11 Czerwca 2026, 08:53:44 czas Polski

Autor Wątek: Nowy blat do stolika.  (Przeczytany 18447 razy)

Offline MarcinW

Odp: Nowy blat do stolika.
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Października 2013, 21:23:46 czas Polski »
Z tymi nogami o niebo lepiej!
Ale nadal cos mi nie gra  - u góry nogi wydaja mi się za szeroko rozstawione. Może gdyby tak pod blatem zmniejszyc rozstaw a dół pozostawic o takim rozstawie jak jest obecnie?
Troszke oddałoby to wyglad nóg szezlonga, które sa szerzej rozstawione na podłodze niż przy siedzisku.

Pozdrawiam
MarcinW

Offline krzyś48

« Odpowiedź #31 dnia: 21 Października 2013, 22:34:29 czas Polski »
Chyba już się  szezlong ze stolikiem  wysezonował  :)  mnie się podoba ;)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #32 dnia: 21 Października 2013, 22:38:07 czas Polski »
Mi też się podoba.
Zasugerowałem po prostu co bym zmienił by było jeszcze lepiej. Ale oczywiście to sa już kwestie gustu dla kazdego. Ja wrzuciłem własny punkt widzenia :)

Pozdrawiam
MarcinW

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Października 2013, 21:19:09 czas Polski »
Witam.
Dzisiaj pracowałem przy wykańczaniu dołu stolika: nóg i belki łączącej. Uwzględniłem uwagi kolegów z dnia wczorajszego: lekko zmieniłem kształt zewnętrzny nóg, ściąłem pozostawione naddatki dzięki czemu nogi kilka centymetrów zbliżyły się do środka. Kolejne czynności, to frezowanie krawędzi, szlifowanie i klejenie nóg i belki łączącej nogi pod blatem. nogi parami są sklejone pod kątem 90 stopni złączem krawędziowym kołkowanym. Belka łącząca jest sklejona z dwóch desek, na końcach ma gniazda skośne ( kąt 90 stopni ) w które wchodzi złącze krawędziowe nóg. Gniazdo kryje to złącze. Wcześniej, lamelownicą wykonałem gniazda pod lamelki rozmiar "10" do wklejenia blatu. Szczegóły na zdjęciach.
Jutro połączenie z blatem i malowanie.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Października 2013, 21:49:07 czas Polski »
Amigorg - klasa! A pani od tapicerki życzymy szybkiego powrotu do zdrowia!

Offline MarcinW

« Odpowiedź #35 dnia: 22 Października 2013, 21:51:57 czas Polski »
Bajka! Teraz jest wprost idealnie!

Offline MetQ

• Full Member
  • Ocena +2/-1
  • Wiara czyni cuda
  • View Gallery
« Odpowiedź #36 dnia: 22 Października 2013, 21:59:34 czas Polski »
Ta lamelownica to jakiś chinol czy cuś innego?
Używasz do niej fabrycznego worka na urobek czy podłączasz odkurzacz/wyciąg, pytam bo w moim chinolu ten worek sprawdza się naprawdę nieźle sam byłem w szoku :D

Stolik jak i szezlong żyleta(w pozytywnym tego słowa znaczeniu) ^^
Ad meliora tempora

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #37 dnia: 22 Października 2013, 22:05:54 czas Polski »
amigorg, idziesz jak burza z realizacjami ;) Jedna stygnie to druga już prawie skończona. I faktycznie teraz stół o niebo lepiej wygląda :) Najważniejsze to w odpowiednim momencie podjąć odpowiednią decyzję ;)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #38 dnia: 22 Października 2013, 22:18:29 czas Polski »
Lamelownica Einhell, z reguły podłączam odkurzacz, ale był podpięty do szlifierki i na parę gniazd nie odpinałem, worek wystarczył.
Szczepan, polecam "sezonowanie" przed podejmowaniem decyzji ( wyjaśnienie sezonowania stolika we wcześniejszych wpisach :))

