12 Czerwca 2026, 04:47:22 czas Polski

Autor Wątek: Nowy blat do stolika.  (Przeczytany 18458 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Nowy blat do stolika.
« Odpowiedź #45 dnia: 23 Października 2013, 13:45:48 czas Polski »
A powiedz, te płyty z których wszystko wycinasz to masz przygotowane przez kogoś wcześniej czy sam strugasz i kleisz lamele?
Jakub, już kiedyś razem pisaliśmy o klejonkach w jakimś wątku. Jest tak, jadę do tartaku, kupuję wysezonowane deski bukowe i jesionowe, zawożę do prof. stolarni. Tam robią mi klejonki jako półprodukty lub formatki. Klejonka bukowa, z której robiłem blat  na stolik powstała rok temu ( szerokość 300 mm). Teraz sam zrobiłem doklejki - najpierw ok 100 mm, później 300 mm (jak widać na zdjęciu). Blat jest cienki, 20 mm, jest szeroki na 650 mm i długi na 1200 mm. Na początku zakładałem, że  nakleję go i od dołu przykręcę na stary blat aby uniknąć paczenia się. Jak wyszła sprawa nowego dołu,  zamierzam przykleić na lamele blat do sklejonych nóg i belki poprzecznej - jak widać od góry jest to podwójny Y.  Teraz kombinuję jak to porządnie ścisnąć.
Sam robię coraz więcej klejonek, ostatnio na szezlong, wcześniej na szuflady, boczki mebli. Korzystałem wielokrotnie z bardzo prostej metody podejrzanej u stolarza ( opisałem ją przed chwilą w wątku "Uniwersalne ściski ramowe". Tą metodą stolarz robił mi klejonki na meble, które pokazuję w Galerii)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #46 dnia: 23 Października 2013, 13:50:44 czas Polski »
Klejonka czy nie klejonka to zawsze jest drewno, a co za tym idzie zawsze będzie pracować. Akurat buk jest niewdzięczny jeśli chodzi o stabilność i paczenie się.
Trudno dyskutować z tym co opisałeś. Dokładnie tak jest. Stolik jest dla nas, jak się wypaczy za bardzo, to będę miał zajęcie. Niżej przed chwilą wykonane zdjęcie blatu z przyłożoną listwą - widać lekkie wygięcie na brzegach. Na razie nie przejmuję się tym.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #47 dnia: 23 Października 2013, 13:51:35 czas Polski »
Niżej zdjęcie blatu.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #48 dnia: 23 Października 2013, 14:21:34 czas Polski »
Jak kieliszek wina czy nalewki będzie się sam przesuwać... wtedy zaczniesz się martwić blatem ;) Jak nie zapomnę pokaże Wam fotkę blatu z 2 warstw jesionu - jak się wygiął ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #49 dnia: 23 Października 2013, 19:20:04 czas Polski »
Witajcie ponownie
Grzyby - nici :(
- wykonanie lamelownicą gniazd do wklejenia nóg i belki poprzecznej ( lekko się to napisało, ale mnóstwo czasu zeszło)
- złożenie na sucho i założenie wszelkich możliwych ścisków (brakło co najmniej pary rąk do pomocy),
- nałożenie kleju i montaż elementów, zakładanie ścisków ( tym razem brakło dwóch par rąk ;))

schnie.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #50 dnia: 23 Października 2013, 19:49:28 czas Polski »
Bardzo niewdzięczna konstrukcja do klejenia jak  robi się  samemu :(

Offline robson

« Odpowiedź #51 dnia: 23 Października 2013, 20:35:22 czas Polski »
Amigorg  - zdjęcia nr.4,5,6, to jakaś'' Instalacja Artystyczna'' czy tak?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #52 dnia: 23 Października 2013, 23:58:30 czas Polski »
"Instalacja artystyczna"  rozebrana. Stolik pomalowany Penetriem. Jutro na biało.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #53 dnia: 24 Października 2013, 00:05:16 czas Polski »
no no no no no :)  :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 24 Października 2013, 08:20:52 czas Polski »
Zdaję sobie sprawę, w sypialni macie białe meble ale i tak mi szkoda kryć drewno kolorem. Na zdjęciu wyżej stolik wygląda przepięknie, biały już taki ładny nie będzie... :( W sytuacji gdzie cały rysunek słoi jest i tak jest zakryty blat zrobiłbym z bardziej stabilnego materiału (lub fornirowanej wióry z doklejkami, itp. - rozwiązań jest kilka...). No, chyba że masz tej bukowej klejonki strasznie dużo :)
Dla mnie od strony wizualnej drewno jest drewnem jeśli widać usłojenie - jeśli wszystko kryje kolor nie różni się zewnętrznie od plastiku czy metalu i cały urok tego drewna znika.
Rozumiem, że w tym konkretnie wypadku traktujesz drewno wyłącznie jako materiał konstrukcyjny który łatwo Ci obrabiać...
Niezależnie od wszystkiego - mebel klasa!

