11 Lipca 2026, 09:52:50 czas Polski

Autor Wątek: Szafka warsztatowa - ekspresowa.  (Przeczytany 2132 razy)

Dentarg

• Gość
Szafka warsztatowa - ekspresowa.
« dnia: 21 Kwietnia 2016, 23:40:16 czas Polski »
W moim garażo-warsztacie jest coraz więcej narzędzi, sklejek, akcesorów, itp, niestety wszystko leży na półkach. Ciężko cokolwiek znaleźć w takim chaosie, a dodatkowo wszystko się kurzy jak się tnie czy frezuje. Dlatego w końcu udało mi się zakupić trochę sklejki (lipnej niestety tym razem) i powstaje w ekspresowym tempie szafka warsztatowa z 3 szufladami. Na górze blat ma z 3 stron 3cm ogranicznik, bo będzie służyć do przetrzymywania odłożonych chwilowo niepotrzebnych narzędzi.
Formatki policzone na kartce w ciągu 5 minut. Na razie wygląda, że dobrze (może oprócz tego, że szafka mogłaby się chować pod stół, ale jest za wysoka bo jakoś o tym nie pomyślałem,). Mogłem obniżyć szafkę, ale szkoda mi było miejsca w szufladach, więc została jak była zaplanowana pierwotnie.

W związku z tym, że szafka powstaje w tempie ekspresowym, nie bawię się w żadne piękne i pracochłonne połączenia tylko robię wszystko jak najszybciej (czyli wkręty). Są też oczywiście kołki, ale tylko tam gdzie wkręty wyglądałyby obrzydliwie (np. fronty szuflad). Ogólnie dla mnie wkręty to lipa (wizualnie) i staram się ich nie używać, ale w momencie gdy czas to pieniądz idę na ustępstwa i tu się pojawiają (oraz większości mebli do garażów).

Dentarg

• Gość
Odp: Szafka warsztatowa - ekspresowa.
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Kwietnia 2016, 23:42:40 czas Polski »
Wcześniej poklejony korpus i formatki, a poniżej klei się pierwsza szuflada (duża i głęboka) przede wszystkim na elektronarzędzia (żeby nie walały się po podłodze).
Szuflada wyszła zadziwiająco prosto i równo, klejony jest tylko front, reszta na wkręty.

Na końcu korpus na kółkach.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Kwietnia 2016, 08:57:25 czas Polski »
Dlatego w końcu udało mi się zakupić trochę sklejki (lipnej niestety tym razem)

Lipnej, w sensie z lipy :)
Czemu 'niestety'?

A projekcik fajny, lubię takie szybkie rzuty warsztatowe.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Kwietnia 2016, 10:31:41 czas Polski »
Brzoza 2/3. I jakość jest taka sobie (ostatnio była lepsza). A w porównaniu do bukowej, w której też ostatnio robiłem to lipa. Ta bukowa twarda jak pieron, dobrze się tnie, nie gnie się tak, itp. A różnica w cenie jest tylko 25% (a może aż?). Tyle, że musiałbym dodatkowy arkusz kupić, żeby moje 2 projekty się zmieściły bo arkusze bukowej mniejsze :(.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Kwietnia 2016, 00:22:52 czas Polski »
Tempo ekspresowe lekko zwolniło (obowiązki, obowiązki). Ale dziś dałem radę dorobić kolejną szufladę (zajęło to ok 1,15h).

Offline TomaszLas

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • czasami lubię pstrykać...
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Kwietnia 2016, 10:54:53 czas Polski »
Super

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Kwietnia 2016, 21:04:22 czas Polski »
Dwie szuflady i "profesjonalny system prowadnic do nich" zamontowane. Boki frontów niezgrywają się o jakieś 0,3mm :).

kwita

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Kwietnia 2016, 21:19:18 czas Polski »
No proszę, na bogato :D, ze sklejki... :). Fajne

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Kwietnia 2016, 22:46:51 czas Polski »
Ostatnia szuflada. Chciałem zrobić wsuwane dno, ale nie mam niestety frezu 4mm, więc musiałem zrobić na wpust. Jest przyklejone i przybite od spodu, mam nadzieję, że będzie się trzymać, chociaż w tej szufladzie będą, wiertła, frezy, itp ciężkie rzeczy, więc dno z 4mm sklejki wpuszczone a nie wsunięte może okazać się słabym ogniwem. Pożyjemy zobaczymy :).

Pozostaje wyfrezować i przykręcić uchwyty do szuflad i szafka gotowa, ale podejrzewam, że uchwyty pojawią się za pół roku, bo na razie bez uchwytów szafka spełni pokładane w niej oczekiwania :).

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Kwietnia 2016, 09:08:44 czas Polski »
Produkt finalny (można używać, choć brakuje jeszcze uchwytów do szuflad).

Offline Leszek010

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Kwietnia 2016, 14:02:16 czas Polski »
Zamiast podbić to może lepiej podkręcić, wydaje mi się że wkręty by lepiej trzymały na wyrywanie niż gwoździe. No i gratuluje fajnej szafki :)