Offline robson

« Odpowiedź #39 dnia: 22 Października 2013, 23:56:27 czas Polski »

Uwzględniłem uwagi kolegów z dnia wczorajszego: lekko zmieniłem kształt zewnętrzny nóg,
Amigorg -  widzę że nadanie lekkiego promienia nadało lekkości i harmonii  :)
zaś wykonanie  prac, pierwsza klasa ;D

Offline Jakub

« Odpowiedź #40 dnia: 23 Października 2013, 10:22:55 czas Polski »
No stolik klasa. A powiedz, te płyty z których wszystko wycinasz to masz przygotowane przez kogoś wcześniej czy sam strugasz i kleisz lamele? Jeśli dobrze widzę i to buk to trochę obawiałbym się o ten blat, ale nie jest to regułą, zwłaszcza jeśli jest dobrze poklejony. Dla klienta osobiście zrobiłbym fornirowany z doklejkami, ale to inna bajka.
Pozdrawiam Jakub.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 23 Października 2013, 10:27:11 czas Polski »
Jakub, rozwiń temat dla mniej obeznanych. Sporo ludzi obserwuje wątki amigorg'a w tym wielu amatorów. Dla większości klejonka to klejonka...

Offline Jakub

« Odpowiedź #42 dnia: 23 Października 2013, 10:55:46 czas Polski »
Klejonka czy nie klejonka to zawsze jest drewno, a co za tym idzie zawsze będzie pracować. Akurat buk jest niewdzięczny jeśli chodzi o stabilność i paczenie się. Spróbujcie np. z surowej deski bukowej odciąć oflis, a potem odciąć z tego listwę powiedzmy 2 cm szeroką i uśmiechniecie się tak jak ona (banan)  ;D Buk to buk i klejonka też może sprawić kłopot, może się zrobić łódka jeśli jest źle poklejony, wypaczyć, w skrajnych przypadkach listwy na krawędzi ponieważ są ostatnimi i nic ich nie trzyma mogą na spoinie klejowej zacząć się odspajać. Może też wystąpić tak zwane klawiszowanie czyli malutkie uskoki na spoinie klejowej. To dzieje się gdy poszczególne listwy w klejonce są np. z różnego źródła, z innego drzewa czy mają inną wilgotność. Wszystkie te czynniki powodują różną ich pracę.

Ale: to wszystko co napisałem może, ale nie musi sie stać. To są ewentualne potencjalne problemy które czasem się pojawiają. Jeśli wszystko było dobrze wykonane zgodnie ze sztuką, z zachowaniem wszystkich zasad i z dbałością o wszelkie detale takie efekty mogą sie nie pojawić. Warto dodać, że mając w mieszkaniu meble z drewna nie grzejemy mieszkania do 25*C i zakładamy nawilżacze  ;)
Pozdrawiam Jakub.

Offline robson

« Odpowiedź #43 dnia: 23 Października 2013, 11:33:40 czas Polski »
Spróbujcie np. z surowej deski bukowej odciąć oflis, a potem odciąć z tego listwę powiedzmy 2 cm szeroką i uśmiechniecie się tak jak ona (banan) 

Jakub - ogólnie rzecz ujmując zgadzam się z Twoją wypowiedzią,
sugerował bym aby taką deskę bukową najpierw  rozciąć na pół po długości to znacznie zlikwiduje naprężenia ,tym samym nie będzie tak ''pracowała''  :)
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2013, 11:37:24 czas Polski wysłana przez robson »

Offline Jakub

« Odpowiedź #44 dnia: 23 Października 2013, 12:49:19 czas Polski »
Ja wiem o takim zabiegu tak samo jak o tym, że buka tnę z większym niż zwykle naddatkiem na struganie, ale chodziło mi o uzmysłowienie jak on mocno pracuje. Jeśli w innym gatunku tak odetniemy to też oczywiście się listwa wygnie ale nie aż tak. Takie moje zdanie jest, poparte obserwacjami materiałów.
Pozdrawiam Jakub.