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #55 dnia: 24 Października 2013, 08:53:48 czas Polski »
chyba że masz tej bukowej klejonki strasznie dużo
Wręcz przeciwnie, klejonkę bukową zużyłem właśnie na stolik. Zostały tylko ścinki. Miałem do wyboru klejonkę jesionową lub bukową. Jesion uwielbiam i nie chciałem go zamalowywać i wybrałem buk. Z płyty wiórowej nie chcę robić mebli.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #56 dnia: 24 Października 2013, 11:43:33 czas Polski »
fiu , fiu elegancki mebel ;) a nie dało by się pomalować na biało, żeby słoje były widoczne?

Amigorg  - zdjęcia nr.4,5,6, to jakaś'' Instalacja Artystyczna'' czy tak?

Tu stolik w niewolę popadł (dyby) to taka fotorelacja ;D ;D ;D

Offline Jakub

« Odpowiedź #57 dnia: 24 Października 2013, 11:59:12 czas Polski »
Z płyty wiórowej nie chcę robić mebli
Tego za Chiny nie mogę pojąć. Używanie klejonki z litego do takich celów jak ten stolik prawie nie ma zalet. Tu się, aż prosi o surowy MDF. Wytłumaczcie mi dlaczego macie takie parcie na lite? Przecież materiały drewnopochodne zostały wymyślone jako odpowiedź na wady jakie niesie ze sobą drewno. Płyta wiórowa czy MDF są specjalnie stworzone do robienia mebli i świetnie się. do tego nadają. Zobaczcie ile czynności odpada: struganie, szlifowanie, lakierowanie - tego wszystkiego nie ma. Już nie wspomnę o wyższości płyty pod względem stabilności. Zgadzam się z tym co powiedział mily68 - do takiego stolika jak najbardziej ale nie pod kolor, na litość Boską :D Przecież nie ma różnicy co zamalujesz to raz, a dwa, że pozbędziesz się klawiszowania, paczenia itd. No sory ale mnie aż serce boli jak widzę, że taką ładną klejonkę z dobranym słojem  (bo widać, że ktoś nie kleił "jak leci" tylko spędził na tym chwilę, a pewnie mało kto tutaj zdaje sobie sprawę co to jest ułożyć klejonkę na taką płytę albo komplet schodów, to i z pół dnia może zająć...) zamalowujesz jakąś przysłowiową olejną. No po prostu się nadziwić nie mogę. W przypadku takiego wyrobu surowy MDF jest po prostu idealny!
Pozdrawiam Jakub.

Offline robson

« Odpowiedź #58 dnia: 24 Października 2013, 12:36:54 czas Polski »
Jakub nie ma co się irytować :) wszyscy rozsądni forumowicze wiedzą o przewadze  stabilności w tym wypadku MDF-u nad klejonką,
ale jest to wybór Amigorga i należy to uszanować 8)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #59 dnia: 24 Października 2013, 12:47:03 czas Polski »
Zobaczcie ile czynności odpada: struganie, szlifowanie, lakierowanie - tego wszystkiego nie ma.
No cóż, Jakubie prawie masz rację, tylko że w moim przypadku to prawie stanowi istotną różnicę. Ja po prostu bardzo lubię strugać, frezować, kleić trochę mniej lakierować. W domu głównie z powodów finansowych ( po wybudowaniu domu chciałem mieć od razu całe umeblowanie), 99% mebli miałem z płyt, niektóre są fornirowane, z płyt fornirowanych mam wszystkie drzwi wewnętrzne. Niektóre meble samodzielnie robiłem ( cały mój gabinet , zrobiłem meble w okresie, w którym nie zajmowałem się stolarką). W sypialni gdzie będą stały szezlong i stolik, wszystkie pozostałe meble są z płyt. Mimo wszystkich zalet MDF , które opisałeś, są też wady: po 9 latach puchnące krawędzie szafek łazienkowych, odklejające się pokrycia frontów szafek kuchennych, odłupujące się krawędzie przy biurku w gabinecie. Do tego nieznośny dla mnie zapach ciętych płyt wiórowych. Ja również unikam malowania mebli z litego drewna (patrz galeria), ale w tym przypadku tak trzeba było. Jak zdrowie dopisze, a "kasa" pozwoli  wymienię wszystkie meble z płyty na lite drewno, nawet takie z wadami. Drewno nawet się lepiej pali. Nie chcę robić mebli z płyt, nawet do  warsztatu robię szafki z litego drewna i sklejki, "tak mam". Nie boję się ilości pracy, wręcz przeciwnie, ja uwielbiam pracować. Niektórzy pracują po to, aby żyć, ja żyję po to, by pracować. Jestem emerytem, być może stąd takie moje podejście. Pozdrawiam.