. Nie grozi mu przeładowanie ani przegrzanie, ale co jakiś czas sprawdzaj "dotykowo" temperaturę akumulatora, może być leciutko ciepły.
Jeśli będzie OK, to następny raz możesz spróbować bez żarówki - sprawdzaj tylko temperaturę... Dużo jeszcze zależy od stanu samego akumulatora - rozładowanie takiego do wartości poniżej 10V (z haczykiem) najczęściej powoduje szybkie odejście do krainy szczęśliwości dla akumulatorków...
ps. ja bym hardkorowo podłączył od razu bez żarówki, ale ja to ja...:)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Kwietnia 2016, 12:00:40 czas Polski »
Podłączyłem z żarówką ale mój prostownik wówczas stwierdza, że aku jest naładowany i przechodzi w stan podtrzymania :) Póki co ładuję, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Offline alehar

« Odpowiedź #22 dnia: 22 Kwietnia 2016, 12:39:32 czas Polski »
Kup sobie porządną i właściwą ładowarkę z któregoś sklepu (podałem jeden ale jest ich pełno) i będziesz miał spokój na wiele lat i na wszystkie rodzaje akku.
Nie rób partyzantki z jakimiś żarówkami...
Li-jony i Li-pole sa bardzo czułe, szczególnie na sposób ładowania...
Pozdrawiam Alehar

kerry

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Kwietnia 2016, 13:17:57 czas Polski »
Mowa jest o zwykłym żelowym... ???

Offline alehar

« Odpowiedź #24 dnia: 22 Kwietnia 2016, 13:34:51 czas Polski »
Te ładowarki o których mówię ładują wszystkie rodzaje akku - żelowe również a nawet Pb...
Pozdrawiam Alehar

Offline 91az

« Odpowiedź #25 dnia: 22 Kwietnia 2016, 14:10:16 czas Polski »
Nie ma zwykłych akumulatorów. Są zawsze akumulatory o odpowiedniej konstrukcji, przeznaczeniu i charakterystyce ładowania/rozładowania (prąd, czas, temperatura).
Tzw "żelowe" cegły 7/9Ah 12V są akumulatorami dość czułymi na zbyt duży prąd ładowania w zbyt krótkim czasie. W najmniej niekorzystnym wariancie może rozgrzać się i zgazować: ciśnienie może rozerwać obudowę (uszczelniona w normalnych warunkach), widziałem tego efekt, nikomu nie życzę. Zgazowanie może wystąpić zarówno przy nieodpowiednim ładowaniu lub zbyt gwałtownym rozładowaniu (o co w elektronarzędziach nietrudno: rozruch blokada, prąd zwarciowy). Temat rzeka.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Kwietnia 2016, 14:49:38 czas Polski »
Wymontowałem ogniwa, wlutowałem kabel, założyłem wtyczki i.. okazało się, że akumulator jest padnięty :)
Stał ponad rok nieużywany więc miał prawo. W tygodniu zakupię nowy i zobaczymy.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

orkan

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Kwietnia 2016, 18:18:12 czas Polski »
Maksymalny prąd ładowania akumulatorów nie powinien przekraczać 1/10 ich pojemności. Tzw prąd dziesieciogodzinny. Mniejszy zawsze moze być, wówczas czas ładowania się wydłuża.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #28 dnia: 24 Kwietnia 2016, 20:40:32 czas Polski »
że akumulator jest padnięty

Że tak powiem -to jest zestaw 10 aku.
I tu nie wiem ,czy dobrze doradzę(bo kiedyś trochę się bawiłem)
sprawdź napięcia poszczególnych 10 aku. i ewentualnie będzie trzeba podładować osobno jakiś aku. a potem cały zestaw.
Dlaczego tak piszę-bo miałem jedna taka tańszą wkrętarkę aku. i w jednym zestawie było tak że przez jeden(tracił pojemność)nie można było korzystać.
Po podładowaniu tego co tracił energię ,a potem całej baterii jakiś czas było dobrze, dopóki ten jeden nie zaczął kaszanić.
Testy przerwałem po kupieniu wkrętarki z kablem,nie polecam akumulatorowych tanich wkrętarek komuś kto rzadko ich używa ,bo wtedy jak potrzeba to nie działają.
Pracowałem przy dachu makitą i hitachi i cóż ,,sie porównać nie da"a i forum DiD też robi swoje  ;)

kerry

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Kwietnia 2016, 07:38:40 czas Polski »
Odnoszę wrażenie, że nie wszyscy czytają cały wątek i odpowiadają dość wybiórczo:) @krzyś48 - m_kola napisał o akumulatorze żelowym, który podłączył jako zewnętrzny, a nie o akumulatorach we wkrętarce.